Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 353 – 19. august 2016 – side 16

Bliv aktiv i Internationale Socialister

“Det er kapitalismen, der er en utopi”

Sigurd Sejer Skov + Christine Kyndi

Vi har talt med to aktive medlemmer af Internationale Socialister, Sabina Hvass, 28 år, og Asbjørn Fleng, 22 år, om hvorfor de blev organiserede socialister og deres tanker om hvilke udfordringer, socialister står over for i dag.

Demo mod nazister

Sabina: Jeg blev arbejdsløs efter min uddannelse, og så havde jeg lyst og tid til at engagere mig i politik. Jeg har altid været interesseret i politik, jeg vidste bare ikke, hvor jeg skulle være henne.

Så begyndte jeg at gå til forskellige debatarrangementer, som jeg synes var spændende – især om feminisme, kønsdebat og minoriteter. Jeg endte hos Internationale Socialister efter et møde om kvindeundertrykkelse.

En kritik af samfundet skal bruges til noget aktivt

Asbjørn: Jeg har været organiseret socialist i mange år efterhånden, men først for nylig hos Internationale Socialister.

Jeg mener, at hvis man har en kritik af samfundet, så må man også bruge det til noget og prøve at påvirke det samfund, man lever i. Det startede med, at jeg havde en masse frustrationer i forhold til klimapolitik og global uretfærdighed – det var det, som fik mig til at blive politisk aktiv.

Jeg er aktiv i Internationale Socialister, fordi i øjeblikket er kritikken på venstrefløjen ret svag, der er ingen som hæver en revolutionær dagsorden. Jeg har været med i Enhedslisten og SUF, men har opgivet at være med til at dreje Enhedslisten til venstre. I IS kan man byde på ret meget og lære ret meget om forskellige sammenhænge i samfundet.

Kapitalisme er en utopi

Sabina: De revolutionære tendenser er blevet fordummet på en måde, så folk synes, det er rigtig gammeldags. Vi har brug for en revolution og et opgør med den parlamentariske dagsorden. Den overordnede kritik af kapitalismen mangler mange steder – så debatten foregår tit på præmisser, som jeg synes, vi burde forkaste.

Asbjørn: Det her system er ret forfejlet, og det er mærkeligt, når krisen er så dyb på flere områder – økonomisk, klima, politisk osv., det er globale tendenser – at der er så lidt systemkritik. Det er naivt og utopisk at tro, at vi kan blive ved med at leve i det her samfund.

Mange siger, at socialismen er en utopi, men jeg synes, vi er nået til et punkt, hvor vi må sige: det er kapitalismen, der er en utopi.

Dette system er meget bygget på markedskræfter og profit – penge kommer altid foran vores fælles verden og vores medmennesker.

Det handler om, hvad kan vi gøre sammen

Sabina: Vi skal ændre vores tankesæt om, at reformer kan løse alt, de ændrer noget kortvarigt, men så bliver de rullet tilbage senere. Vi skal snakke med folk på et grundlag, som er helt anderledes end dét.

Jeg tror, vi skal snakke rigtig meget, om hvad vi kan gøre sammen, hvilke løsninger vi kan finde sammen i stedet for at snakke om, hvordan en lille gruppe af mennesker, fx Enhedslistens folketingsgruppe, skal lave de løsninger for os.

Spørgsmålet om at organisere sig er det vigtigste i denne her sammenhæng. Hvad er grunden til, at jeg ikke bare snakker med mine venner, men er aktiv i Internationale Socialister? Det er at få opbygget flere gode argumenter om, hvad situationen er nu. Og for at få en forståelse for, hvordan man kan handle bedst i den situation sammen med andre omkring en.

Tag dagsordenen tilbage

Asbjørn: Det er rigtig vigtigt, at der er en stemme, som tør sige, hvad revolution betyder, når man bliver spurgt i stedet for bare at tale udenom. At der er nogen, der tør udfordre de herskende ideologier og tilbageerobre dagsordenen.

For lige nu står vi i en situation, hvor der er krise, og folk er frustrerede, og der er en kæmpe politikerlede. Så det er klart, at folk er klare på at høre nogle nye svar og en anden dagsorden, men der er ingen, der griber den mulighed, så det er rigtig vigtigt, at der er nogen, der forsøger at komme igennem med radikale svar.

Bliv aktiv hos Internationale Socialister

– hvis du vil være med til at kæmpe for en anden verden.

Gå ind på socialister.dk/medlem eller duk op til et møde eller et af vores andre arrangementer (kalender s. 14 i avisen). Se mere eller kontakt os på Internationale Socialister/ISU på facebook.

www.socialister.dk

Flere artikler fra nr. 353

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Sigurd Sejer Skov
Christine Kyndi

Siden er vist 2052 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside