Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 349 – 12. november 2015 – side 15

Keystone XL

Vigtig sejr til amerikanske klima-aktivister

Christine Kyndi

Efter 7 års kamp har klima-aktivister i USA vundet: Keystone XL-rørledningen bliver ikke bygget, meddelte Obama 6. november.

Modstanden mod Keystone XL har samlet bredt. Foran det Hvide Hus og over hele USA har miljøaktivister, den oprindelige befolknings organisationer, fagforeninger osv. protesteret imod planerne.

Klima-organisationen 350.org lister mere end 750 protester siden 2011.

De omfattende protester var oppe imod den magtfulde olieindustri – og dens mange allierede i det Hvide Hus, statsapparatet osv. Uden Keystone XL ville udvindingen af olie fra tjæresand nemlig ikke være nær så profitabel.

Men den enorme og brede modstand tvang alligevel Obama til at gå imod industriens interesser. Den 6. november sagde han, at der ikke ville blive givet tilladelse til at bygge det nye rør-system.

Obama har udtalt, at olie-røret har spillet en “overdreven rolle i vores politiske debat”.

Erich Pica, formand for Friends of the Earth (i Danmark: NOAH), sagde:

“Dette er et særligt øjeblik for græsrods-aktivisme og for kampen mod fossile brændstoffer. I syv år har folk over hele USA kørt kampagne sammen for at omgøre, hvad der tidligere ville have været en rutine-beslutning om at godkende et olie-rør, til en styrkeprøve om kampen mod global opvarmning.”

Keystone XL: En katastrofe for klima og miljø

Fra Canada til Texas løber rør, som transporterer den olie, som canadiske olieproducenter udvinder af tjæresand.

Udvindingen er en meget giftig og miljø-ødelæggende proces, som nogle gange kræver mere energi, end der er i den olie, man udvinder.

Fra Texas kan olien så blive raffineret og solgt. En vigtig forudsætning for at få gang i produktionen af olie fra tjæresand.

Keystone XL var en planlagt udvidelse af de allerede eksisterende rør – som skulle transportere 800.000 tønder olie fra tjæresand til Texas dagligt.

Siden Keystone-rørerne åbnede i 2010 har der allerede været 14 spild. En rapport forudså, at Keystone XL ville have 91 alvorlige spild i de første 50 år.

Den anerkendte klimaforsker James Hansen – som var en del af protestbevægelsen – sagde om Keystone XL: “Udnyttelse af tjæresand vil gøre det usandsynligt at stabilisere klimaet og at undgå katastrofale påvirkninger af det globale klima.”

Se også:
SAA 349: COP21: Tid til klima-handling

Flere artikler fra nr. 349

Flere numre fra 2015

Se flere artikler om emnet:
Klimabevægelse

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 1502 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside