Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 342 – 21. januar 2015 (Kun online)

Venstrefløjen går frem i Grækenland

Magthaverne har ikke haft held til at skræmme vælgerne

Panos Garganas

Flere arbejdere bakker op om Syriza – og planlægger så at fortsætte med at kæmpe mod nedskæringer, skriver Panos Garganas.

Alexis Tsipras taler

SYRIZAs leder, Alexis Tsipras, taler til en demonstration (Pic: Flickr: Mirko Isaia)

Mens den græske valgkamp går ind i den sidste slutspurt, er det klart, at højrefløjens skræmmekampagne er mislykkedes.

Det radikale venstrefløjsparti SYRIZAs forspring er blevet større, ikke mindre.

Den afgående konservative regering og dens allierede har brugt skræmmetaktik gennem hele valgkampen. De hævder, at hvis venstrefløjen vinder, vil Grækenland blive smidt ud af euroen, og bankerne vil bryde sammen.

Men folk er ikke bange. Når de konservative taler om, at folk vil trække deres penge ud af bankerne, husker folk, hvordan en af deres egne ministre truede med at trække sine penge ud, hvis SYRIZA vinder. Bankernes indeståender bliver mindre, men det er, fordi økonomien er i krise.

SYRIZA lover, at der ikke vil blive panik, hvis de vinder. Der vil være forhandlinger mellem den nye græske regering og EU. Men EU er allerede begyndt at afpresse SYRIZA.

Den Europæiske Centralbank (ECB) ventes torsdag den 22. januar at annoncere et program for “kvantitative lempelser” for at bekæmpe økonomisk stagnation.

Det betyder reelt, at ECB tilbyder enorme lån. Men det vil ikke omfatte Grækenland, da ECB kun vil låne penge til Grækenland til gengæld for flere nedskæringer. ECB har krævet nedskæringer som betingelse for redningspakker til den græske økonomi i fem år.

EU og den tyske regering insisterer begge på, at et regeringsskifte ikke vil fritage Grækenland for dets “forpligtelser” til at foretage nedskæringer. Dette er ikke en tom trussel. Græske banker har brug for lån til at holde sig oven vande.

Markeder

Låneomkostningerne på obligationsmarkederne er steget for den græske regering. Hvis ECB købte de græske obligationer, ville det ændre sig. Regeringen har indtil slutningen af februar til at forhandle nye vilkår for redningspakkerne.

EU ønsker ikke at skubbe Grækenland ud af euroen. De ønsker at tvinge en venstre-regering til et kompromis, der betyder, at nedskæringerne vil fortsætte.

Det betyder, at de vil være fleksible. De kunne give SYRIZA mere tid til at forhandle – og SYRIZA vil så kunne hævde, at de har opnået seriøse forhandlinger.

Men til gengæld skulle SYRIZA vedtage et budget, der vedligeholder afdragene på gælden, og som på en eller anden måde tilfredsstiller både markederne og arbejderne.

Det er derfor, den anti-kapitalistiske koalition ANTARSYA kræver eftergivelse af gælden.

Vi har holdt møder på arbejdspladser og sammenligner situationen med faglige forhandlinger. Man går ikke ind til et møde med ledelsen og lover ikke at gøre noget. Man truer med at strejke og går så ind med sine krav.

Mange arbejdere kan se dette, herunder dem, der stemmer SYRIZA. De ønsker at få regeringen ud, men ved, at det ikke vil slutte her. Der er et lag af omkring 100.000 arbejdere, der stemmer taktisk for SYRIZA, men ligger et godt stykke til venstre for partiet.

I denne uge planlægger alle partier at afholde stævner.

Vi har aldrig solgt så mange eksemplarer af Arbejder-Solidaritet, Socialistisk Arbejderavis’ søster-avis.

Det vil blive fejret, hvis dette betyder slut med regeringen. Men det vil ikke betyde afslutningen af kampen.

“Vi er nødt til at angribe EU og vore magthavere”

For første gang i årtier er et venstrefløjsparti tæt på at kunne danne regering.

Det er resultatet af fem år med hårde arbejderkampe. Vi har haft næsten 35 generalstrejker og en bølge af kampe, der er fortsat i langt over et år.

Det drejer sig bl.a. om ERT mediearbejderne, rengøringsassistenter i Finansministeriet, arbejdere på Coca Cola og i cementindustrien. Disse kampe har presset den forhadte regering ud til kanten. Og når denne regering falder, vil det åbne døren for nye bølger af kamp.

Folk stemmer for venstrefløjen i stort tal. Dette er en chance for at tage alt det tilbage, der er blevet taget fra os i løbet af de sidste fem år: Vores job, vores løn, og alle de love, de har tvunget ned over os.

ANTARSYA’s kandidater omfatter aktivister fra frontlinjerne af alle disse kampe. En stærk stemme for ANTARSYA vil være den bedste måde at sikre, at vi kan opnå det, vi har kæmpet for.

For at vinde må vi angribe EU og den herskende klasse, selv om det betyder at gøre ting, som SYRIZA er for bange for at gøre.

Tasos Anastasiadis

Tasos Anastasiadis er ANTARSYA-kandidat og koordinator for Kampagnen mod Fyringer og Lukninger.

“En stor kamp for den antifascistiske bevægelse”

Dette valg er en stor kamp for den anti-fascistiske bevægelse.

Niki Argyri

Niki Argyri

Vi husker, da koalitionspartierne inddrog det ekstreme højreparti, Laos, i deres sidste regering. Det har krævet strejker, demonstrationer og kampagner at forhindre dem i at samarbejde med det yderste højre igen.

De er blevet ved med at forsinke retssagen mod Gyldent Daggry – et parti af fascistiske mordere. Vi vil kræve, at en ny regering sætter en dato for retssagen.

Vi ønsker at få retten til statsborgerskab tilbage for indvandrernes børn, legalisere alle migrantarbejdere og lukke flygtninge-fangelejrene.

Og vi ønsker at bryde med regeringens racistiske løgne. De giver indvandrere skylden for kriminalitet og arbejdsløshed. Men arbejderne har rejst sig og nægtet at blive bedraget.

Den anti-racistiske kamp har radikaliseret arbejderklassen. Og den anti-kapitalistiske venstrefløj har kæmpet for den enhed.

Niki Argyri

Niki Argyri er ANTARSYA-kandidat og organisator for Bevægelsen Mod Racisme og den Fascistiske Trussel, KEERFA.

Artiklen er oversat fra Socialist Worker (UK), nr. 2437, 20. jan. 2015.

Se også:
SAA 342: Grækenland: Interview med ANTARSYA-kandidat: Katerina Thoidou om en SYRIZA-valgsejr og hvad der så sker
SAA 342: SYRIZA og staten
SAA 342: Grækenlands regering står over for kollaps, mens generalstrejker ryster Italien og Belgien
SAA 342: Efter valget: Interview med græsk aktivist

Flere artikler fra nr. 342

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Grækenland: Valg 2015 og SYRIZA-regering

Se flere artikler af forfatter:
Panos Garganas

Siden er vist 2340 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside