Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 351 – 29. marts 2016 – side 14

Sanders

Taler for de undertrykte

Charlie Lywood

Sanders-bevægelsen taler sig, som Corbyn i England, ind i et internationalt stemningsskift, som gør anti-kapitalistiske og socialistiske argumenter populære.

Movement for Bernie logo

Sanders’ budskaber, især hans fokus på økonomi og socialpolitik, appellerer bredt, især blandt unge og i arbejderklassen. Fx er Sanders’ kampagne næsten udelukkende finansieret af enkeltpersoners bidrag.

Det gennemsnitlige bidrag til Sanders er ca. 150 kr. Inden for den sidste måned er der kommet 294 millioner kr. ind. Det svarer til, at ca. 2 millioner mennesker har bidraget.

Et fantastisk udgangspunkt for at genrejse en socialistisk venstrefløj i USA, som hviler på ungdommen og arbejderklassen.

Ikke organisator

Desværre er Sanders ikke én, der organiserer en bevægelse. Han er mere en leder af en bevægelse.

Han søger at tale for de undertrykte, men er ikke en figur, som søger at skabe en kollektiv strategi. Og det er der brug for, når kapitalmagten angriber ham.

Specielt i en eventuel præsident-valgkamp og hvis han vinder og forsøger at gennemføre bare lidt af sit velfærdsprogram og bringe Wall Street under kontrol, vil man forsøge at smadre ham.

Her er der brug for en modmagt, der er klar til at gå i aktion for at forsvare ham (og hans politik) gennem strejker, demonstrationer og besættelser.

Sådan en organisering er der ikke. Og ved at stille op som Demokraternes kandidat har han afskåret sig fra at have egne styrker. Men der er tegn på, at det kan skabes alligevel.

Opbakning

Både i studenterbevægelsen og i arbejderbevægelsen er der massiv opbakning til Sanders’ politik. Gratis undervisning og en studenterløn appellerer bredt til studenterne, og hans afvisning af Obamas handelsaftale “Trans-Pacific Partnership” giver ham stor opbakning i arbejderklassen.

Selv om Clinton har mange af de store fagforeninger på landsplan på sin side, kan man læse på ‘Labour for Bernie’s hjemmeside, at der et hav af lokale fagforeninger, som står bag Sanders.

“Det ville være svært at finde en lokal eller national politiker, som har støttet sager for den arbejdende familie, det arbejdende folk, ‘the working poor’ eller retfærdighed på arbejdspladserne mere end senator Sanders,” sagde sygeplejerske Mar Cordes, medlem af Vermonts Sygeplejeråd til Labour Notes.

Støtte-demonstrationer

Andre forsøger at organisere støtte-demonstrationer for Sanders dér, hvor han stiller op.

Blandt andet er der dannet en ‘Movement for Bernie’ i 2015, da DNC nægtede Sanders-kampagnen adgang til de stemmeberettiges database på grund af en over-entusiastisk Sanders-ansat, som hackede Clinton.

Elan Axelback fra Socialist Alternative, en af initiativtagerne til en demonstration i Boston, Massachusetts, på Super Tuesday, siger:

“Demonstrationerne er mere fokuseret på lokale kampe. Der var talere fra American Postal Workers Union, Socialist Alternative, Brookline Educators Union og Stop the West Roxbury Lateral Pipeline campaign.”

Organiseret bevægelse

Uden en organiseret bevægelse baseret på både arbejder- og studenter-bevægelsen kan de gode hensigter være forgæves.

En bevægelse, der også kan række ud til de sorte og latinoer, som Sanders har svært ved at nå, og som er bevæbnet med socialistiske ideer. Og som også forstår, hvad han er oppe i mod – kapitalens samlede magt.

Opgaven for socialister i USA er at organisere sammen i kølvandet på Sanders-fænomenet.

Se også:
SAA 351: Clinton vinder i New York – Hvorhen nu for Sanders-kampagnen?
SAA 351: Klassepolitik i det amerikanske primærvalg: Sanders angriber “den herskende klasse”
SAA 351: Valg i USA: Før Bernie Sanders var der Eugene Debs

Flere artikler fra nr. 351

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 1969 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside