Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 334 – 12. december 2013 – side 2

Kontanthjælpsreformen

Du er ikke alene

Jørn Andersen

Jagten på kontanthjælps-modtagere, andre arbejdsløse og syge intensiveres i disse måneder. Jann Sjursen fra “Rådet for Socialt Udsatte” kalder de nye regler, der får virkning fra nytår, for en “en giftig cocktail”.

Sdr. Boulevard – Foto: Mette Kramer Kristensen

Foto: Mette Kramer Kristensen

Den mest omtalte del er indførelsen af “gensidig forsørgerpligt”. Denne horrible regel har allerede i mange år ramt gifte par, men kommer nu også til at gælde for ugifte.

Reglen betyder, at hvis du er over 25 år og på kontanthjælp og bor sammen med én, som har løn-indtægt, så skal din sambo forsørge dig. Hvis din sambo har en indtægt på mellem 10.500 og 21.000 om måneden, kan I tilsammen ikke tjene mere (løn + kontanthjælp) end de 21.000, i ville få, hvis I begge var på kontanthjælp. (*)

Uddannelses- eller aktivitets-parat?

Den anden del af “reformen”, handler om de kasser, du havner i, når du er på kontanthjælp. Nu kan du være “uddannelses-parat” (dvs. uden erhvervs-uddannelse) eller “aktivitets-parat” (har en uddannelse).

Er du “uddannelses-parat”, får du automatisk sat kontanthjælpen ned fra 10.500 til 5.700 (!) om måneden – og forventes straks at gå i gang med en uddannelse.

Er du “aktivitets-parat” ryger du ind i det kommunale aktiverings-cirkus. Reglerne gælder for alle op til 30 år mod tidligere 25 år.

Kontanthjælps-reformen forventes at give en besparelse på ½ milliard kr. i 2014 og godt en milliard i de følgende år.

10.000’er rammes

Den gensidige forsørgerpligt rammer specielt unge ufaglærte, som pludselig kan opleve at få skåret 10.500 kr. af deres månedsløn. Men det stopper ikke her.

Samtidig træder reglerne for flex-jobbere og førtidspensionister i kraft. De vil kaste yderligere over 10.000 over i kontanthjælps-systemet. Her får de selskab af adskillige 10.000’er, som i disse år ryger ud af dagpenge-systemet. Regeringens “reformer” rammer langt fra kun unge.

Du er ikke alene

Jamen, kan man ikke stoppe dette vanvid, vil mange spørge. Jo, men det er ikke specielt let. Alle angrebene er vedtaget af et stort flertal i folketinget (alle partier undtagen Enhedslisten). Så det hjælper ikke at håbe på valg.

Det første man skal gøre er at holde op med at tænke: “Det er måske min egen skyld.” Du og de andre 10.000’er er i samme situation som millioner af unge i resten af Europa, der er blevet ofre for “krisepolitikken”. Du er langt fra alene.

Hvorfor?

Dernæst skal du overveje, hvorfor regeringen gennemfører alle disse angreb? Er det fordi de hader fattigrøve?

Den vrede, politikere og medier lagde for dagen i Carina-sagen og ”Dovne Robert”-sagen, kunne godt tyde på det. Men det er ikke den vigtigste grund.

De ønsker at skabe en stor gruppe af unge og ældre, som er parate til at tage et hvilket som helst job til en hvilken som helst løn.

Det presser dem, der er i arbejde, så de ikke brokker sig eller strejker over dårlige forhold. Det presser lønnen og giver ringere arbejdsforhold for alle.

Hvad kan man gøre?

Det betyder, at det vigtigste man kan gøre, er at skabe en bevægelse af arbejdsløse, som søger alliance med dem, der er i arbejde. Folk i arbejde har ikke interesse i, at 10.000’er står parat til at tage deres arbejde. Vi har fælles interesser.

Protester til politikere og medier kan være vigtige nok for at gøre opmærksom på problemet. Men vi ved jo godt, at de ikke lytter, før der for alvor kommer pres på. Og det kræver, at folk i arbejde bliver en del af kampen.

Derfor er det langt vigtigere at tage ud til større arbejdspladser for at forklare situationen. At henvende sig til fagforeninger, så de kommer ud over deres “vi bekymrer os kun om folk, der er i arbejde”-praksis.

Krise-politikken rammer hele arbejderklassen. Uanset om man er i arbejde eller ej. Den kan kun slås tilbage, hvis vi slås sammen.

*) Tallene er ud fra “normal-kontanthjælpen” for ikke-børne-forsøgere. For børne-forsørgere er beløbet 27.904. I 2014 gælder reglen kun med halv kraft.

Se også:
SAA 334: Demonstration mod kontanthjælpsreformen

Flere artikler fra nr. 334

Flere numre fra 2013

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2833 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside