Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 356 – 19. januar 2017 – side 14

Regeringen mørklægger Mærsk-tal

Christine Kyndi

Regeringen mørklægger tal for Mærsks indtjening på Nordsøolien, efter Mærsk har krævet nye skattelettelser.

Tyra-feltet i Nordsøen er kilde til 90 pct. af gasproduktionen i Danmark og en vigtig del af infrastrukturen for olie- og gasudvinding i Nordsøen. Men det er også ved at synke, og derfor skal det renoveres for 30 mia. (ifølge Mærsk selv).

Disse penge vil Mærsk ikke tage af egen lomme og kræver derfor skattelempelser fra regeringen – og hvis ikke en aftale var på plads inden 1.1.2017, ville Mærsk lukke Tyra.

En lukning vil ramme Mærsks indtægter på Nordsøen, men også give et hul i statskassen på omtrent 10 mia. om året.

Trusler

At lukke Tyra vil koste i omegnen af 15 mia. kr. og ramme Mærsks forretninger i Nordsøen. Så man kan spørge sig selv, hvor meget der ligger bag deres trussel.

Men “forhandlingsforløbet” er et godt eksempel på den udemokratiske magt, som store virksomheder har over staten, og hvordan de bruger den.

Og samtidig er det et eksempel på, hvordan politikerne er klar til at give milliarder for at hjælpe de store (og rige) virksomheder samtidig med, at de gennemfører brutale angreb på kontanthjælpsmodtagere osv. for – i sammenligning – småbeløb.

Regeringen er nemlig gået i forhandling med Mærsk igen, efter at Mærsks “deadline” for forhandlinger 1. januar var overskredet. Og de har mørkelagt tal, der viser, hvor meget Mærsk har tjent på Nordsøolien.

Opdateret tavshedspligt?

De sidste tal vi har for Mærsks indtjening på Nordsøolien stammer fra 2011, og Enhedslisten bad i 2016 om en opdatering. Så valgte Skatteministeriet at gøre de oplysninger fortrolige:

“Jeg kan konstatere, at den revurdering af tavshedspligten er kommet, efter at Mærsk i begyndelsen af april 2016 fremsatte trusler om at lukke Tyra-platformen. Det forekommer mig som en meget påfaldende timing,” siger Rune Lund fra Enhedslisten.

Ifølge Skatteministeriet skyldes mørklægningen ikke lovmæssige ændringer, men at de har “foretaget en fornyet faglig vurdering af omfanget af tavshedspligten”.

En “faglig vurdering” som helt sikkert går på at styre regeringen uden om de problemer, det skaber at forgylde en samling rige mennesker, når de samtidig påstår, at det er nødvendigt at ødelægge velfærden.

Fra 2004-2010 efter at en ny aftale om beskatning af Nordsøolien trådte i kraft, har Dansk Undergrunds Consortium ifølge et forsigtigt skøn tjent mindst 16 mia. kr. mere end forventet.

Flere artikler fra nr. 356

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 675 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside