Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 349 – 16. december 2015 (Kun online)

Undtagelsestilstand i Frankrig

Stå sammen mod statens undertrykkelse

Christine Kyndi

Undtagelsestilstanden i Frankrig viser med al tydelighed nødvendigheden af at venstrefløjen står sammen med muslimer i en kompromisløs kamp mod islamofobi.

Efter angrebene i Paris i november – hvor 130 blev dræbt i et angreb som ISIS tog ansvaret for – er der endnu engang blevet skruet op for islamofobien i Frankrig. Ikke nok med at der har været en bølge af voldelige overfald på muslimer, moskéer osv. efter angrebene, det franske statsapparat har selv taget aktivt del i forfølgelsen af muslimer.

Den 3 måneders lange undtagelsestilstand som blev indført efter angrebene har nemlig medført en bølge af mistænkeliggørelse, vold og undertrykkelse fra statsapparatet.

Initiativet til undtagelsestilstanden kommer ikke fra højrefløjen, men fra det socialdemokratiske Parti Socialiste. Og undtagelsestilstanden bliver desværre støttet af alle parlamentsmedlemmer fra Venstrefronten (Venstrepartiet og det stalinistiske PCF).

Undtagelsestilstanden har haft massive konsekvenser for – især, men ikke kun – franske muslimer.

Frygt

Fra Frankrig hører vi forfærdelige historier om politiets ransagninger og tilbageholdelser.

Staten opfordrer folk til at angive “mistænkelig opførsel” til myndighederne. I medierne bliver der skrevet om hvordan “radikalisering” foregår – artiklerne bliver fulgt af billeder af kvinder i hijab eller bedende muslimer. Der foregår en massiv mistænkeliggørelse af, og hetz mod almindelige muslimer.

Moskéerne bliver overvåget og gudstjenesterne bliver optaget. Politiet sparker døre ind, afhører, sætter i husarrest eller anholder folk. Alt dette kan de gøre uden en dommerkendelse – og uden beviser for noget som helst. Ifølge avisen Le Monde ender 90 % af ransagelserne uden anholdelser.

På under en måned gennemførte politiet mere end 2.200 ransagninger, tilbageholdte mere end 230 og satte mere end 350 i husarrest.

Yassir Louati fra Kollektivet mod Islamofobi i Frankrig (CCIF) siger: “Mange af politiets ransagninger kommer fordi de ransagede er blevet angivet til politiet. Det har skabt et klima af frygt. Og nu har arbejdsgivernes forening Medef bedt arbejdsgivere om at angive deres ‘radikale’ ansatte”.

Ingen sikkerhed

Historier om politiets hårdhændede ransagninger er der nok af. Yassir fortæller hvordan politiet har smadret nogle af de moskéer de ransager og spørger: “Vi ved alle at alle moskéer bliver nøje overvåget, så hvorfor ransage et sted du allerede ved ikke vil give dig noget. Og derudover: hvorfor føje ydmygelse til smerte ved at smadre stedet?”

Ali blev angivet af sine naboer, de påstod at han havde rost terroristerne. Militærpolitiet stormede hans bolig om natten – “de vækkede mine børn – min datter er bange for at gå i seng nu ... de satte mig i håndjern foran dem mens jeg stadig ikke havde tøj på” fortæller han.

De næste tre måneder må han ikke forlade sin landsby, han skal melde sig til militærpolitiet fire gange om dagen. Han skal have en speciel tilladelse for at komme på hospitalet og modtage behandling for en sygdom han har.

Alt dette kan politiet gøre uden en dom.

Ali siger han aldrig har rost terroristerne, men at hans naboer ikke kan lide arabere og har prøvet at fordrive ham fra landsbyen før.

Klimademonstrationer saboteret

Undtagelsestilstanden går ikke kun ud over muslimer. Den har også spændt ben for mange af de protester og aktiviteter der var forberedt i forbindelse med COP21.

Før undtagelsestilstanden trådte i kraft var der lagt op til meget store protester ved klimatopmødet. Klimabevægelsen samlede mange organisationer og dele af samfundet. Den 29. november og 12. december skulle der have været enorme klimademonstrationer – som så ud til at ville tiltrække hundredetusinder af demonstranter.

Men staten har brugt undtagelsestilstanden til at ulovliggøre demonstrationer på offentligt rum – og politiet har slået hårdt ned på de demonstrationer der trods alt har været.

Alt dette fordi “politiet ikke kan sikre demonstranternes sikkerhed”. Mærkeligt når fx julemarkeder, store fodboldturneringer, loppemarkeder, shoppingcentre og andre store forsamlinger af mennesker ikke bliver ramt af undtagelsestilstanden!

Hvis man alligevel trodser politiets forbud og demonstrerer kan man risikere et års fængsel og en bøde på 110.000 kr. Og organisationer som deltager i demonstrationer kan blive opløst af staten.

24 ledende klimaaktivister er sat i husarrest af staten, demonstrationer bliver angrebet med peberspray og tåregas, og politiet anholder og ransager klimaaktivister i stort tal.

I husarrest for at være venstrefløjs-leder

Joel Domenjoud, en aktivist på venstrefløjen, blev sat under husarrest under beskyldning for at være en “ledende kraft på den yderste venstrefløj” – da politiet stormede hans lejlighed var de så mange at trappeopgangen fra første til tredje sal var helt fyldt.

Klimaaktivisten Klaus Emborg, som er i Paris og laver dagbog til Modkraft, skriver: “Der er virkelig en bekymring for at gå på gaden og manifestere sin kritik. Det er en lidt underlig fornemmelse at bevæge sig rundt i Paris, hvor denne frygt giver sig udslag i at kritikken næsten ikke er synlig.”

Alt dette er et spark i hovedet på de aktivister som har lagt mange kræfter i at organisere demonstrationer, protester og andre aktiviteter under COP21 – og for den klimabevægelse som efter års stilstand endelig var begyndt at røre på sig.

Undtagelsestilstanden kan også være med til at slå en kile ned mellem de mest radikale som ønsker at demonstrere på trods af politiets forbud, og de som ikke gør. Noget som vil svække klimabevægelsen og kan risikere at begrave den i interne diskussioner i stedet for fælles handling.

Modstand mod islamofobi og statens undertrykkelse

Frankrig er lige nu det tydeligste eksempel på hvorfor hele venstrefløjen bør stå sammen mod hetzen mod muslimer. For hvorfor vi ikke skal give én eneste indrømmelse til islamofobiske idéer – men i stedet stå side om side med vores muslimske naboer, kollegaer, klassekammerater, venner imod hetzen.

I Frankrig er det mest ekstremt, men det er ikke kun her at “frygten for muslimer” bruges som undskyldning for at øge overvågningen, give politiet flere beføjelser osv. Det sker i hele Europa – også i Danmark.

Den konstante “krig mod terror” har i mange europæiske lande betydet angreb på grundlæggende rettigheder og en styrkelse af statens magt over almindelige mennesker. Og det har været med til at legitimere grusomme krige om kontrol over olie eller magtbalancen i Mellemøsten.

Staten bruger islamofobien og frygten for muslimer som rambuk i et angreb på almindelige menneskers rettigheder. Konsekvenserne af dette – for muslimer og for venstrefløjen – udspiller sig lige nu for vores øjne i Frankrig.

Som socialister skal vi stå sammen med muslimer. Både fordi vi som socialister altid bør stå sammen med en minoritet som udsættes for forfølgelse og hetz. Men også fordi staten bruger islamofobien til at angribe vores alle sammens rettigheder. Som det sker i Frankrig nu, hvor retten til at demonstrere, klimaaktivister og venstrefløjen også bliver angrebet.

Se også:
SAA 349: COP21: Politikerne jubler over klimabluff
SAA 349: Frankrig: Det betyder undtagelsestilstanden

Flere artikler fra nr. 349

Flere numre fra 2015

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 1901 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside