Socialistisk Arbejderavis
Nr. 338 – 1. maj 2014 – side 4
Den britiske minestrejke 1984-85
Solidaritet fra arbejdere i Danmark
Charlie Lywood
I Danmark var støttearbejdet til minearbejderne omfattende. Støttearbejdet skabte netværk, som betød, at arbejderne stod stærkt, da Påskestrejkerne begyndte.
Rundt omkring i landet blev der dannet lokale støttekomiteer, som om det var en hjemlig strejke, det drejede sig om.
De lokale tillidsmands-ringe blev kontaktet. Der blev samlet penge ind på gaden. Lokale fagforeninger "adopterede en mine", så de strejkende kunne få penge til mad, brændsel, tøj, børnefødselsdage osv.
Skruebrækkere
I Århus gik det endnu hedere til. Havnearbejderne, som var med i Århus Støttekomité, havde fået nys om, at et skruebrækker-skib havde lagt til, og ville sejle kul til England.
De nægtede at laste skibet, så der blev sat skruebrækkere ind. Havnearbejderne og folk fra støttekomiteen oprettede en blokade. Efter et par dage brød politiet blokaden, og skibet sejlede mod England.
Vi skal ikke sultes tilbage
Andre komiteer inviterede minearbejdernes koner til selv at samle ind på danske arbejdspladser.
Randers Støttekomité havde adopteret en mine i Yorkshire, som hed Armthorpe. To af minearbejdernes koner kom til Randers. På en uge samlede de 25.000 kr. ind – cirka 2/3 dele af, hvad det koster at drive et folkekøkken i en uge.
På Hadsten slagteri blev der samlet 3500 kr. ind og derefter vedtog man enstemmigt ved håndsoprækning at give det samme fra fagforeningen.
De to kvinder havde et enkelt budskab: “I Storbritannien opfordrer vi folk til at gå med os i kampen om at redde arbejdspladser, imod Thatcher. I Danmark opfordrer vi folk til at sikre, at vi ikke bliver sultet tilbage til arbejdet. En minearbejder med en tom mave kan ikke kæmpe.”
Andre større arbejdspladser som Neopac, Colon, Scandia, Biblioteket, Paderup Gymnasium, flere skoler og forskellige fagforeninger vedtog at sende et fast beløb om måned.
Disse arbejdspladser og fagforeninger spillede en afgørende rolle i at gøre Randers til en af Påskestrejkens mest militante byer.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe