Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 340 – 28. august 2014 (Kun online)

Udtalelse fra Internationale Socialister/ISU

Nej til endnu en USA-ledet krig i Irak

IS/U Daglig ledelse

Folketinget har i dag – enstemmigt! – vedtaget at støtte den amerikansk-ledede intervention i Irak.

USA bomber i Nordirak

USA bomber i Nordirak – som de har gjort siden 8. august.

Men interventionen har ikke de humanitære motiver, som fortalerne påstår. Den forfærdelige halshugning af en amerikansk journalist er oprørende. Men det er mindst lige så oprørende, at USA’s allierede, Saudi Arabien, har halshugget mindst 19 fanger siden 4. august.

Ligesom de foregående krige, Danmark har deltaget i – fra Balkan i 90’erne, Irak siden 1990, Afghanistan siden 2001 og Libyen 2011 – er der tale om rent imperialistiske motiver. I dette tilfælde: Hvem skal kontrollere Irak og landets olie?

Det hævdes, at interventionen sker af hensyn til at beskytte kurderne. Men kurderne har altid kun været tildelt bondens rolle i det imperialistiske skakspil. Som i Irak-krigen 1990-91 vil de hurtigt blive glemt, når deres rolle som ofre ikke længere har imperialistisk interesse.

ISIS – et produkt af imperialistisk rivalisering

ISIS er uden tvivl en både reaktionær og sekterisk styrke i såvel Irak som Syrien. I Syrien gjorde de det folkelige oprør mod Assads brutale regime til en tre-fronts-krig, hvor de oftere bekæmpede oprørerne end Assad.

I Irak er ISIS et produkt af den sekteriske opdeling af Irak, som den USA-ledede koalition brugte til at splitte modstanden mod besættelsen og fastholde kontrollen over Irak.

Endelig er ISIS et produkt af, at regionale magter som Tyrkiet, Saudi Arabien og Qatar forsøger at udnytte USA’s nederlag i Irak til selv at få indflydelse i regionen.

Det er altså Vestens allierede, der såvel direkte som indirekte har skabt den reaktionære kraft ISIS.

Hvem går våbnene til?

Det hedder sig, at våbnene skal støtte kurdernes selvforsvars-styrker. Det virker ikke specielt sandsynligt – og i det hele taget er det svært at finde klare oplysninger om lige netop dette afgørende spørgsmål.

De vil næppe gå til Kurdistans Arbejderparti, PKK, som står på USA’s og EU’s terrorlister. Sandsynligvis vil de gå til den USA-loyale kurdiske regering. Det risikerer at gøre kurderne endnu mere afhængige af USA. Og det vil på ingen måde mindske den etniske splittelse i Irak.

Enhedslisten på vildspor – igen

Det mest sørgelige ved dagens afstemning er, at Enhedslisten har stemt Ja. Ligesom med Libyen-krigen har Enhedslisten valgt ikke at repræsentere modstanden mod dansk deltagelse i den USA-ledede intervention. At borgerlige, socialdemokrater og SF ivrigt følger USA’s mindste vink var forventet.

Men Enhedslisten burde vide, at endnu en militær intervention kun vil forstærke den sekteriske opdeling, som Irak-krigen og -besættelsen har skabt. Enhedslisten burde vide fra Libyen-krigen (som man i første omgang stemte for, at Danmark skulle deltage i), at imperialistisk intervention ikke gavner et folkeligt oprør, men kun har smadret landet.

Mod imperialisme og etnisk-religiøs splittelse

ISIS er et problem – men det er langt fra det største problem for de undertrykte folk i Mellemøsten.

ISIS kan ikke bekæmpes ved at støtte de samme imperialistiske kræfter, der har skabt betingelserne for, at de kunne opstå.

ISIS – og de andre splittende, reaktionære og sekteriske kræfter i Mellemøsten – kan kun bekæmpes ved, at sociale og demokratiske kræfter nedefra tager sagen i egen hånd og opbygger et folkeligt oprør mod alle undertrykkere.

Selv om det skulle lykkes USA-koalitionen at tildele ISIS et midlertidigt nederlag, vil det kun skabe endnu mere ødelæggelse og endnu mere splittelse, som nye ISIS’er vil opstå af.

For en fornyet arabisk revolution!
Nej til imperialistisk intervention!

Daglig ledelse
Internationale Socialister/ISU
27.8.2014

Offentligt møde:

Nej til endnu en USA-ledet krig i Irak

Torsdag den 4. september kl. 19.00

Christianshavns Beboerhus, Dronningensgade 34, Kbh.

Se også:
SAA 340: Nej til dansk krigseventyr: 3 årsager til at være imod endnu en Irak-krig
SAA 340: ISIS vokser på del-og-hersk-politik
SAA 340: Bevæbning af kurderne vil ikke standse Iraks brutale borgerkrig
SAA 340: Krisen i Ukraine og de to imperialismer

Flere artikler fra nr. 340

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Se flere artikler af forfatter:
IS/U Daglig ledelse

Siden er vist 6466 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside