Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 352 – 18. juni 2016 (Kun online)

Storbritannien

Konvoj til Calais tager afsted for at levere solidaritet til flygtninge

Raymie Kiernan + Dave Sewell

Omkring 185 biler, varevogne, busser og lastbiler strakte sig langs Whitehall forbi Downing Street, da “Convoy to Calais” tog afsted lørdag formiddag. Andre køretøjer vil støde til konvojen nær Dover.

Samlingspunkt over for Downing Street før konvojen tog afsted (Foto: Guy Smallman)

Samlingspunkt over for Downing Street før konvojen tog afsted.
Foto: Guy Smallman

Pyntet med flag og skilte bringer de bistand og donationer fra hele Storbritannien til flygtninge, der sidder fast i Calais. Omkring 200 mennesker mødte op for at sende konvojen afsted.

James fra Fareham nær Portsmouth sagde til Socialist Worker: “Reaktionen, når jeg har været ude at samle ind, har været fænomenal. Jeg har en halv snes soveposer, alle nye. Jeg har allerede kørt én bilfuld til depotet, og der er mere hjemme, som jeg ikke kunne ikke presse ind.”

Manchesters delegation og tilhængere – yngre læger, LGBT-folk, anti-racister og mange flere (Foto: Mark Krantz)

Manchesters delegation og tilhængere – yngre læger, LGBT-folk, anti-racister og mange flere.
Foto: Mark Krantz

John fra fagforeningen Unison i Bolton var der med sin kone og datter. Han fortalte en lignende historie. “Vi havde indsamlinger af bistand i hele vores afdeling og fik masser af positiv støtte. Det er rigtigt at henlede opmærksomheden på situationen for flygtninge i Calais.”

“Vores regering burde gøre mere for at tage ansvar for den krise, den selv har hjulpet med at skabe.”

Southampton støtter konvojen (Foto: Ian Hogg)

Southampton støtter konvojen.
Foto: Ian Hogg

Meru og en gruppe af hendes venner var der fra Newcastle. De har organiseret støtte ture til Calais i omkring seks måneder. “Nogen er nødt til at gøre dette – det er det rigtige,” sagde Meru til Socialist Worker.

Meru og venner i Whitehall (Foto: Socialist Worker)

Meru og venner i Whitehall.
Foto: Socialist Worker

“Medierne lyver for folk, om at flygtningene ønsker at komme her for at tage deres fordele og huse, eller for at bruge NHS (sundhedsvæsenet). Det er bare noget vrøvl.”

“Regeringen er nødt til at få fingeren ud. Vi kan håndtere at tage flygtningene ind i Storbritannien.”

Geraldine er fra venstre-Labour-gruppen Momentum i Warrington. Hun sagde: “Især efter mordet på Jo Cox er det virkelig vigtigt at få hendes budskab ud: At flygtninge er velkomne.”

De franske myndigheder har forbudt konvojen at komme ind, men efter at tusinder har skrevet under på en protest, er der håb om, at den kan blive tvunget til at lade sig formilde.

South London viser sin solidaritet

South London viser sin solidaritet

Arthur, der arbejder hos Eurostar, og hvis lokale RMT-fagforening bakker op bag konvojen, var vred på hykleriet hos dem, der forsøger at blokere hjælpen.

“Det handler om den frie bevægelighed, når de taler om EU-folkeafstemningen – men det er kun, når det passer dem. Hvordan kan de forhidnre os i at bringe hjælp til desperate mennesker. Det er modbydeligt.”

Der er heller ingen fri bevægelighed for flygtningene. Men ufortrødent presser konvojen på.

Weyman Bennett fra Stand Up To Racism sagde til Socialist Worker: “Vi er fast besluttet på at bringe solidaritet. Jeg ønsker at få støtten ud og flygtningene ind.”

Weyman sagde til den korte samling på Whitehall: “Vi har brug for solidaritet med flygtninge og også de franske arbejdere, der er i strejke. Vi kan ikke lade dem bruge racisme til at splitte os.”

Parlamentsmedlem for Labour, Diane Abbott, sagde: “Denne konvoj symboliserer håb og solidaritet – og at en bedre verden er mulig.”

For studerende Naima har konvojen en politisk kant. Hun sagde: “På et tidspunkt, hvor EU har vendt ryggen til flygtninge, er det, vi bringer, ikke bare velgørenhed, men solidaritet.”

Video af konvojens afgang på Youtube.

 

Afgange rundt om i Storbritannien

Der var afgange for konvojen i flere byer.

Næsten 40 mennesker mødte op for at sende Chesterfield-delegationen afsted i aftes. Der var delegationer fra det lokale universitet, hvor fagforeningen UCU havde indsamlet over £100, og fra en afdeling af fagforeningen Unite, der organiserer IT-arbejdere, som også donerede £100.

Sygeplejersker og socialrådgivere på Royal Hospital Discharge Department deltog og gav en indsamling på over £50, og jordemødre på hospitalet donerede en kæmpe kasse fuld af toiletartikler.

Afgang i Nottingham (Foto: Richard Buckwell)

Afgang i Nottingham.
(Foto: Richard Buckwell)

Mange enkeltpersoner doneret også op mod i alt £1.150, der blev indsamlet på mindre end to uger. Et møde med tilbage-rapportering er planlagt til at bygge videre på denne fantastiske solidaritet.

Chesterfields borgmester, Steve Brunt, gav en lidenskabelig opfordring om, at Storbritannien skulle anerkende alle flygtninge i Calais som legitime asylansøgere. Han har selv set forholdene i Calais med egne øjne og beskrev det som værende ligesom en koncentrationslejr. På vegne af byrådet sagde han, at han “var stolt af at være en del af dette initiativ”.

I Sheffield samledes over 40 mennesker uden for rådhuset for at sende konvojen afsted. Den blev støttet af Sheffield Labour-gruppe og fik følgeskab af flere byrådsmedlemmer.

Byrådsmedlem Neale Gibson fortalte om de 500 uledsagede børn, der i øjeblikket befinder sig i Frankrig. Han påpegede, at Sheffield er The City of Sanctuary (tilflugts-by, asyl-by; red.), og sagde, at det er verdens ledere, der er skyld i flygtningekrisen.

Byrådsmedlem Nasima Akther takkede Stand Up To Racism og sagde: “Der er ikke plads til racisme og had,” og at “hvad der er sket i Syrien, er ikke flygtningenes skyld”.

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2508, 18. juni 2016 (kun online).

Se også:
SAA 352: Storbritannien ud af EU: Hele det europæiske kontinent er i politisk krise
SAA 352: Efter EU-afstemningen og Camerons afgang: Gå sammen om at forme oprøret mod magthaverne
SAA 352: Storbritannien: Racistisk had bag mordet på Jo Cox
SAA 352: Storbritannien: Den herskende klasse er rædselsslagen for at skulle forlade det rådne EU
SAA 352: Venstredrejning hos britiske studerende
SAA 352: Anti-semitisme-‘shitstorm’ mod den britiske venstrefløj: Livingstone, Labour og kampen mod racisme

Flere artikler fra nr. 352

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Raymie Kiernan
Dave Sewell

Siden er vist 1100 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside