Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 346 – 24. august 2015 (Kun online)

Modstand følger forræderi i Grækenland

Panos Garganas

Den himmelråbende modsigelse i Grækenlands regering skaber en politisk krise.

Venstrepartiet SYRIZA blev valgt på et anti-nedskærings-program og er nu i gang med at gennemføre de hidtil værste nedskæringer.

Alexis Tsipras

SYRIZA’s leder Alexis Tsipras
(Foto: Lorenzo Gaudenzi/flickr)

For at få flertal i parlamentet er den afhængig af stemmer fra højrefløjen og centerpartierne, der støttede et ja til nedskæringer ved sidste måneds folkeafstemning. Men ja-stemmerne var i mindretal.

Denne situation er ikke holdbar. Premierminister Alexis Tsipras kan ikke blive ved med at regere på denne måde. Men han er presset fra flere sider.

Parlamentsmedlemmer stemte i sidste uge (torsdag den 13. august) ja til at underskrive det tredje “memorandum” med Grækenlands kreditorer.

De bekræftede støtten til de økonomiske nedskæringer, de stemte for i sidste måned som en del af en aftale om et nyt lån fra den europæiske stabilitetsmekanisme.

Regeringen håber at modtage første rate af lånet torsdag i denne uge (18. aug.). Den vil gå direkte til Den Europæiske Centralbank til at betale for det sidste lån.

Alle fremtidige afdrag vil afhænge af grønt lys fra inspektører, der tjekker regeringens finanser for at sikre, at den fortsætter nedskæringerne.

Dette skal især fremskynde privatiseringer. Der skal oprettes en fond til at overvåge salget af alt, hvad der kan sælges i den offentlige sektor. Men stemningen er til, at det skal bekæmpes.

Normalt er august en måned, hvor der ikke sker noget i Grækenland. Men i år blev jernbanerne lukket af arbejdere, der bekæmper privatisering. Og der var en strejke mod fyringer på en af de vigtigste private tv-kanaler, som ser ud til at have vundet i det mindst en delvis sejr.

Det faktum, at parlamentsmedlemmer fra SYRIZA’s venstrefløj stemte imod aftalen, styrker denne stemning.

God cirkel

Det er en god cirkel. Folks vrede lægger pres på parlamentsmedlemmer for at stemme imod aftalen, og når de gør det, får folk mere selvtillid til at bekæmpe den.

Ikke alle de 44 oprørske parlamentsmedlemmer er i den organiserede Venstre-platform, og Tsipras manøvrerer for at forsøge at splitte dem.

Regeringens embedsmænd har sagt, at der vil komme en tillidsafstemning – en måde at lægge pres på de oprørske parlamentsmedlemmer for at se, hvor langt de vil gå.

Og Tsipras har lovet en ekstraordinær kongres i SYRIZA. Dette bliver brugt som et argument mod, at Venstre-platformen splitter fra SYRIZA.

En gruppe på 17 parlamentsmedlemmer fra alle sider af afstemningen har opfordret til sammenhold, og hvis Venstre-platformen går ud før kongressen, kan de miste nogle af de vaklende.

For at oprette en uafhængig gruppe er Venstre-platformens medlemmer nødt til at få politisk styr på sig selv. Hvilket grundlag skulle de splitte på?

For eksempel: De fleste er imod euroen, men de er nødt til at beslutte sig for, om det også betyder et brud med EU.

Vi i SEK, Socialistisk Arbejderparti i Grækenland, argumenterer for, at de skal bryde med SYRIZA – og følge logikken i dette ved gå sammen med den anti-kapitalistiske venstrefløj i ANTARSYA.

Selv om det lykkes Tsipras at splitte nogle parlamentsmedlemmer væk [fra at bryde; red.], forventes han at gå efter et nyt valg. Men det er ikke nogen nem løsning.

Et nyvalg vil være en bekræftelse på den politiske krise. Det vil betyde, at regeringen bryder sammen mindre end otte måneder efter valget som følge af, at den er gået imod det flertal, der stemte nej til nedskæringer.

Og det vil skabe et skift til venstre. Hvis Venstre-platformen splitter kan den give dette en synlig form.

Men hvis Venstre-platformen går på kompromis inden for SYRIZA, kan både ANTARSYA og kommunistpartiet forvente at se deres stemmetal gå op.

Og hvis Tsipras manøvrerer sig uden om at udskrive et valg, vil han løbe ind i en strejkebølge. Der er ikke nogen måde, hvorpå han kan skære i pensionerne, for eksempel, uden at blive mødt af en strejke.

Den første store demonstration vil finde sted den første lørdag i september, hvor premierministeren altid åbner den internationale handelsmesse i Thessaloniki, og hvor fagforeningerne indkalder til demonstration.

I år vil det være Tsipras, der bliver mødt af demonstrationen, og den vil blive domineret af modstand fra venstre mod redningspakkerne.

Panos Garganas er redaktør af Arbejder-solidaritet, Socialistisk Arbejderavis’ søsteravis i Grækenland.

Oversat fra Socialist Worker (UK), nr. 2467, 18. august 2015.

Se også:
SAA 346: Græske arbejdere i strejke og parlamentsmedlemmer i oprør, mens regeringen stemmer for nedskæringer
SAA 346: Arbejdere i Grækenland trodser bankfolkenes afpresning
SAA 346: NEJ-stemmen øger græske arbejderes selvtillid
SAA 346: Folkeafstemningen i Grækenland: Vores nej sender et budskab til hele verden!
SAA 346: Gør som grækerne: Sig Nej til nedskæringer

Flere artikler fra nr. 346

Flere numre fra 2015

Se flere artikler om emnet:
Grækenland: Valg 2015 og SYRIZA-regering

Se flere artikler af forfatter:
Panos Garganas

Siden er vist 2203 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside