Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 346 – 14. juli 2015 – side 2

Folkeafstemningen i Grækenland

Vores nej sender et budskab til hele verden!

Dimitrios Gkiokas

SYRIZAs ledelse ønsker at indgå en ny aftale med Troikaen (EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond), og de afholdt folkeafstemningen fordi Troikaen ikke ville gå på kompromis.

Ugen før folkeafstemningen talte de europæiske institutioner og IMF (og de græske partier Nyt Demokrati, Potami og PASOK) om det kaos som ville bryde ud, hvis Grækenland gjorde op med sine kreditorer og gik ud af EU og euroen.

Hverken SYRIZA eller venstreplatformen i SYRIZA forklarede hvordan euroen og EUs politik er forbundet med nedskæringer.

Alexis Tsipras

Som antikapitalister stemte vi NEJ til aftalen, men vi kom også med et antikapitalistiske svar, som er den eneste virkelige udvej for arbejderne, mens den reformistiske venstrefløj er ude af stand til at give virkelige svar.

Radikalisering

Havde JA-siden vundet folkeafstemningen ville der sandsynligvis være udskrevet valg eller lavet en regeringsomdannelse.

NEJ’et vil sandsynligvis blive omdannet til et ja til regeringens forslag til afbetaling af gælden, dog vil det være et nederlag for kreditorerne.

Den høje andel af NEJ-stemmer (61 pct.) kan have en positiv indvirkning på arbejderklassens selvtillid. Som vi så i afstemningsresultaterne, er folkeafstemningen stærkt klasserelateret – i traditionelle arbejderklasse områder i Athen stemte mere end 70 pct. NEJ.

At så mange har stemt NEJ til kreditorerne giver arbejderklassen kraft til at sige nej til det nye forslag som SYRIZA fremlægger senere. Generelt er NEJ-stemmer også med til at radikalisere arbejderklassen.

KKE (Kommounistiko Komma Elladas – det græske kommunistparti, stalinister, red.) har fejlagtigt ligestillet JA og NEJ stemmerne – på den måde afskriver de bevægelsens mulighed for at lære af denne sejr.

Gå på gaden

ANTARSYA (antikapitalistisk valg-koalition, red.) opfordrer folk og ungdommen til at gå på gaden med NEJ-kravet. Det kræver massive sociale og politiske kampe at vinde over de angreb som stammer fra Troikaens krav – de nye og gamle – ud over at stemme når der er valg.

Det er en nødvendighed at arbejderbevægelsen – almindelige mennesker – med kampe og mobiliseringer gør NEJ-kampagnen mere farverig. Det er nødvendigt at bevægelsen angriber tilbage, med et JA til et bevidst brud med EU og IMF.

Strejke

På arbejdspladserne har faglige i ANTARSYA opfordret til generalstrejke mod det nye memorandum. Hovedkravene er: annullering af gælden, et brud med euroen og EU, og nationalisering af bankerne og strategisk vigtige dele af den økonomiske sektor.

ANTARSYA bad fagforeningerne i den offentlige og private sektor om at indkalde til en 24-timers generalstrejke. Dette forslag er blevet underskrevet af mere end 200 faglige organiseringer i uddannelsessektoren, hospitaler, ministerier, rådhuse, massemedier, transport, det offentlige energiselskab og andre.

I den største havn i Grækenland (Piraeus), som er omfattet af regeringens privatiseringsplaner har arbejderne truet bestyrelsen med arbejdsnedlæggelser og demonstrationer. Endelig lykkedes det for arbejderne at indgå en aftale med ledelsen, hvilket er deres første sejr.

Organisering

De bankansatte startede en kampagne i de centrale bankafdelinger. Deres opfordring om at bankerne skulle kontrolleres af arbejderne blev spredt. Bank-arbejderne kan kontrollere strømmen af kapital og “hemmelige” transaktioner, på den måde kan de forhindre de rige i at overføre deres penge til udenlandske banker.

Arbejderkontrol betyder at stoppe tvangsauktioner på huse og bankernes gældsinddrivelse. Initiativet hedder “Bankansatte for et NEJ”. Som de siger:

Det er nødvendigt at ødelægge dette forsøg på at skræmme folket, få de fattige til at bære alle byrderne, og at få de rige til at slippe afsted med det. Nu er det tid til at kræve at bankerne skal nationaliseres under virkelig kontrol af arbejdernes fagforeninger, og ikke de bankfolk hvis profitter er roden til krisen.

I sundhedssektoren har de revolutionære – organiseret i en koordinationsenhed for arbejdere fra forskellige hospitaler – diskuteret hvordan man skal møde kreditorernes krav. De diskuterede at give gratis behandling til alle og at sætte fagforeningerne under pres for at indkalde til generalforsamlinger.

De fleste arbejdere støttede et NEJ ved valget, men de diskuterer videre hvordan Troikaens politik kan stoppes og gælden annulleres.

Resultatet af folkeafstemningen er en klar sejr for NEJ-siden og bliver fejret fordi det giver selvtillid til de kommende kampe i Grækenland mod kravene fra Troikaen.

Det sender også et stærkt budskab til almindelige mennesker i Danmark og resten af verden om modstand.

Se også:
SAA 346: Det mener vi: Løkke skal væltes
SAA 346: Arbejdere i Grækenland trodser bankfolkenes afpresning
SAA 346: NEJ-stemmen øger græske arbejderes selvtillid
SAA 346: Græske arbejdere i strejke og parlamentsmedlemmer i oprør, mens regeringen stemmer for nedskæringer
SAA 346: Modstand følger forræderi i Grækenland
SAA 345: Grækenland: Nej-flertal kan blive udgangspunkt for reelle forandringer
SAA 345: IS-tendensen: Udtalelse om Grækenland: Nej til aftalen!

Flere artikler fra nr. 346

Flere numre fra 2015

Se flere artikler om emnet:
Grækenland: Valg 2015 og SYRIZA-regering

Se flere artikler af forfatter:
Dimitrios Gkiokas

Siden er vist 1965 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside