Socialistisk Arbejderavis
Nr. 339 – 3. juni 2014 – side 12
Modstand mod militærkup i Thailand
Giles Ji Ungpakorn
Thailands premierminister, Yingluck Shinawatra, blev væltet af den ikke-valgte forfatningsdomstol i starten af maj på en juridisk teknikalitet.
Thailand: Folk jagter en af militærets propaganda-vogne.
Yingluck er søster til den tidligere populistiske thailandske premierminister Taksin Shinawatra.
Senere erklærede general Prayuth Chan-ocha undtagelsestilstand i Thailand.
Militæret tog kontrol med alle radio- og TV-stationer. De har også taget opstilling ved de store vejkryds i hovedstaden Bangkok.
Hæren bad provins-embedsmand i Nordøst om at afgive rapporter til en militærlejr. Nordøst-området er en vigtig base for den pro-demokratiske rød-skjorte bevægelse.
De sidste 8 års politiske krise har bevist, at det at være i regering ikke betyder, at man kontrollerer staten. Der har været tre kup begået af domstolene, og to kup begået af militæret.
Masseprotester
Samtidig med militærkuppet udbrød der masseprotester i mange bydele i Bangkok, men også i Chiang Mai og andre byer.
Menneskemængder trodsede de bevæbnede tropper og bad dem om at gå hjem. Midaldrende kvinder skældte unge soldater ud.
Disse protester er spontane, men det ville være en fejltagelse at tro, at de er "uorganiserede". Pro-demokratiske aktivister har skabt græsrods-netværk i mange år.
Jo mere protesterne vokser, jo mere vokser selvtilliden for dem, som deltager i eller identificerer sig med dem.
Håbet er at denne bevægelse vil vokse og vil række ud til den organiserede arbejderklasse.
Militæret har, ret forudsigeligt, brugt sine kræfter på at arrestere og forhøre rød-skjorter og andre pro-demokrati-aktivister.
Siden militærkuppet i 2006 har militæret været allieret med det "Demokratiske" Parti, en gadebevægelse, top-embedsmænd og dommere, middelklasserne og forskellige konservative akademikere og NGO-ledere.
Det kræver enormt mod at trodse en militærjunta og stille sig foran bevæbnede soldater. I 2010 beordrede General Prayuth at myrde næsten 90 rød-skjorte-demonstranter, som krævede demokratiske valg.
De, som ønsker at ignorere kravene fra almindelige folk, siger, at krisen ikke er andet end elitens magtopgør. De siger, at opgøret er blevet fremskyndet af spørgsmålet om, hvem der skal efterfølge den aldrende konge som statsoverhoved.
Oprør
Men rød-skjorte-bevægelsen, som voksede frem efter militærkuppet i 2006, er den stærkeste sociale bevægelse i Thailands historie.
Den langvarige thailandske krise er i virkeligheden et resultat af sammenstødet mellem den konservative måde at føre politik på og en mere moderne måde. Thaksin Shinawatra, en milliardær-politiker, prøvede at modernisere det thailandske samfund for at øge konkurrenceevnen efter den asiatiske økonomiske krise i 1996.
Hans parti blev enormt populært efter at have indført den første universelle sundhedsordning og jobskabelses-programmer i land-områderne. Millioner af almindelige mennesker har en reel interesse i at beskytte demokratiet.
Demokrati kan kun opbygges, hvis et betydeligt antal rød-skjorter indser, at Pua Thai og rød-skjorternes lederskab ikke er villige til at lede kampen.
Thaksin er en milliardær, som ikke ønsker at lede en kamp for demokrati. Det er på høje tide at opbygge en uafhængig pro-demokratisk bevægelse baseret på rød-skjorterne, med klare forbindelser til den progressive arbejderklasse og bønderne.
Giles Ji Ungpakorn var medstifter af Turn Left Thailand. Han bor i eksil i England. Læs flere artikler på hans website: Red Thai Socialist.
Artiklen er en forkortet og redigeret udgave af artikler på socialister.dk – se links herunder.
Se også:
SAA 339: Domstols-kup afsætter Thailands premierminister
SAA 339: Thailand: Et kup i slowmotion
SAA 339: Demonstranter i Bangkok gør modstand mod militær-kup i Thailand
SAA 339: Thailand: Fagforeningsfolk fordømmer statskuppet
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe