Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 346 – 14. juli 2015 – side 10

Film: Pride

Når fordomme nedbrydes

Konni Nørlem

Filmen Pride er baseret på virkelige hændelser tilbage i 1984 under den store minearbejderstrejke i England, hvor en gruppe bøsser og lesbiske i London beslutter sig for at støtte de strejkende minearbejdere.

Initiativtageren Mark argumenterer for, at folk som konstant chikaneres og bankes af politiet må have noget tilfælles, hvad enten man er minearbejder eller homoseksuel.

Ikke uden sværdslag vinder han dette argument, for i miljøet af bøsser og lesbiske har mange oplevet at blive hånet og banket i de mindre minearbejdersamfund, de selv har været nødt til at forlade.

Til gengæld virker det ret indlysende, at politiet, tabloidpressen og den siddende stærkt højreorienterede Margaret Thatcher regering er en fælles fjende.

Den næste udfordring er at få Minearbejderforbundet til at tage imod støtte fra “Bøsser og lesbiskes minesolidaritet”. Vi er tilbage i begyndelsen af firserne, hvor fordommene mod homoseksuelle blev forstærket af frygten for AIDS, som på dette tidspunkt var en dødelig sygdom.

Det lykkes dem omsider at finde et lokalt minearbejdersamfund – Onllwyn i Wales, som indvilliger i at tage imod deres støtte og der bliver arrangeret et besøg af en busfuld aktivister fra “Bøsser og lesbiskes minesolidaritet”.

En af de ledende lokale minearbejdere Dai samt nogle af de mest militante minearbejderkvinder tager godt imod dem, og gennem meget hårde diskussioner internt i minearbejdermiljøet, store indsamlingsbeløb, socialt samvær, nysgerrighed og dans nedbrydes fordommene, og der vokser en gensidig forståelse og solidaritet mellem de to grupper.

Dette kulminerer med en stor støttekoncert i London for homoseksuelle og heteroseksuelle, hvor busserne, denne gang fyldt med minearbejdere, kører til London.

Desværre tabte minearbejderne efter 12 måneder kamp. Som filmen skildrer det, tabte de med værdigheden i behold og med langt færre fordomme end før, idet minearbejderne fra Wales gik forrest i London Pride paraden i 1985.

Senere samme år vedtog et flertal på Labours parti-kongres at indføje i partiprogrammet, at man ville kæmpe for ligestilling for bøsser og lesbiske i det engelske samfund. Dette flertal kom i stand, fordi repræsentanter med rødder i minearbejderne samlet stemte for.

Pride er en boblende varm, humoristisk og livsbekræftende film om det enkelte menneskes kamp for at blive accepteret.

Filmen er også en dejlig påmindelse om de kæmpe menneskelige potentialer, der ligger i den solidaritet og den politiske bevidsthed, der vokser ud af arbejderkamp nedefra i samfundet.

“Pride”: Engelsk film fra 2014, instruktør Matthew Warchus

 

Flere artikler fra nr. 346

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
Konni Nørlem

Siden er vist 1613 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside