Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 63 – Oktober 1990 – side 2

Tysklands genforening

Illusionernes mure falder

Michael Hansen

Den 3. oktober genforenes Tyskland efter 40 års adskillelse. Arbejdsløsheden stiger med 25.000 personer om ugen. Efter eksperters beregninger vil den nå op på 2-4 millioner.

Derfor er der ikke noget at sige til, at flere og flere østtyske arbejdere føler sig røvrendt af Kohl og de Mazieres gyldne løfter om markedsøkonomiens velsignelser. En meningsmåling for nylig viser, at 66 % af østtyskerne har mistet illusionerne om en bedre fremtid under vestlig markedsøkonomi.

Antallet af strejker og protester er steget i den forløbne tid, især hos offentligt ansatte i Østberlin. Dette er en ganske anden stemning end genforeningsjubelen over murens fald for knapt et år siden, der førte til de konservatives jordskredssejr ved valget den 8.marts i år.

Statskapitalisme

Genforeningen opfattes af mange, også på venstrefløjen, som et bevis på socialismens nederlag og kapitalismens triumf. DDR under Honecker var ikke socialistisk, men derimod en statskapitalistisk politistat,
ledet af en herskende klasse af partibureaukrater.

Russisk besættelse

De kom ikke til magten via en arbejderrevolution, men via russiske bajonetter i 1945. Da de sad sikkert i sadlen i 1949, kopierede de den sovjetiske statskapitalistiske planøkonomi for at kunne producere billige industrivarer til det russiske marked. De russiske bureaukrater ønskede at kunne konkurrere militært med Vesten ved hovedsageligt at lade den russiske industriproduktion bestå af militært isenkram.

Markedsøkonomi er intet alternativ

I den statskapitalistiske økonomi har arbejderne ikke noget at sige over produktionen. Genforeningen ændrer intet ved dette.

For de østtyske arbejdere betyder overgangen til markedsøkonomi, at de stadig ikke har noget at sige på fabrikkerne, der i stigende grad overtages af vesttysk kapital. I denne sammenhæng er det ret ligegyldigt om det er det vesttyske borgerskab eller det østtyske bureaukrati, der bestemmer over arbejderne på fabrikkerne.

Den økonomiske krise i statskapitalismen har medført, at den eneste måde de herskende klasser i Øst stadig kan konkurrere med Vesten på, er via indførsel af markedsøkonomi. Genforeningen muliggør markedsøkonomiens indførsel i Østtyskland.

Socialisme

Vi mener derfor ikke, der er tale om “socialismens død”.

De østtyske arbejderes stigende utilfredshed og bitterhed med genforeningen viser derimod vejen til en kamp for socialisme og arbejdermagt.

 

Billedtekst:
Genforeningen rejser uoverskuelige sociale problemer – vil folk passivt affinde sig med det?

Billedtekst:
Kohl har hidtil lukreret på DDRs kollaps – nu er problemerne hans egne.

Se også:
SAA 63: Gorbatjov og Jeltsin har hver deres plan: To veje til helvede

Flere artikler fra nr. 63

Flere numre fra 1990

Se flere artikler om emnet:
Tyskland 1990-
1989: Murens fald/Stalinismens sammenbrud

Se flere artikler af forfatter:
Michael Hansen

Siden er vist 1579 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside