Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 340 – 22. august 2014 – side 3

Det mener vi

Dansen om dagpengene

34.000 ledige har mistet retten til dagpenge i 2013, og ifølge A-kassernes Samvirke vil yderligere 14.000 miste dagpengene i løbet af i år.

Det er langt værre end de 4.000 VK-regeringen “anslog”, da de i 2010 – sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale – halverede dagpengeperioden fra fire til to år og fordoblede optjeningsperioden fra ½ til 1 år.

Sagens alvor til trods er det nu ved at udvikle sig til en farce.

Først kommer Helle Thorning hjem fra ferie og meddeler straks, at der ikke kommer nye “dagpenge-pakker”. Hun bliver straks bakket op af Margrethe Vestager.

Fagforeningsformænd fra bl.a. FOA, 3F, HK og BUPL brokker sig – de samme formænd, som i over 2 år ikke har villet mobilisere deres medlemmer til modstand mod dagpenge-forringelserne.

Dansk Folkeparti – som var med til at gennemføre “reformen” – vil nu kræve “mildere” dagpengeregler, hvis de skal støtte en ny borgerlig regering. Hvad det konkret betyder, fortaber sig dog i tågerne.

SF

SF proklamerer øverst på sin hjemmeside “Dagpenge-løsning nu” og siger meget fornuftigt, at “Dagpengekommissionen er politikersprog for ikke at gøre noget”.

Kigger man nærmere, så har de to forslag: For det første, at optjeningsperioden igen skal halveres. Et fornuftigt krav, som har bred opbakning.

Men det andet krav, om at “Dagpengemodtagere sikres økonomisk forsørgelse i tre år”, skal ikke ske ved at forlænge dagpengeperioden, men “ved at gøre den midlertidige arbejdsmarkedsydelse permanent, så den dækker det tredje år.”

Arbejdsmarkedsydelsen er rammende blevet kaldt noget, man hverken kan leve eller dø af. SF, skam jer!

Enhedslisten

På enhedslisten.dk er Johanne Schmidt-Nielsen mere klar i mælet:

“Kom nu, Helle Thorning. Du var imod dagpengereformen før valget. Vis nu, at der er forskel på dig og Lars Løkke. At en socialdemokratisk regering lytter til lønmodtagerne og handler når så mange mennesker kommer i klemme.”

Det er dog uklart, om EL vil gøre kravet om en tilbagerulning af forringelserne til en betingelse for at indgå finanslovsforlig med regeringen ...

Børsting på banen

Endelig siger LO-formand Harald Børsting, at han godt kan acceptere en finanslov uden ændring af dagpengereglerne.

Forbandelserne hagler (med rette) ned over Børstings hoved – fra de samme fagforeningsformænd, som i over 2 år ikke har villet mobilisere deres medlemmer til modstand mod dagpenge-forringelserne.

Utilfredshed til modstand

Lige siden Thorning-Vestager-regeringen trådte til, har stribevis af fagforeningsformænd sammen med SF og EL – med rette – brokket sig over, at “der er nogen i den regeringstop, der har mistet forbindelsen til ganske almindelige menneskers hverdag og problemer,” for nu at citere den klareste af dem, FOA’s formand Dennis Kristensen fra 10. august i år.

De har haft opbakning fra 80 pct. af befolkning i deres modstand mod “reformen”, og det har de sikkert stadig.

Alligevel har ikke en eneste af dem villet mobilisere deres medlemmer til modstand, men kun forsøgt (som Johanne Schmidt-Nielsen) at appellere til regeringens bedre jeg.

Regeringen er vores modstander. Den vil fortsat angribe os, indtil der skabes en organiseret kraft på den faglige og politiske venstrefløj, som reelt vil mobilisere til modstand mod regeringens mange “reformer”.

Politikernes dans om dagpengesagen er en farce. Men tragedien er fraværet af organiseret modstand.

Se også:
SAA 340: Overenskomstforhandlingerne på det offentlige område 2015: Fælles og solidarisk kamp er nødvendig
SAA 340: Antikapitalist 2014

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 340

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Dagpengekampen

Siden er vist 2089 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside