Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 337 – 1. april 2014 – side 2

EU-valg med nye paroler

Jesper Juul Mikkelsen

Op mod EU-valget 25. maj har vi allerede fået forsmag på valgkampens karakter. Meget tyder på, at den kommer til at stå i nationalismens tegn.

“Børnepenge-sagen” – debatten om, om udenlandske arbejdere skal have lov til at modtage børnepenge til deres børn – viser, hvad vi kan vente af denne EU-valgkamp: mere nationalisme.

Efter 5 år med økonomisk krise leder ledende politikere fra hele det politiske spektrum efter noget at samles om. Derfor taler de nu om velfærds-turister som det store problem.

Selv Enhedslisten mener, at man kan forhindre social dumping, altså underbetaling af udenlandske arbejdere, ved at kræve lang optjeningspligt til ydelser som børnepenge og dagpenge for udenlandske arbejdere.

Internationalisme

Men venstrefløjen bør se en anden vej. Vi skal arbejde for at vinde et argument for sammenhold mellem arbejdere på tværs af grænser og nationalitet. Social sikkerhed bliver sikret ved at holde sammen på arbejdspladsen og styrke vores organisering. Alle arbejdere er nemlig i samme båd.

Vi har brug for at venstrefløjen aktivt og konkret kæmper for at opbygge international solidaritet – ikke en venstrefløj, der underbygger historien om den nationale enhed. Dårligere løn og mere fattigdom i Tyskland eller Polen vil også betyde mere pres på vores leveforhold her i Danmark. Vi er forbundne kar.

Brug for nye paroler

De nationale eliter gør alt, hvad de kan, for at splitte folk på bunden af samfundet. Og de gør det for at styrke deres egen position. Om de så skal bruge bevidst racistiske skræmme-kampagner, så vil de gøre det.

Vi skal derfor søge styrke et andet sted end i vores nationalstat. Alle arbejdere i Europa er under angreb. Under den internationale økonomiske krise har vi brug for at opbygge en ny fælles forståelse om, at de nationale skillelinjer er med til at svække os.

Derfor nøjes Internationale Socialister/ISU ikke med at anbefale at stemme på Folkebevægelsen mod EU til EU-valget. Vi går også til valg med vore egne paroler:

Arbejderklassen har intet hjemland

Fælles kamp på tværs af grænser – Mod løndumping og nedskæringer

Se også:
SAA 337: Det mener vi: Hvorfor går Dansk Folkeparti frem?
SAA 337: Børnecheck: Enhedslisten på nationale afveje

Flere artikler fra nr. 337

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 1823 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside