Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 338 – 1. maj 2014 – side 5

DR synger falsk til folkefest

Albert Scherfig

Melodi Grand Prix opbygges under dårlige vilkår og uden overenskomst.

Med de høje huslejer i København, kan det være svært at få en SU til at række. Når man kan skaffe ufaglært arbejde, er det altid velkomment.

Jeg selv og en stor gruppe af andre unge og udlændinge, der står uden for arbejdsmarkedet, blev hyret i et stagehand-firma, der bygger Melodi Grand Prix på det gamle B&W værft. Vi blev lovet alle de vagter vi kunne tage i en periode på seks uger.

Vi skulle bare sende navn og kontonummer.

Melodi Grand Prix

Uden kontrakt eller egentlig aftale var der intet at gøre, da fik vi den første dårlige nyhed. På grund af overbooking blev over to tredjedele af os sat af vagtplanen, og de heldige af os kunne ikke engang være sikre på den håndfuld vagter, der var tilbage.

De næste uger blev vi konstant aflyst med ned til en halv times varsel, eller genindkaldt. Ingen kompensation for aflyste vagter, ingen overtidsbetaling eller nattillæg og intet overblik over situationen.

Ingen vidste, om vi skulle arbejde i fire eller tolv timer. Da der stod over hundrede mand klar til at springe frem og tage vores pladser, var det svært at råbe op. Tvivlen kommer altid arbejdsgiveren til gode.

Dette blev hurtigt en fortælling om, hvorfor organisering og arbejder-inddragelse er vigtigt. Da vi hverken havde fået kontrakt eller forklaring på vores arbejde, vidste vi aldrig, hvor meget vi måtte bære, hvor højt vi måtte kravle i stilladserne eller hvor mange vagter vi måtte tage i træk.

Arbejdstilsynets besøg sikrede os hjelme, refleksveste, sikkerhedssko og et “røgfrit arbejdsmiljø”, så længe vi var på værftet.

I en sådan branche hvor ingen er organiserede, ville en overenskomst have gjort en stor forskel. Samtidig forstod vi snart hvor vigtig information er. Hvis vi var blevet inddraget i forhandlingerne med DR eller havde haft mulighed for at få klar besked, ville alt have tegnet sig anderledes. For eksempel ville en tillidsrepræsentant have været altafgørende i vores situation.

Nu sidder vi tilbage med en dårlig smag i munden og kan ikke forstå, hvordan DR kan tillade sig at opbygge Melodi Grand Prix under så tvivlsomme forhold.

Vi ville aldrig have sagt ja til arbejdet, hvis vi havde vidst, at vi ville blive sendt ud og fungere som løntrykkere under vilkår, som vores organiserede kolleger med god grund aldrig ville acceptere.

I den seneste tid har flere medier taget vores kritik op, men det er blevet mødt med larmende tavsheds fra DR. De siger, at “Melodi Grand Prix er alles fest”, men det er bare ikke vores.

Se også:
SAA 338: Konflikt mod Letz Sushi-kæden fortsætter
SAA 338: Overenskomst 2014: Nødvendigt med faglig modstand

Flere artikler fra nr. 338

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Albert Scherfig

Siden er vist 1577 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside