Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 44 – November 1988 – side 3

Pis på McDonald

Marianne Bülow

Nu står hunden igen og pisser med veltilfreds mine. Siden 21. september har Hotel- og Restaurationspersonalets fagforening (HRF) kørt en landsdækkende konflikt mod McDonald. Tak­tisk satser HRF på sympatikon­flikter, mens blokaderne bliver brugt til at gøre de burger­ædende danskere opmærksom på konflikten.

Det er positivt at se, at HRF har lært af konflikten i 83-84. Dengang satsede man på en hurtig sejr gennem fysisk blokade, men det endte med total opløsning efter 2-3 måneder.

Den fagforeningsfjendske koncern er en hård nød at knække, men det er det, HRF vil nu. McDonald har planer om gennem de næste 8 år at udvide den danske filial til 50 restauranter, med omkring 3000 ansatte.

HRF har 2 gange indenfor det sidste års tid været tæt på at skrive over­enskomst med McDonald, men restauranterne er bakket ud i sidste øjeblik, uden tvivl en ordre fra storebror i USA. McDonald har kun skrevet over­enskomst i Sverige og Finland. Begge st­eder fordi det er påbudt ved lov.

Usle vilkår

At de overhovedet er gået med til forhandlinger, siger noget om, at de føler sig presset. Men McDonald vil ikke afgive deres totale magt over de ansattes løn og arbejdstid. Det er nemlig særdeles fordelagtigt for koncernen. De ansatte kan uden varsel og ulønnet blive hjem­sendt, kan uvarslet få forlænget ar­bejdsdagen uden overtidsbetaling og inddraget deres feriedage.

De har ingen ret til at forhandle løn, men bliver ved med at gå på mindsteløn­nen.

McDonald kan de første 12 uger, uden varsel, sortere og fyre de unge, der ikke passer ind i personalets image og de de­taljerede og effektive instrukser, som restauranterne overalt i verden bliver drevet efter.

At McDonald-imperiet er en trussel mod fagforeningerne, det kan selv LO se. I 86 sagde de god for at støtte en eventuel sympati-konflikt. Det har haft stor betydning for McDonalds forhan­dlingsvillighed. I dag betyder det, at det er lettere at få alle implicerede faggrup­per med i konflikten.

Sympatikonflikterne kører

Fra den 10. oktober er typograferne gået i sympatikonflikt. De nægter at røre ved alle McDonalds tryksager og avisan­noncer. Bryggeriarbejderne forbereder en leveringsboykot af lyse øl. HRF i Sver­ige og Finland taler om at lave en sympa­tikonflikt.

En lille sejr er blevet vundet. Fogedretten har givet hunden lov til at pisse på McDonald. Jo flere, der er med til at pisse på fagforeningshadere, jo lettere er de at drukne.

Billedtekst:
Plakaten tager pis på McDonald.

Flere artikler fra nr. 44

Flere numre fra 1988

Se flere artikler af forfatter:
Marianne Bülow

Siden er vist 1844 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside