Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 345 – 29. juni 2015 (Kun online)

IS-tendensen

Udtalelse om Grækenland: Nej til aftalen!

IS-tendensen

Udtalelse i anledning af den græske folkeafstemning 5. juli om aftalen med EU-bosserne.

Demonstration 29.6.2015 i Athen mod aftalen med EU

Hundredtusinder demonstrerede mandag 29.6 i Athen mod aftalen med EU
(Foto: Arbejder-Solidaritet, Grækenland)

1. SYRIZAs sejr ved det græske parlamentsvalg den 25. januar var en sejr for venstrefløjen og arbejderbevægelsen – ikke kun i Grækenland, men i hele Europa. Den markerede et gennembrud i kampen mod den nedskæringspolitik, som de vestlige herskende klasser har reageret på den globale økonomiske krise med (da først den umiddelbare forskrækkelse over det finansielle krak i 2008 var overstået).

2. I de følgende fem måneder har Alexis Tsipras’ regering kæmpet for at opnå et kompromis med de dominerende kræfter i EU, som kunne bringe hjælp til det græske folk mod nedskæringerne og reducere den gældsbyrde, som de arbejder under. Tsipras og hans allierede forfulgte dette mål, selv efter at de blev tvunget til at give efter den 20. februar, hvor det stod klart, at Eurogruppen af eurozonens finansministre, og bag dem den tyske regering, var besluttet på at tilføje SYRIZA et ydmygende nederlag.

3. I sidste uge måtte den SYRIZA-ledede regering endelig acceptere, at de forfulgte et umuligt mål. Eurogruppen og dens allierede i de såkaldte “institutioner” (EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF)) fortsatte med at kræve endnu flere grusomme nedskæringer – pensionsnedskæringer, moms-stigning og arbejdsmarkeds-“reformer” – og nægtede at tilbyde gældssanering.

4. Tsipras reagerede fredag den 26. juni med at udskrive en folkeafstemning til søndag den 5. juli om disse forslag. Dette er en sejr for venstrefløjen og arbejderbevægelsen i Grækenland, som har presset regeringen til at forkaste EU-diktatet. Det er blevet hilst velkommen med glæde af venstrefløjen andre steder i Europa.

5. Eurogruppen og dens allierede har reageret med raseri. Hele logikken bag EU-konstruktionen har været at centralisere magten i institutioner, der ikke stod til ansvar over for folkelige afstemninger. Traktat efter traktat har lidt nederlag ved nationale folkeafstemninger. Nu har det græske folk vundet deres chance for at udtale deres dom over nedskæringerne. ECB forsøger at skræmme dem til underkastelse ved at lukke for pengeforsyningen til de græske banker. Aldrig har EU’s udemokratiske natur været mere åbenlys.

6. Vi står sammen med vores kammerater i det græske Socialistisk Arbejderparti (SEK) og deres allierede i den antikapitalistiske Front (ANTARSYA) om at opfordre til et Nej ved folkeafstemningen. Afvisningen af Eurogruppens forslag vil styrke kampen mod nedskæringer i Grækenland og resten af Europa.

7. Vi opfordrer antikapitalister og socialister overalt til at vise deres solidaritet med de græske massers kamp i ord og, hvor det er muligt, i handling. Deres kamp er også vores kamp.

Koordinationsgruppen for den internationale socialistiske tendens,
29. juni 2015

(Læs evt den engelsk-sprogede original.)

Se også:
SAA 345: Grækenland: Nej-flertal kan blive udgangspunkt for reelle forandringer
SAA 345: Græsk opgør er ingen tilskuersport
SAA 345: Grækenland: SYRIZA presset af EU-bosser og strejker

Flere artikler fra nr. 345

Flere numre fra 2015

Se flere artikler om emnet:
EU-afstemninger - uden for Danmark
Grækenland: Valg 2015 og SYRIZA-regering

Se flere artikler af forfatter:
IS-tendensen

Siden er vist 2446 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside