Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 346 – 14. juli 2015 – side 9

Blodigt VM i Qatar

LG Hansen

Der bygges lige nu på fuld tryk i Qatar for at blive klar til VM i 2022. Arbejdsforholdene er så brutale at man anslår det vil koste 4.000 migrant-arbejderes liv.

Den olierige stat (som er verdens rigeste målt på BNP pr. indbygger) har stor mangel på arbejdskraft, så siden 2010 er der kommet 1,3 millioner migrantarbejdere fra en række asiatiske lande, bla. Nepal, Indien og Bangladesh.

De lever under forhold som er blevet kaldt slavelignende af både Amnesty International og den internationale faglige sammenslutning ITUC. Arbejderne bor på små kummerlige værelser og skal arbejde 12 timer om dagen, 7 dage om ugen i en varme der tit når op på 50 grader.

Derudover får arbejderne frataget deres pas og id når de begynder at arbejde og der har ofte været eksempler på at lønnen har været tilbageholdt i op til 13 måneder.

Derfor har de ingen mulighed for at kunne tage hjem eller skifte arbejde uden arbejdsgiverens tilladelse, der kan være svær at få.

Det oplevede de nepalesiske arbejdere da de søgte om at komme hjem for at begrave deres døde efter jordskævlet, hvilket ingen fik!

Dette fik Nepals regering til for en gang skyld at prøve at lægge pres på Qatar – uden held.

Nepals økonomi er afhængig af det arbejde Qatar kan tilbyde, da de nepalesiske arbejdere giver 27 milliarder kroner hvert år til Nepals BNP.

Indtil videre er 1200 migrantarbejdere døde i forbindelse med byggerierne der startede i 2010. ITUC forventer at når byggerierne står færdige i 2022 vil 4000 migrantarbejdere have ladet livet.

Dødsfaldende er hovedsageligt blevet forårsaget af den manglende eller direkte fraværende sikkerhed der er på byggerierne og manglende adgang til vand.

Eftersom der ikke er kommet pres fra hverken FIFA eller nogle af deltagernationerne, har arbejderne taget sagen i egen hånd og strejkede sidste vinter. 800 arbejdere strejkede. Dette førte dog til at politiet slog til og med vold tvang arbejderne tilbage til arbejdet og arresterede 100 af de strejkende.

Se også:
SAA 346: FIFA: Fodbold og milliarder

Flere artikler fra nr. 346

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
LG Hansen

Siden er vist 1386 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside