Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 356 – 19. januar 2017 – side 10

Trump: Balancegangen, rædselskabinettet og modstanden

Jens Andersen + Lars Henrik Carlskov + Christine Kyndi

Trump skal holde tungen lige i munden, hvis han vil have noget igennem.

Trumps balancegang

Badge: Stop trump!

Under valgkampen gav han en hel masse valgløfter, som han ikke vil gennemføre. Han fremstillede sig selv som ven af den amerikanske arbejder og som én, der ville gøre op med det politiske etablissement.

Af Jens Andersen

Hans vigtigste støtte er dog den amerikanske kapitalistklasse, hvis interesser er i direkte modstrid med arbejderklassens.

Hans planer om deregulering af miljøregler, arbejdsmiljøregler osv. vil uden tvivl forværre forholdene for den amerikanske arbejderklasse.

Racistisk splittelse og strammere deportationsregler vil også kun være en hjælp til kapitalisterne, for at de kan presse arbejderklassen endnu mere.

Parlamentarisk støtte

Selvom der er stor magt forbundet med præsidentposten, så vil Trump også være afhængig af kongressens støtte.

Kongressen består af to kamre: senatet og repræsentanternes hus. Republikanerne har opnået flertal i begge kamre. Men selv om republikanerne har flertal, kan Trump ikke være sikker på at kunne gøre, som han vil.

Under hans valgkamp var store dele af de etablerede og magtfulde medlemmer af republikanerne imod hans kandidatur. Ligeledes har samtlige nulevende, tidligere præsidenter advaret mod at stemme på ham. Efter han blev valgt, er en stor del af etablissementet dog begyndt at støtte op om ham, for at ‘hele sårene’ på ‘en splittet nation’.

Dele af det politiske etablissement er dog stadig skeptiske overfor ham, og han kommer derfor til at skulle holde tungen lige i munden for at kunne gennemføre sin politik.

Udenrigspolitik

Eksempelvis vil der formentligt være modstand mod en løsere linje over for Rusland.

USA havde under den kolde krig en inddæmningspolitik overfor Sovjet med militærbaser langs grænsen, som de har opretholdt på trods af murens fald.

USA er gennem de sidste mange år blevet en relativt mindre økonomi på verdensplan, men har i stedet brugt sin militære magt til at fastholde sin position.

Dén førende position vil den amerikanske herskende klasse selvfølgelig ikke opgive.

Trumps rædselskabinet

Trumps udnævnelser afslører hans løfte om opgør med eliterne i Washington og på Wall Street som en grotesk løgn.

Af Lars Henrik Carlskov

De 17 personer, den nyvalgte amerikanske præsident Donald Trump i midten af december havde nomineret til de centrale regeringsposter, har iflg. business-mediet Quartz en samlet formue på 66,5 milliarder kr.

Det gør dem rigere end de fattigste 43 millioner husstande i USA tilsammen, og Trumps regering til den klart rigeste i amerikansk historie.

Som “chefstrateg” og toprådgiver har Trump udnævnt Stephen Bannon fra mediet Breitbart News, der har tråde til den yderste racistiske og nazistiske højrefløj. Tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke har kaldt denne udnævnelse “en glimrende nyhed”.

Som mange andre Trump-folk har Bannon desuden en fortid hos banken Goldman Sachs, hvilket bl.a. også gælder finansminister Steven Mnuchin.

Justitsminister Jeff Sessions er kendt som hardcore bekæmper af lovgivning mod diskrimination af sorte amerikanere og andre minoriteter og fik i 1986 sin udnævnelse til forbundsdommer blokeret pga. racistiske udtalelser.

Forsvarsminister James Mattis stod som chef for marinekorpset i spidsen for USA’s drab på tusinder af civile og andre krigsforbrydelser under belejringen af Fallujah i Irak i 2004.

National sikkerhedsrådgiver Mike Flynn har kaldt muslimer en “ondartet kræftsygdom” og frygt for dem “rationel”.

Vicepræsident Mike Pence har som guvernør forsøgt at fjerne offentlig tilskud til organisationer, der hjælper kvinder med prævention og fri abort. Han har gennemført en lov om tvungen begravelse af abort-fostre og støttet en lov, der giver arbejdsgivere ret til at diskriminere bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

Udenrigsminister Rex Tillerson fra oliegiganten ExxonMobil er såkaldt “klimaskeptiker”, hvilket bl.a. også gælder miljøminister Scott Pruitt – og Trump selv.

Dette var blot et lille udvalg af Trumps rædselskabinet, som Danmark iflg. Lars Løkke Rasmussen står “skulder ved skulder” med.

Modstand mod Trump

Efter Trumps valgsejr har USA set flere protester end efter tidligere præsidentvalg. Mange forskellige grupper har planlagt protester over hele USA på dagen, hvor Trump bliver indviet.

Af Christine Bergen

Det drejer sig bl.a. om, hvad der kan blive de største studenterstrejker i USA siden Vietnamkrigen, en march for kvinderettigheder d. 21. januar, som forventes at tiltrække 1 mio. deltagere, og om civile ulydighedsaktioner over hele Washington.

Kamp

Utilfredsheden med Trump får momentum af de bevægelser, der de seneste år har kæmpet – og i flere tilfælde vundet – rundt om i USA. De har vist, at almindelige mennesker er i stand til at udfordre magthavernes dagsorden og skabe forandringer.

Det drejer sig bl.a. om Occupy, modstanden mod Keystone XL olieledningen, oprindelige amerikaneres kamp for rent vand i Standing Rock og Black Lives Matter-bevægelsen.

Og det drejer sig om flere grupper af arbejdere, som har organiseret og strejket, bl.a. Fight for $15, som har samlet flere grupper af dårligt stillede arbejdere til kamp for bedre løn og arbejdsforhold.

System i krise

I USA er levestandarden og den sociale sikkerhed de seneste mange år blevet markant forringet. Flere og flere grupper er blevet skubbet ud på kanten af et eksistensgrundlag.

Dét er et udtryk for i hvor dyb krise, systemet i USA er – og det får folk til at reagere.

Bernie Sanders blev båret frem af millioner af amerikanere på et håb om forandring. Han lovede et opgør med de riges magt – et alternativ til det korrupte og forhadte system.

Men samme frustrationer bar også Trump frem – han formåede at tale sig ind i hadet mod eliten og ønsket om “noget andet”.

Samme problemer

Trump er et reaktionært svin, men han kommer til at forvalte det samme system, de samme nedskæringer og den samme krise som Obama før ham. Trump er et udtryk for systemets krise snarere end et ekstra lag oven på.

Trumps politik vil på mange områder være mere brutal end Obamas, men de grundlæggende problemer, som amerikanske arbejdere, immigranter osv. står overfor, er stadig de samme – problemer, som stammer fra et system i dyb krise, problemer, som vi også mærker her i Europa.

Kamp for bedre forhold på arbejdspladserne. Kamp mod racisme. Kamp for ordentlige forhold for migranter og mod deportation. Klima- og miljøkamp. Og kvindekamp.

Angrebene er så dybe, at ingen gruppe kan vinde alene. Men de mange protester og netværk, der de seneste år er blevet dannet i USA giver håb for de kommende protester mod Trump og mod systemets krise.

STOP TRUMP

København

20. januar bliver Trump indsat som USA’s præsident. Vi vil vise, at der er modstand mod hans reaktionære person og alt, hvad han står for! Over hele verden ser vi højrepopulismen på fremmarch. Men endnu vigtigere ser vi også en bevægelse til venstre.

Vi vil ikke fortvivle over højrepopulismen, men tage kampen op.

Fredag 20. januar kl. 16-19. Den Amerikanske Ambassade, Dag Hammarskjölds Allé 24.

Arr.: Socialistisk Ungdomsfront og Marxistiske Studerende.

Odense

Vi vender os mod Trump’s racisme, sexisme og tætte forbindelser til den radikale højrefløj i USA.

Vi stiller os solidarisk med “det andet USA” – fra Black Lives Matter og alle andre, som kæmper mod racisme og sexisme og for social retfærdighed i USA.

Vi fortsætter kampen mod racisme og for et åbent, multikulturelt og socialt retfærdigt samfund.

Fredag 20. januar kl. 16-17, Ove Sprogøes Plads.

Arr.: Racismefri By – Odense for Mangfoldighed.

Flere artikler fra nr. 356

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Jens Andersen
Lars Henrik Carlskov
Christine Kyndi

Siden er vist 1006 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside