Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 344 – 20. april 2015 – side 10

OK15: 1-0 til de offentlige arbejdsgivere

Lene Junker

Arbejdsgiverne gik af med sejren ved overenskomstforhandlingerne på det offentlige område.

Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og Moderniseringsstyrelsen kom endnu et skridt videre på deres vej mod konkurrencestaten.

Erfaringerne fra OK13 var, at ingen igen skulle efterlades alene på perronen som lærerne. Status på OK 15 er, at alle stod tilbage på perronen, mens konkurrencestats-toget kørte videre.

Allerede i december 2014 skrev vi i denne avis, at de faglige organisationer holdt lav profil og kun kom med svage udmeldinger forud for overenskomstforhandlingerne. Dette billede ændrede sig ikke i løbet af forhandlingerne.

Derfor kunne de offentlige arbejdsgivere stå fast på deres "Velfærd i forandring" udspil. Det går ud på at svække de kollektive arbejdstidsaftaler og tillidsrepræsentanterne, som er garanten for at de bliver overholdt.

Forliget på det statslige område satte rammen for både løn, arbejdstid og diverse fryns også for de ansatte i regioner og kommuner.

En beskeden lønfremgang de næste tre år, der måske sikrer reallønnen. Al lønstigning udmøntet i procent og ikke i kr. Heller ingen solidaritet med de lavestlønnede via en lavtlønspulje.

Ingen arbejdstidsaftale til hverken gymnasielærerne, lærerne i Uddannelsesforbundet eller til lærerne på folkeskoleområdet.

En uges ekstra barselsorlov til fædre og lidt fokus på arbejdsmiljø.

De sprængfarlige spørgsmål om MED-systemet og tillidsrepræsentantens rolle blev ikke afvist, men sendt i udvalg og vil dukke op igen i 2018.

Ingen Stem Nej-kampagne

I skrivende stund er næsten alle overenskomstforlig godkendt ved urafstemning blandt medlemmerne.

Generelt var stemmeprocenten lav, og JA-procenten ret høj. Det udtrykker lave forventninger og accept af de faglige lederes udsagn om, at resultatet var det bedst opnåelige.

Det gælder især sygeplejesker, pædagoger og socialrådgivere.

Blandt gymnasielærerne stemte 55% ja – 29% nej – 15% blankt. Blandt Uddannelsesforbundets medlemmer stemte 51% ja – 42% nej og 7 % blankt.

Flere lærere stemte Nej ... alligevel smiler Ziegler

I Danmarks Lærerforening stemte 70% ja – 30% nej. Her er tale om relativt høje Nej-stemmetal i forhold til hvad de plejer.

Michael Ziegler, KL’s chefforhandler (konservativ)

Det er på den ene side et udtryk for den frustration og vrede, som mange lærere føler ovenpå OK13-overgrebet og de arbejdsvilkår, dette medførte.

På den anden side udtrykker det også, at der ikke eksisterer et lederskab, som er stærkt nok til at organisere Nej-argumenter, aktiviteter og solidaritet på tværs i tilstrækkelig omfang.

Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse anbefalede enstemmigt at stemme Ja. Og Anders Bondo tog på Ja-turné i hele landet.

Alligevel stemte 30% Nej.

Nej-centre

Der var ingen samlet NEJ- kampagne, men forskellige Nej-centre:

Frederiksberg Lærerforening og Ballerup Lærerforening, som anbefalede at stemme Nej. Facebookgruppen "Se mig i øjnene" samlede mange Nej-sigere ligesom Facebooksiden "Stem Nej til OK 15" nåede ud til flere tusinde.

Enhedslistens Lærernetværk

Enhedslistens Lærernetværk udsendte en opfordring til at stemme Nej og gøre modstand:

Den lyder i uddrag:

“Ziegler smiler, for KL er kommet et skridt længere trimningen af den offentlige velfærd, så man uhindret kan presse mere arbejde ud af de ansatte. Corydon kan gå til valg på at have en aftale med lærerne, som samtidig er i tråd med produktivitets-kommissionens rapport.

At stemme NEJ er at vise sin utilfredshed. Den skal vi bringe med videre til den kommende valgkamp.

Et NEJ-flertal vil åbne nye scenarier. DLF skal varsle strejke, og KL vil måske varsle lockout. Så vil der igen blive forhandlinger i Forligsinstitutionen, da strejken/lockouten kan udsættes to gange to uger.

Denne periode skal bruges til at styrke vores sammenhold og opbygge støtte og solidaritet fra andre faggrupper. Her kan der også komme et nyt forlig, så vi skal ud i en ny afstemning. Men konflikt er også en reel mulighed, selvom det næppe er regeringens ønske så tæt på et valg.

Kan vi så vinde en sådan konflikt? Det er ikke sikkert, da et regeringsindgreb altid er muligt. Men vi kan gøre et forsøg, og vi foretrækker en situation, hvor vi og vores fagforening ikke accepterer Lov 409 som grundlaget. Det vil stille os i en stærkere position til at lave lokale aftaler i de næste tre år og fortsætte kampen ved OK-18.”

Heller ikke Enhedslistens Lærernetværk kunne organisere aktiviteter og solidaritet på tværs.

Resten af Enhedslistens faglige netværk og Fagligt Landsudvalg havde megen kritik af overenskomstforligene, men ville ikke opfordre til at stemme Nej!

Se også:
SAA 344: Initiativet tilbage til gulvplanet
SAA 344: Kamp for ret til organisering i Ryanair
SAA 344: Angreb på arbejdsforhold i luftbranchen
SAA 344: Det mener vi: Vi har brug for folk, der vil bygge op

Flere artikler fra nr. 344

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1584 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside