Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 340 – 3. oktober 2014 (Kun online)

Nej til dansk krigseventyr

3 årsager til at være imod endnu en Irak-krig

1. Krigen handler om USA’s og deres allieredes kontrol over udviklingen i Mellemøsten. Den handler ikke om at hjælpe hverken kurdere eller andre undertrykte folk i regionen.

Protest i Syrien mod bombninger

Globale og regionale imperialistiske magter har i årtier bekæmpet alle former for folkelige protester og oprør mod undertrykkelse, også i Mellemøsten. Senest har de været forenet i at bekæmpe den oprørsbølge, der startede med revolutionerne i Egypten og Tunesien i 2010-11. I fællesskab har de sikret, at reaktionære kræfter – for en tid – igen sidder på magten i Egypten.

Men USA’s globale svækkelse (først synlig med nederlaget i Vietnam, senest med nederlagene i Irak og Afghanistan) har givet plads til fornyet rivalisering i regionen. Regionale stormagter som Saudi Arabien, Iran, Tyrkiet og Egypten har hver deres interesser i såvel Syrien som Irak.

2.

Tilslutningen til ISIS/Islamisk stat er resultatet af det ragnarok, denne imperialistiske rivalisering har påført regionen.

Den økonomiske blokade i 90’erne, krigene i 00’erne, den globale økonomiske krise og USA’s manglende evne til at stabilisere Irak har gennem 25 år ikke kun efterladt 100.000’er af døde, men også smadret mulighederne for at overleve i hverdagen for millioner.

Det har skabt et politisk tomrum, som kunne have været udfyldt af progressive kræfter, hvis oprørene siden 2011 havde haft held til at sprede sig.
Da det ikke skete, blev der plads til alle mulige sekteriske og reaktionære kræfter, hvoraf ISIS kun er én.

3.

Det er naivt at tro på, at man kan få fred eller slippe for undertrykkelse ved hjælp af imperialistiske kræfter – uanset om den kommer fra globale magter som USA og Rusland eller fra regionale magter som Saudi Arabien, Iran, Tyrkiet og Egypten.

Imperialistisk undertrykkelse og militære angreb vil kun styrke reaktionære kræfter som ISIS/Islamisk Stat – nøjagtigt som Milosevic i Serbien blev styrket af NATO’s angreb i 90’erne, og Saddam Hussein var umulig at røre i Irak under blokaden og bombningerne fra 1991-2003.

Håbet ligger hos de arabiske masser og den arabiske arbejderklasse – de kræfter, der i 2010-11 væltede diktatorerne i Tunesien og Egypten. Det er dem, der kan stoppe undertrykkelsen. Og det er dem, der bliver svækket af den dansk-støttede USA-krig.

Socialister i Danmark må derfor af al kraft bekæmpe Danmarks støtte til USA’s krig. Det er de samme kræfter, som angriber levevilkårene for studerende og arbejdere i Danmark, der nu – endnu en gang – fører krig i Syrien og Irak.

Nej til krig i Irak og Syrien!
Nej til dansk krigsdeltagelse – Danmark ud af krigskoalitionen!

Se også:
SAA 340: Bevæbning af kurderne vil ikke standse Iraks brutale borgerkrig
SAA 340: ISIS vokser på del-og-hersk-politik
SAA 340: Udtalelse fra Internationale Socialister/ISU: Nej til endnu en USA-ledet krig i Irak

Flere artikler fra nr. 340

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Siden er vist 2953 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside