Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 35 – December 1987 – side 6

Partiopbygning

De små kan vokse

Ole Mølholm Jensen

Mange socialister har i dag opgivet troen på, at det kan lade sig gøre at opbygge et revolutionært parti. VS’ højredrejning og den generelle afmatning i klassekampen har styrket denne pessimisme.

I Internationale Socialister tror vi stadig, at det kan lade sig gøre. Den tro er ikke bare hentet ud af den blå luft, for historien rummer flere eksempler på, at selv mindre grupper af revolutionære hurtigt kan vokse til massepartier.

Erfaringer

I kølvandet på 1. verdenskrig brød den socialdemokratiske II. Internationale sammen. I mange lande gik små grupper ud af socialdemokratierne og dannede små revolutionære organisationer. Mange af dem voksede i de kommende år stærkt, og fik stor indflydelse i arbejderklassen.

I Rusland brød Bolsjevikkerne samlet med II. Internationale. Omkring 1916 havde partiet kun nogle få tusinde medlemmer. Efter Februarrevolutionen i 1917 og frem til Oktoberrevolutionen voksede partiet eksplosivt og vandt tilsidst flertal i de sovjetter (arbejderråd), der blev dannet mellem februar og oktober.

I Tyskland brød en lille gruppe "Spartakusforbundet" ud af Socialdemokratiet i forbindelse med den tyske novemberrevolution i 1919. I det følgende år voksede de ligeledes til en organisation med tusinder af medlemmer.

Baggrunden for væksten lå i det revolutionære opsving i arbejderklassens kampe. Men arbejderne blev kun tiltrukket til de nye partier, fordi de havde en politik, de kunne bruge.

Partierne havde et perspektiv om arbejdermagt, smadring af staten og internationalisering af revolutionen. En politik, der byggede på arbejderklassens egne initiativer og kampe. Denne politik var det svar, som mange arbejdere søgte i takt med deres radikalisering igennem strejker og opstande.

Det var således to elementer, der tilsammen gav væksten for de revolutionære organisationer. Det ene var opsvinget i arbejderklassens kampe, og det andet var, at organisationerne var tilstede med en klar revolutionær politik.

Det samme gælder for IS’ engelske søsterparti, Socialist Workers Party, SWP. Det blev startet af cirka 10 mennesker i 1950. Frem til 1968 voksede de kun langsomt, men så steg medlemstallet fra under 300 til mere end 1000 på et år.

Det samme gentog sig i det næste opsving i klassekampen i 1974, hvor de engelske minearbejdere fik væltet den forhadte, konservative Heath-regering. SWP blev tredoblet i løbet af kort tid.

Siden har klassekampen stået mere i stampe, og SWP har igen kun rekrutteret langsomt, så de i dag er omkring 4.400 medlemmer.

Fra smågruppe til masseparti

Aktuelt kan IS ikke udvikle sig fra en lille gruppe til et masseparti. Dertil er arbejderklassen trængt for meget i defensiven af borgerskabet.

I dag kan der kun opbygges i det små, med et nyt medlem her og der. Men samtidig er det, vi laver i dag, grundlaget for, at. vi under et opsving kan blive et masseparti. Det centrale er netop at opbygge det politiske fundament i forlængelse af den politik, som Bolsjevikkerne og de tyske Spartakister havde. Vi skal lære af deres og andres erfaringer.

På den måde kan vi i dag skabe det ene af de to nødvendige elementer, der skal til for at skabe et masseparti, der kan gå forrest i kampen for socialisme. Det kræver imidlertid, at alle, der tror, at det er muligt at kæmpe sig til socialisme, allerede nu går med i opbygningen.

Et opsving i klassekampen, som vi så det fra 1968-76, hvor VS fik over 2.000 nye medlemmer, kan forekomme indenfor de nærmeste år. Garantien for, at det denne gang bliver de revolutionære, der vokser, er, at vi allerede nu bliver flere. Derfor er det vigtigt at gå med i Internationale Socialister.

Se også:
SAA 35: VS’ historie: Som et siv i vinden
SAA 35: VS-Landsmøde: Der blev rørt i grøden

Flere artikler fra nr. 35

Flere numre fra 1987

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 1068 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside