Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 345 – 1. juni 2015 – side 6

Grækenland

SYRIZA presset af EU-bosser og strejker

EU og IMF sætter Syriza under pres for at gennemføre flere nyliberale nedskæringer, og til jævnligt at betale enorme summer til internationale banker.

Ifølge arbejdsminister Panos Kourletis er IMF “urokkelige i sit krav om arbejdsmarkedsreformer, bl.a. nedskæringer i pensionen, massefyringer og at holde minimumslønnen nede.”

Modstand

Meningsmålinger viser, at støtten til SYRIZAs forhandlingsposition er faldet til 54 pct. Og 59 pct. mener, at SYRIZA skal nægte at skære mere ned. 89 pct. er imod nedskæringer i pensionen, og 81 pct. mod massefyringer.

Og mens almindelige grækere ifølge meningsmålinger synes, det er vigtigere, at Syriza holder valgløfterne, end at Grækenland bliver i Euroen, så taler premierminister Tsipras stadig, om at det er en prioritet at blive i Euroen.

Internt i SYRIZA har Venstre-platformen stillet forslag om at undlade at betale næste afbetaling på gælden, og at nationalisere bankerne.

Forslaget faldt i centralkomiteen med 95-75. Et relativt snævert flertal, men SYRIZA har gennem hele sin regeringsperiode været i stand til at styre venstrefløjen.

Strejker

Utilfredsheden begynder at vise sig i strejker, hvilket sætter SYRIZA under pres.

I midten af maj måned gik hospitals-arbejderne i strejke – den største strejke siden SYRIZA blev valgt i januar. De krævede mere personale.

Også havnearbejderne i Piræus er gået i strejke for at stoppe SYRIZA-regeringens privatisering af havnen – trods valgløfter om det modsatte.

Nikos Georgiou, formanden for havnearbejderne i Piræus, siger:

“Hvis en regering som kalder sig selv venstreorienteret viderefører nyliberal politik, så vil vi kæmpe imod. Denne krise stammer fra det kapitalistiske system. I stedet for at privatisere havnene, burde vi rette modstanden mod det system.”

Forfejlet strategi

SYRIZAs strategi om at forhandle med EU og IMF er slået fejl. Problemet er, at SYRIZA ikke har nogen magt at sætte imod EU og IMF.

Græske arbejderes utilfredshed og de begyndende strejker og protester mod nedskæringer har potentialet til at stoppe EU, IMF og de græske arbejdsgivere og banker.

Se også:
SAA 345: Grækenland: Nej-flertal kan blive udgangspunkt for reelle forandringer
SAA 345: IS-tendensen: Udtalelse om Grækenland: Nej til aftalen!
SAA 345: Græsk opgør er ingen tilskuersport
SAA 345: Egypten: Solidaritet med dødsdømte
SAA 345: Baltimore, USA: Oprør er de uhørtes stemme
SAA 345: Imperiernes grænser bliver omdefineret i Sydøstasien
SAA 345: JA til ægteskab for homoseksuelle i Irland
SAA 345: Zionistisk pres bag fjernelse af Movia-reklamer

Flere artikler fra nr. 345

Flere numre fra 2015

Siden er vist 988 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside