Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 336 – 21. februar 2014 – side 11

Letz Sushi

Endnu engang til kamp for ordentlige arbejdsforhold

Christine Kyndi

Kampagnen for overenskomst til de ansatte på Letz Sushi er endnu en i rækken af kampagner for ordentlige løn- og arbejdsforhold i restaurationsbranchen – som traditionelt står svagt mht. faglig organisering.

Letz Sushi har 6 restauranter i Københavnsområdet og 70 ansatte. I maj måned opsøgte 30 af de ansatte 3F for at få en overenskomst. Altså må opbakningen bag kravet siges at være massivt.

Forhandlinger og sammenbrud

I december – efter mange måneders forgæves forhandlinger – sendte 3F et konfliktvarsel til Letz Sushi, som valgte at prøve at forhandle igen.

De nye forhandlinger brød sammen. Talsmanden for de ansatte, Ulrik Frost, som havde stået forrest med kravet om overenskomstdækning, blev fyret pga. "groft illoyal adfærd".

“Jeg er chokeret over, at han bliver fyret, blot fordi han på vegne af de ansatte holder på sin ret. Jeg har arbejdet med det her i 21 år, og jeg har aldrig set noget lignende,” siger næstformand i 3F København, Lone Søgaard Nielsen.

3F indledte den 12. februar en konflikt imod Letz Sushi. Det betyder, at de ansatte i Letz Sushi, som er organiseret i 3F, ikke må møde på arbejde, og det har også betydet demonstrationer og løbeseddel-uddelinger foran Letz Sushis restauranter.

Kæmpende fagbevægelse

Erfaringer fra lignende kampagner imod Agnes Cupcakes, Joe and the Juice og Meyers bageri viser, at en effektiv kampagne kan sætte virksomhederne under et så stort pres, at de tvinges til at indgå overenskomst.

Kampagnerne for overenskomstdækning kan være med til at opbygge et lag af kæmpende faglige aktivister, og tro på at modstand nytter.

En sejr over Letz Sushi er nødvendigt for de ansatte der. Men det kan også være med til at opbygge styrken til at tage nogle af de større faglige kampe, som vi står over for.

Det kæmper de ansatte på Letz Sushi for

De ansatte på Letz Sushi vil dækkes af en overenskomst for at forbedre deres løn- og arbejdsvilkår.

Den overenskomstmæssige løn er 128,18 kr. i timen, ansatte på Letz Sushi får kun 110 kr. i timen. Desuden er der ingen løn under sygdom, eller pensionsindbetaling.

Aften- og weekendtillæg.

Løn under standby-vagter: To gange om måneden skal de ansatte være klar til at tage på arbejdet, hvis en kollega bliver syg. De kan ikke planlægge noget de dage, men får ingen løn, med mindre de bliver kaldt på arbejde.

Pauser i løbet af arbejdsdagen: “Nogle gange har jeg 11 timers vagter uden en eneste pause,” udtaler en ansat på Letz Sushi til 3F.

Se også:
SAA 336: Overenskomst – hvad rager det mig?
SAA 336: Slagteriarbejderne truet med lønnedgang på 53.000 kr.: Det gør vi sku ikke!
SAA 336: dyrebosser.dk

Flere artikler fra nr. 336

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 1940 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside