Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 339 – 8. juni 2014 (Kun online)

Thailand

Fagforeningsfolk fordømmer statskuppet

Fagforeningernes rolle i thailandsk politik er blevet fordrejet af de højreorienterede fagforeningsbureaukrater fra de statslige virksomheder, såsom regeringens sparekasse, el-produktion, vand, jernbaner og Thai Airways.

I de foregående måneder stod nogle af disse bureaukrater og deres tilhængere side om side med Sutep’s bande (Suthep Thaugsuban er en korrupt thailandsk højre-politiker; ovs. anm.) for at vælte den folkevalgte regering. De er kendt for at være konservative fagforeningsfolk og for at ligge på maven for hæren. Alligevel deler flertallet af de ansatte i de statslige virksomheder ikke deres synspunkter.

I dag har nogle progressive fagforeninger udsendt en erklæring, hvor de fordømmer statskuppet og de højreorienterede fagforeningsfolk, der støtter kuppet. De kalder sig “Arbejdernes Anti-kup-gruppe”.

“Turn-left Thailand” havde chancen for at interviewe en af aktivisterne fra “Arbejdernes Anti-kup-gruppe”, som kommer fra fabriksbæltet i udkanten af ??Bangkok.

Hvordan vil arbejderne blive påvirket af kuppet?

Det mest åbenlyse er, at arbejderne ikke frit kan udøve deres rettigheder efter indførelsen af ??militær undtagelsestilstand. Det er i øjeblikket perioden, hvor halvårs-bonusser skal forhandles. Mange vil ikke turde komme ud for at kæmpe for bedre arbejdsforhold. Normalt vil arbejdere lægge pres på arbejdsgiverne ved at demonstrere foran fabrikkerne, mens forhandlingerne foregår. Det er forbudt under militærstyret.

Hvordan klarer arbejderne sig under diktaturet?

Dybest set forsøger vi at protestere mod kuppet med alle midler, såsom at bære anti-kup t-shirts, cirkulere nyheder på Facebook, udstede erklæringer imod kuppet og distribuere disse erklæringer hemmeligt på fabrikker eller ved at placere foldere i indkøbscentrenes toiletter tæt på fabriksområder. Disse aktiviteter kan ikke gøres åbent og tager tid. Vi forsøger at sprede disse aktiviteter til andre provinser også. Vi er bange som andre mennesker og ønsker ikke at blive arresteret, men vi har intet andet valg end at slå igen.

Hvad er de fremtidige opgaver for arbejderne? Hvordan kan arbejderkampe blive en del af at kæmpe for demokrati?

Der er ingen tvivl om, at vi i fremtiden bliver nødt til at slutte os til den generelle kamp for demokrati i samfundet for at styrke den. Vi vil også kontakte vore internationale fagforenings-forbindelser for at få solidaritet for vores krav om demokrati og valg.

Vores krav er vist i nedenstående oversigt.

Bekymrer menige fagforeningsmedlemmer sig om kuppet?

Menige fagforeningsmedlemmer forstår demokratiet bedre end nogle af deres ledere, som har givet mad og vand til soldaterne. Det var imponerende, at menige arbejdere kom ud for at skælde ud og true fagforeningslederne med, at de ikke vil betale fagforenings-kontingent og ikke engagere sig i faglige aktiviteter, hvis lederne fortsætter på denne måde. Nogle arbejdere krævede selv, at deres ledere skulle hjælpe dem med at deltage i anti-kup aktiviteter.

Erklæring fra Arbejdernes Anti-kup-gruppe

Vi er “Arbejdernes Anti-kup-gruppe” fra industriområder i udkanten af ??Bangkok. Vi ønsker at erklære vores modstand mod dette statskup. Hæren trådte på vore hjerter og knuste ønskerne hos flertallet af demokratiske thailandske borgere. Kuppet ødelagde vores ytringsfrihed og den grundlæggende ret til at udøve vores politiske synspunkter. Under normale omstændigheder er arbejdernes rettigheder allerede begrænset for at favorisere arbejdsgiverne. Under diktaturet vil vores situation gå fra slemt til værre.

Tidligere i historien har arbejdere altid haft en vigtig rolle i kampen mod diktaturet. Efter tidligere kup har militær-regeringer udstedt nye love, der alvorligt begrænser arbejdernes rettigheder.

Vi var meget skamfulde, da vi så, at nogle dele af fagbevægelsen engagerede sig med de anti-demokratiske bøller, der forsøgte at vælte den folkevalgte regering.

Arbejdernes Anti-kup-gruppe kræver ...

  • Den umiddelbare annullering af undtagelsestilstanden
  • Slut med kuppet
  • Magten skal tilbage til folket
  • Betingelsesløs frigivelse af alle arresterede
  • Ingen amnesti-lov til at hvidvaske militærets forbrydelser

Offentliggjort 2. juni 2014 på Red Thai Socialist.

Se også:
SAA 339: Modstand mod militærkup i Thailand

Flere artikler fra nr. 339

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Thailand

Siden er vist 1186 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside