Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 340 – 22. august 2014 – side 9

Israel: Vagthund og apartheidstat

Bo Nielsen

Israel er ikke en stat som andre stater. Israel blev skabt på etnisk udrensning og som et værn for imperialistiske interesser.

Israel er en stat, der ikke er skabt for folket, men for jøder. Den jødiske nationalisme, zionismen, rækker ud i alle dele af det israelske samfund. På den måde tages alle jøder som gidsel af zionisterne, selv om langt fra alle jøder er zionister.

En racistisk stat

Ca. 20 pct. af befolkningen i Israel er palæstinensere. De er tildelt rollen som andenrangs-borgere og frataget en lang række rettigheder, som er selvfølgelige for jøder.

Den zionistiske intelligentsia, der i slutningen af det 19. århundrede talte for ideen om en jødisk stat, lagde grunden for den statslige racisme, vi i disse uger oplever fra israelske ledere, den voksende fascistiske højrefløj og i militærets propaganda.

Statsracismen er et spejlbillede af den såkaldte "uundgåelige antisemitisme", som det formuleres af Teodor Herzl i hans ideologiske værk om zionismen, ‘Jødestaten’ fra 1896. Bogens racistiske konklusion er, at jøderne må sikre sig en religiøst funderet stat kun for jøder.

I praksis betyder det, at det oprindelige folk, palæstinenserne, diskrimineres groft på en lang række områder.

93 pct. af Israels jord er under jødisk lov. Det betyder, at det ikke-jødiske mindretal er udelukket fra at anskaffe sig jord, huse, lejligheder eller at starte en virksomhed.

Ca. hver tredje person i Israel (inkl. Gaza – eller 1 ud af 4,5 ikke medregnet Gaza) kan ikke stemme til Knesset (parlamentet). Den person er næsten uden undtagelse ikke-jødisk.

Israel er en apartheid-stat, hvor palæstinenserne fra vugge til grav undertrykkes politisk, økonomisk og juridisk alene pga. deres etnicitet.

Imperialistisk vagthund

Teodor Herzl skrev også i ‘Jødestaten’, at zionismen er "en kolonialistisk idé", og at en fremtidig zionistisk stat ville blive en "borgmur mod Asien".

Storbritannien (den tidligere kolonimagt) og USA, som begge havde støttet zionisterne i oprettelsen af Israel, så da også den anden vej, mens den etniske udrensning mod palæstinenserne, Nakba, stod på i 1948.

Deres støtte til en jødisk stat handlede hverken om humanitære eller ædle motiver. Støtten havde hele vejen igennem været af imperialistisk karakter.

Når USA siden 2. verdenskrig har støttet Israel med 1,2 mia. US$ hvert år, så er det, fordi USA har brug for et Israel, der dels er afhængigt af deres økonomiske og politiske støtte for at eksistere, men allervigtigst, er en loyal militært allieret i det olierige Mellemøsten.

Israel er USA-imperialismens vagthund i en region, der sidder på den olie og gas, som Vesten har brug for. Den tidligere amerikanske præsident, Ronald Reagan, formulerede det sådan:

“Israel er med deres erfarne militær en fordel for os i Mellemøsten. Hvis den israelske hær ikke var i Mellemøsten, var vi nødt til at indsætte vores egen. Det er ikke bare godgørenhed fra vores side, at vi hjælper Israel.”

Se også:
SAA 340: Hvordan kan Palæstina blive frit?
SAA 340: Gaza: Protester verden over
SAA 340: Anti-zionisme og anti-semitisme
SAA 340: ISIS vokser på del-og-hersk-politik

Flere artikler fra nr. 340

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Bo Nielsen

Siden er vist 1485 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside