Socialistisk Arbejderavis
Nr. 339 – 8. juni 2014 (Kun online)
Demonstranter i Bangkok gør modstand mod militær-kup i Thailand
Giles Ji Ungpakorn
General Prayuth Chan-ocha tog officielt magten i Thailand torsdag den 22. maj – samtidig udbrød masseprotester. De ramte mange områder i Bangkok, men også Chiang Mai og andre byer.
Menneskemængder trodsede bevæbnede tropper, og bad dem om at gå hjem. Midaldrende kvinder skældte unge soldater ud.
Disse protester er spontane, men det ville være en fejltagelse at tro, at de er “uorganiserede”. Pro-demokratiske aktivister har skabt græsrods-netværk i mange år.
Netværkene inkluderer almindelige arbejdere, selv om de ikke er så organiserede som fagforeningerne.
Jo mere protesterne vokser, jo mere vokser selvtilliden for dem, som deltager i eller identificerer sig med dem. Kommunikation i disse netværk kan ske via de sociale medier, men mund-til-mund er også ekstremt vigtig.
Håbet er, at denne bevægelse vil vokse og vil række ud til den organiserede arbejderklasse. Men det vil tage tid. Dette kan meget vel tage form af “to skridt frem, et tilbage”. Mange anholdelser har fundet sted, og militæret prøver at knuse bevægelsen.
Protesterne har knust en række myter. For det første beviser oprøret i Bangkok, at rød-skjorte- og pro-demokrati-ideer er indflydelsesrige der.
Kommentatorer har tidligere hævdet, at støtten til rød-skjorterne var koncentreret i land-områderne.
Advarsel
General Prayuth påstod, at han “ikke havde noget andet valg” end at gennemføre et militærkup for at stoppe yderligere konflikt mellem to stridende parter. Alligevel har militæret, ret forudsigeligt, brugt sine kræfter på at arrestere og forhøre rød-skjorter og andre pro-demokratiske aktivister.
Siden militærkuppet i 2006 har militæret været allieret med de anti-demokratiske konservative blandt Thailands eliter. En reaktionær koalition, som inkluderer Det “Demokratiske” Parti, en gadebevægelse, top-embedsmænd og dommere, middelklasserne og forskellige konservative akademikere og NGO-ledere.
Det kræver enormt mod at trodse en militærjunta og stille sig foran bevæbnede soldater. I 2010 beordrede General Prayuth mordene på næsten 90 rød-skjorte-demonstranter, som krævede demokratiske valg.
De, som ønsker at ignorere kravene fra almindelige mennesker, siger, at krisen ikke er andet end elitens magtopgør. De siger, at opgøret er blevet fremskyndet af spørgsmålet om, hvem der skal efterfølge den aldrende konge som statsoverhoved.
Men rød-skjorte-bevægelsen, som voksede frem efter militærkuppet i 2006, er den stærkeste sociale bevægelse i Thailands historie. Og kongen har altid været svag og fej. Da han gennemførte det nuværende kup, hævdede general Prayuth ikke, at han gjorde det efter ordre fra kongen eller sikrede sig hans godkendelse.
Den langvarige thailandske krise er i virkeligheden et resultat af sammenstødet mellem den konservative patron-klient-måde at føre politik på, og en mere moderne måde. Thaksin Shinawatra, en milliardær-politiker, prøvede at modernisere det thailandske samfund for at øge konkurrenceevnen efter den asiatiske økonomiske krise i 1996.
Hans parti blev enormt populært efter at have indført den første universelle sundhedsordning og jobskabelses-programmer i land-områderne. Millioner af almindelige mennesker har en reel interesse i at beskytte demokratiet.
Alligevel vil Thaksin og hans søster Yingluck ikke føre an i en kamp mod den gamle orden, som er nødvendig for at forsvare og udvikle demokratiet.
Giles Ji Ungpakorn var medstifter af Turn Left Thailand. Han bor i eksil i England. Læs flere artikler på hans website: Red Thai Socialist.
Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2405, 27. maj 2014 af Christine Bergen.
Se også:
SAA 339: Modstand mod militærkup i Thailand
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe