Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 340 – 22. august 2014 – side 6

Danish Crown

Fyraftensmøde i Faaborg

Lene Junker

Danish Crown meddelte i februar, at slagteriet i Faaborg vil blive lukket og produktionen flyttet til udlandet. Derfor indkaldte Enhedslisten Faaborg-Midtfyn og Fagligt Landsudvalg til et åbent fyraftensmøde – Socialistisk Arbejderavis var med.

Lukningen af slagteriet i Faaborg vil ske inden udgangen af 2016. Dermed forsvinder næsten 500 arbejdspladser i Faaborg, som i forvejen har mistet mange store arbejdspladser.

Fyraftensmøde blev afholdt den 13. august og tiltrak 20-25 slagteriarbejdere, folk fra NNF, svineproducenter, MF’ere for Venstre og lokale folk.

Med ryggen mod muren

Jimmi Andersen er fællestillidsmand på Danish Crown Faaborg. Han redegjorde for sine 500 kollegaers situation. De er reelt fyret fra 1. januar ‘16.

Men uden en konkret fyreseddel, kan de ikke starte omskoling og uddannelse. De har sagt, de var interesseret i en “Bornholmer-løsning”, hvis det kunne redde deres arbejdspladser.

De har forsøgt at få en præcis dato fra ledelsen. De har strejket i protest, og nu har de opsagt en aftale om at arbejde 40 timer om ugen for at lægge pres på ledelsen.

Ledelsens svar har været at flytte en del af produktion fra Faaborg til andre slagterier og fyre de ca. 80 ferieafløsere. De står med ryggen mod muren over for en stejl arbejdsgiver, som kun tænker på penge.

De er vrede på Danish Crown, men føler sig magtesløse og appellerede til politikerne om at “gøre noget konkret”.

Samme dag meddelte Danish Crown, at de flytter produktionen fra Faaborg til Cornwall i Sydengland, hvor de har et slagteri i forvejen. Den engelske stat støtter med 50 millioner.

Fagforeningerne giver ingen løsninger

Formanden for NNF Fyn, Poul Fruergaard Sørensen, talte for at sikre slagteriarbejderne de bedste efteruddannelsesmuligheder og for at give landbruget bedre “rammevilkår” for at stoppe salget af svin til forarbejdning i udlandet.

Per Clausen, MF Enhedslisten, fremlagde Enhedslistens “Alternative svinestrategi på Fyn og Bornholm”. Denne blev bakket op af SF og Enhedslistens lokale byrådsmedlemmer, men kraftig kritiseret af de to MF’ere fra Venstre, som også talte for bedre "rammevilkår" for svineproducenterne.

Debatten viste en vis lydhørhed over for Enhedslistens alternative svinestrategi, men at NNF langt hen ad vejen deler dansk landbrugs ønsker om lempede krav til miljø osv. – de såkaldte rammevilkår.

Ikke for sent at handle

Vi er midt i et “ræs mod bunden” for arbejdere i hele verden, samtidig med at store selskaber som Danish Crown “ræser mod toppen”.

Det kræver mere end en enkelt arbejdsplads at stoppe Danish Crown og “ræset mod bunden”. Men Danish Crown kan presses, så længe de har en produktion i gang, de tjener penge på.

Derfor er det ikke for sent.

Se også:
SAA 340: Sass Larsen: Gå ned i løn eller bliv fyret

Flere artikler fra nr. 340

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp efter 2010
Faglig kamp (DK): Slagteriarbejdere

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1740 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside