Socialistisk Arbejderavis
Nr. 338 – 1. maj 2014 – side 5
Overenskomst 2014
Nødvendigt med faglig modstand
Poul Erik Kristensen
Udemokratiske sammenkædningsregler, fagtoppens massive ja-kampagne og den faglige venstrefløjs historiske svaghed er de væsentligste grunde til, at de privatansatte i de kommende tre år skal leve med faldende levestandard og fortsat risiko for social dumpning.
På trods af at VVS’erne og malerne overvældende stemte Nej til den nye overenskomst på deres område (med henholdsvis 91,6 % og 83,4 % nej-stemmer), så træder den alligevel i kraft.
Det skyldes forligsmandsloven, hvor forligsmanden kan sammenkæde forskellige faggruppers afstemninger.
Venstrefløjens svaghed
Selv om en del lokale fagforeninger og klubber opfordrede til at stemme nej, kom der aldrig gang i en organiseret Stem Nej-kampagne. Fagtoppens historie om, at der ikke var noget alternativ til at stemme ja, kom derfor til at stå alene.
Specielt 3F viser den faglige venstrefløjs svaghed.
I forbundet som sådan stemte ca. syv ud af 10 medlemmer ja til overenskomsten – og samtidigt lykkedes det kun at få godt en tredjedel til at stemme.
I Industrigruppen stemte 72 pct. ja, 59 pct. stemte ja i Byggegruppen, 65 pct. ja i Transportgruppen og henholdsvis 79 pct. og 80 pct. ja i Privat Service Hotel & Restauration og 3F’s grønne gruppe. Alle de nye overenskomster under 3F blev altså vedtaget.
Endnu værre var det i FOA, hvor knap ni ud af 10 stemte ja, mens under en ud af fem overhovedet stemte.
Hos Fødevareforbundet, NNF, som det seneste års tid har oplevet flere konflikter omkring krav om lønnedgang, stemte hele 85 pct. ja. Næsten to ud af tre stemte – altså et klart flertal hos slagtere, bagere m.v.
Resultatet af OK-2014 viser med al tydelighed, at der skal ske markante ændringer i, hvordan venstrefløjen skal agere i fremtiden.
Styrk det faglige arbejde
Det er nødvendigt at opbygge en faglig venstrefløj, som er i stand til at udfordre fagtoppens passivitet, og som kan opbygge netværk på og imellem de enkelte arbejdspladser.
Enhedslisten er den største kraft på venstrefløjen – og hvordan EL forholder sig til den opgave, bliver derfor afgørende for opbygningen af en faglig venstrefløj.
EL har et Fagligt Landsudvalg og forskellige faglige netværk.
Desværre organiserede EL ikke nogen aktiv Stem Nej-kampagne. Dermed udfordrede EL reelt ikke de faglige lederes linje: Fortællingen om, at det var bedst at stemme Ja, kom til at stå uimodsagt.
Hvis ELs faglige netværk skal gøre en forskel, skal de skubbe på for, at EL sætter gang i kampagner, der kan støtte op om de fagligt aktives netværk.
Hvis man ville, kunne man blive et omdrejningspunkt for at opbygge modstand mod arbejdsgivernes angreb og fagtoppens passivitet. Spørgsmålet er: Vil man?
Se også:
SAA 338: Konflikt mod Letz Sushi-kæden fortsætter
SAA 338: DR synger falsk til folkefest
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe