Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 340 – 22. august 2014 – side 6

Sass Larsen: Gå ned i løn eller bliv fyret

Anders Bæk Simonsen

Danish Crowns discount-tilbud til de bornholmske slagteriarbejdere (lukning eller lønnedgang) vil blive valget for langt flere, hvis Henrik Sass Larsen får sin vilje.

Slagtet svin

Fyret eller flået? Det er valget, hvis Henrik Sass Larsen får sin vilje.

De bornholmske slagteriarbejdere bukkede til slut under for presset fra Danish Crown med staten i ryggen, og sagde i midten af juni ja til en aftale, der vil tage over 11 mio. kroner fra deres løn over 5 år.

Beløbet flyttes over i en fond, der skal give det gældsramte landbrug – i form af de 5000 andelsejere af Danish Crown – en billig likviditet, som de ikke kan få i banken.

Den model ønsker erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen nu at udbrede til hele landet. Han har fremsat en lov om kollektive medarbejder-investeringsselskaber, som formentlig vedtages i oktober.

Ingen kan vinde alene

Slagteriarbejderne i Rønne viste stort mod ved at gå i strejke for at forsvare ordentlige løn- og arbejdsvilkår, ikke bare for dem selv og andre slagteriarbejdere, men på hele deres klasses vegne.

Men det var klart fra starten, at slagteriarbejderne i Rønne ikke kunne vinde alene – mod en af de største danske koncerner, som havde staten i ryggen.

Enhedslistens Faglige Landsudvalg opfordrede derfor i en løbeseddel slagteriarbejdere på andre slagterier til sympatistrejke.

Men hverken slagteriarbejdernes egen fagforening NNF eller LO ville tage ansvar for at brede konflikten ud.

Både NNF og LO er begge i hovedtræk positive over for Sass’ lovforslag.

Kritik af lovforslaget

Det er dog ikke alle steder, det nye lovforslag modtages lige pænt.

HK Handel og HK Privat frygter, at lovforslaget skal bruges til at true arbejderne til kollektiv lønnedgang. Enhedslistens Christian Juhl har kritiseret lovforslaget for “at åbne en ladeport for lønnedgang”.

Fællestillidsmand for 1300 slagteriarbejdere i Horsens, Klaus Olesen, retter både kritik mod Socialdemokratiet, der med lovforslaget ifølge ham “stjæler arbejdernes penge”.

Han retter også en kritik mod NNF’s ledelse og siger til avisen.dk: “Mine kolleger har knoklet og svedt, mens NNF har forhandlet om det her pjat. Formanden har overhovedet ikke lyttet til medlemmerne. Man er en dårlig fagboss, hvis man går ind for kollektiv lønnedgang.”

Organisér modstanden

Rigtigt mange er sure over nedskæringer og lønnedgang. Men mange føler sig også alene og afmægtige.

Hvis vi ikke igen bare skal vente på det næste angreb, er det nødvendigt, at faglige aktivister og den faglige venstrefløj begynder at organisere en synlig modstand.

Det er lidt svært at bebrejde folk, at de siger ja, hvis ikke de hører nogen, der højt og tydeligt argumenterer for at sige nej.

Se også:
SAA 340: Danish Crown: Fyraftensmøde i Faaborg

Flere artikler fra nr. 340

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp efter 2010
Faglig kamp (DK): Slagteriarbejdere

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 2338 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside