Socialistisk Arbejderavis
Nr. 44 – November 1988 – side 4
På kanten
Gode venner
Anders Schou
Blandt socialister er det efterhånden en kendt sag, at både USA og Sovjet ønsker at undertrykke andre nationer. Det har krigene i Vietnam og Afghanistan været tydelige beviser på.
Samtidig har de fleste nok opdaget, at forholdet mellem de to supermagter er blevet væsentligt bedre på det sidste. Nogle politiske kommentatorer påstår oven i købet, at Reagan og Gorbatjov kan lide hinanden. Alligevel vil det nok komme bag på mange, at kærligheden er så stor, at USA i dag hjælper Sovjet med at hele sårene efter Afghanistan-krigen.
“Moscow News” kan imidlertid berette, at amerikanske eksperter er draget over dammen for at medvirke ved oprettelsen af genoptræningscentre for invaliderede krigsveteraner. Den engelsksprogede ugeavis er et officielt regeringsorgan.
Den amerikanske delegation består for en stor dels vedkommende af tidligere Vietnam-veteraner. Så de ved jo, hvad det drejer sig om. Samarbejdet er kommet i stand ved den Russisk Ortodokse Kirkes medvirken.
Børn af samme jord
En højtstående russisk gejstlig bød amerikanerne velkommen med ordene: “Vi er alle børn af vore folk og ønsker, at fred og ro må herske på jorden, så at menneskene vil være gode mod hinanden.”
Disse banale humanistiske betragtninger kunne i virkeligheden ligeså godt komme fra vore hjemlige DKUere eller de såkaldte fornyere i DKP. De velmenende mennesker vurderer, at klassekampen er uvæsentlig i dag. Nu gælder det menneskehedens fælles kamp mod “de globale problemer”. Det vil sige forurening og krig.
Det var i øvrigt tilsvarende betragtninger Sovjets udenrigsminister Sjevardnadse serverede for pressen under sit Københavnerbesøg i september. Så en ting er i hvert fald ved det gamle blandt de danske kommunister. Den politiske linje svajer med vindene fra det store land mod Øst.
Der er dog intet, der er så smukt, at man ikke kan bruge anledningen til at udvikle nogle af sine virksomheder. Det er således en del af den fælles invalidehjælp, at amerikanske og sovjetiske firmaer skal samarbejde om at udvikle og producere nye og avancerede proteser og rullestole.
Historien fra Moscow News er blot en blandt mange beretninger, som skal tjene til at indhylle Øst-Vest-forholdet i en sky af lyserød røgelse. En anden var stormagternes heroiske fælles anstrengelser for at frelse tre indefrosne gråhvaler. Denne hvalart er ikke truet og millionerne kunne være brugt på reelle miljøforbedringer. Men det ser godt ud på TV.
Den midlertidige hygge mellem Sovjet og USA skyldes, at begge landes økonomier har svært ved at klare de enorme våbenudgifter. Men situationen vil hurtigt skifte, når de ryger i klammeri over et nyt område.
Den midlertidige imperialistiske solidaritet hjælper heller ikke undertrykte folkeslag i de to lejre. Endvidere er det naivt at forestille sig, at de herskende klasser vil stoppe forureningen. Der er for mange penge i at lade være. Der skal nemlig mere til end et flot TV-show.
Som det fremgår af denne avis, slås arbejderne mange steder i verden. Klassekampen er ikke død. Men det er trist, at store dele af venstrefløjen er hoppet på limpinden.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe