Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 346 – 14. juli 2015 – side 9

FIFA: Fodbold og milliarder

Charlie Lywood

Thierry Henry, fransk fodboldidol, brugte i den afgørende VM-kvalifikations kamp i 2010 i det 13. minut af overtiden mod Irland, hånden to gange for at få bolden under kontrol og levere den videre til Gallas som scorede lige under nettet. Irland var ude, Frankrig kom med.

Henry fortalte vidt og bredt, at han brugte hånden, men FIFA (Den Internationale Fodbold Union) afviste det irske fodboldforbunds protester og krav om enten omkamp eller en fribillet som 33. deltager i VM.

Irlands fodboldforbund vil gå i retten for at tvinge FIFA til at omgøre beslutningen. For at stoppe processen, betalte FIFA ifølge irske journalister (fordi aftalen var “fortrolig”) 38 millioner kroner til fodboldforbundet. En måned senere blev Irland indstillet til en fairplay pris i den årlige FIFA galla. Usual business for FIFA.

Korrupt organisation

Det har i årevis været kendt, at FIFA er en korrupt organisation. Der er blevet udskrevet flere bøder og produceret flere TV programmer (af bl.a. BBC), som har afsløret organisationen som en berigelses-maskine for FIFAs top-folk.

Den mangeårige præsident for FIFA, Sepp Blatter, har stået i spidsen for et bestikkelses-system, som ikke kun rækker til topembedsfolk i FIFA, men til de firmaer som forhandler kontrakter med TV rettigheder og til banker, som har hvidvasket pengene for de involverede. Herunder store britiske banker som HBSC og Barclays.

Sepp Blatter er nu trådt tilbage på grund af skandalen, men tror utroligt nok, at han alligevel kan lave et “comeback”!

USA’s justitsministerie mistænker også, at amerikanske banker er blevet brugt til at hvidvaske FIFA’s forbrydelser.

Skandalen er enorm. FBI har efter 3 års undersøgelse sigtet ni topembedsmænd i FIFA. Dette inkluderer to vicepræsidenter og tidligere præsidenter i det Nord- og Central-amerikanske og Caribiske fodboldforbund, samt topfolk i marketing-selskaber.

Sigtelserne går på sammensværgelse til bestikkelse, hvidvaskning, bedrageri og korruption. Formålet har været at favorisere visse lande, visse firmaer og dermed berige sig selv, men også at sikre at pengemaskinerne fortsatte i FIFA, ved at købe stemmer til Blatters regime.

Sigtelserne går tilbage til 1991. Fire af de ovennævnte har allerede tilstået.

Flere undersøgelser

Samtidig har de schweiziske myndigheder indledt en separat undersøgelse af, hvordan valget af Rusland i 2018 og Qatar i 2022 er gået til. Men ikke nok med det.

Brasiliansk politi er på vej med en sag mod den tidligere præsident for landets fodboldforbund. Anklagerne går på, at han i perioden 2009-2012, mens han sad i forberedelses-komiteen for VM i 2014, hvidvaskede penge, begik skatteunddragelse og lavede dokumentforfalskning for en værdi af næsten en milliard kroner.

Enorm popularitet

For at forstå hvorfor disse ting sker, skal man bag om personerne og se hvad der er på spil. Fodbold er enormt populært og VMs slutrunde overgås kun af OL som den største tilskuerattraktion – hovedsageligt via TV.

Prisen for TV-rettigheder (og dermed reklameindtægter) er enorme – og stigende.

Slutrunderne i 1990, 1994 og 1998 kunne sælges af FIFA for ca. 1,6 milliarder kroner. I 2014 blev de solgt for 24,6 milliarder. Og man regner med det dobbelte i 2018.

FIFA tjener penge på dette, men mest på reklamer via sponsoraftaler. De største 15 sponsorer i 2006 betalte FIFA 4,5 milliarder for at have deres navne på materialet og for medie-eksponering. Kun 6 sponsorer kom med i 2010 slutrunden. Dvs. prisen må være steget gevaldigt.

Hvem betaler prisen?

Millioner elsker fodbold. Toppen slikker fløden fra TV-selskabers jagt efter at kunne sælge reklamespots på deres udsendelser. Alle nasser på de almindelige fans.

Men prisen betales et sted:

De indtil videre 1.200 migrant-bygningsarbejdere fra Sydøstasien i Qatar, som har mistet livet for at sheikerne kan tjene endnu flere penge.

De fodboldspillere som bliver presset til at spille, selvom de ikke er klar, med mange invaliderede liv til følge.

De fans som betaler sky-høje priser for at se en kamp, så kun de mest velbeslåede kan være med.

Se også:
SAA 346: Blodigt VM i Qatar

Flere artikler fra nr. 346

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 1550 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside