Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 335 – 16. januar 2014 – side 5

Racismefri By

Fra individuel frustration til 250 i antiracistisk manifestation

Christine Kyndi

Racismefri By er et forsøg på at opbygge bredt og lokalt imod racisme og fascisme. Racismefri By har siden oktober holdt tre aktioner, og vi vil fortsætte opbygningen.

Racismefri by: Demo, dec 2013

I løbet af sommeren steg nazisternes tilstedeværelse i København – både pga. et stigende antal hadefulde nazistiske klistermærker i København, men også fordi nazisterne havde haft held til at gennemføre demonstrationer i Københavns-området.

I starten var vi en del antiracister, som oplevede de nazistiske klistermærker som enormt frustrerende – der var mange klistermærker, og de hang i mange områder. At pille dem ned blev til en individuel opgave, som nærmest virkede uoverkommelig.

Racismefri By opstod som svar på denne frustration – vi ville organisere et kollektivt modsvar til nazisternes opsætning af klistermærker i bydel efter bydel.

En lille gruppe

Derfor blev der indkaldt til et opstartsmøde – der deltog kun 6 på mødet, men vi besluttede at lave en aktion den 8. oktober i området omkring Christianshavn, hvor nazisterne havde været meget aktive med klistermærker.

Møderne forud for aktionen på Christianshavn var små – og personligt må jeg indrømme, at jeg var nervøs for, om aktionen ville blive en fiasko.

Men vi fortsatte planlægningen og opreklamerede på facebook og i de eksisterende antiracistiske og antifascistiske miljøer. På dagen deltog 40 aktivister – efter aktionen samledes vi, talte om at Racismefri By ville fortsætte aktiviteterne og samlede kontaktoplysninger ind.

Næste aktion blev den 23. oktober i Brøndby, hvor Danskernes Parti havde meddelt, at de ville opstille til kommunalvalget (hvilket de dog senere opgav). 28 deltog i aktionen, som også sluttede med indsamling af kontaktoplysninger til videre aktiviteter.

På den ene side samlede klistermærkeaktionerne folk, vi ikke havde set før i antifascistiske aktioner, men på den anden side var de alle sammen folk, som tilhørte den yderste venstrefløj. Vi havde altså ikke formået at mobilisere super-bredt.

Racismefri By begynder at tage formSelvom de to klistermærkeaktioner ikke havde tiltrukket bredt, betød de alligevel, at vi var kommet i kontakt med mange aktivister, og planlægningen af aktionerne havde været med til at opbygge en kerne af aktivister i Racismefri By, som tog mere og mere ansvar for projektet (ligesom vores planlægningsmøder blev en del større).

Samtidig begyndte vi at mærke, at vi havde “ramt ned” i noget rigtigt med Racismefri By – vi begyndte at tro på, at Racismefri By kunne være med til at opsamle folks frustration og kanalisere det over i opbygning og kollektiv antiracistisk og antifascistisk aktivitet.

Vi begyndte at tænke på at lave noget større og bredere anlagt end klistermærkeaktioner – og da vi hørte, at der er problemer med nazister fra Danmarks Nationale Front i Sydhavn, faldt valget på at lave en manifestation under navnet ”Sydhavnen for mangfoldighed – Vinterhygge imod racisme”.

Lokal mobilisering

Fra starten af var det vigtigt for os at få involveret sydhavnere omkring planlægningen af manifestationen – og selvfølgelig, at der deltog en masse sydhavnere på selve dagen. Vi ville lave en bred og lokalt forankret manifestation.

I Sydhavn er der en del lokale organisationer, foreninger, partier osv. Vi brugte en del tid på at tage kontakt til dem for at fortælle dem om vores idé, og bede dem om at anbefale, være med til at planlægge og invitere deres netværk.

Samtidigt var vi ude flere gange med i alt 5.000 løbesedler i Sydhavn – og brugte tid på at snakke med folk, vi mødte på uddelingerne. Vi fik trykt 300 plakater med lokale anbefalere, delte dem ud og hængte dem op i lokalområdet.

I løbet af planlægningsperioden fik vi udbygget Racismefri Bys kerne til også at omfatte en del sydhavnere. Og når vi var ude at snakke med folk, blev vi positivt modtaget – mange kendte til problemerne med nazisterne, og syntes, at det var godt, at der blev arrangeret en antiracistisk manifestation.

Vellykket manifestation

På manifestationen i Sydhavn deltog 250 mennesker – af kontaktlisterne kan vi se, at mange af dem var sydhavnere. Det var en bred manifestation. Der var både plads til børnefamilier, der ville høre musik, og den yderste venstrefløj, som ville råbe kampråb. Der var to fagforeningsfaner på dagen.

Fra Sjælør station gik vi til Mozarts Plads, hvor nazisterne holder til – her var der koncert, taler, mad og drikke.

Som regel plejer antifascistiske demonstrationer at være modsvar på nazisternes dagsorden – blokader eller demonstrationer mod nazivold.

Manifestationen i Sydhavn var den første offensive antifascistiske manifestation, jeg har været til – vi opbygger for at smide nazisterne ud af Sydhavn (og udfordre racismen, som desværre også er tilstede i Sydhavn). Den brede manifestation ”overtog” Mozarts Plads, hvor nazisterne har stået bag trusler og endda overfald.

Samtidig viste nazisterne deres svaghed – de var mødt 10-12 op på Sydhavn station med skjolde og stiksikre veste(!). Men de blev indkapslet af politiet og kunne ikke gøre andet end at råbe ad manifestationen. Tre nazister prøvede desuden at chikanere os ved at hælde eddikesyre ud på Mozarts Plads om morgenen før demonstration – noget, som dog hurtigt blev stoppet.

Opbygningen fortsætter

Racismefri By holder møde den 15. januar, hvor der skal opstartes lokalafdelinger – i Sydhavn og andre steder, hvor der er grundlag for det. Samtidig skal vi diskutere, hvilken rolle Racismefri By på generelt plan skal spille fremover.

Racismefri By vil opbygge lokale og aktive modsvar imod racisme og fascisme. Indtil videre har vores aktiviteter mest drejet sig om antifascisme – vi skal finde et svar på, hvordan vi også kan komme med aktive anti-racistiske svar.

Hermed skal lyde en opfordring til at opstarte lokalafdelinger af Racismefri By i andre byer og bydele, hvor det kan lade sig gøre.

Vores erfaringer viser, at man ikke behøver at være mere end et par stykker, der starter det omkring små aktioner, og at det er forholdsvis nemt at tiltrække flere aktivister omkring Racismefri By.

Se også:
SAA 335: Kan lokal anti-fascistisk opbygning stoppe nazistisk aktivitet?

Flere artikler fra nr. 335

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 2364 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside