Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 75 – November 1991 – side 12

Stop nazisterne

Roland Christensen

I Tyskland er racister, nazister, højreekstremister og store dele af borgerskabet i øjeblikket i gang med at mobilisere kræfter imod udlændinge.

I øjeblikket er det “kun” nazisterne, som skrider til direkte handling imod udlændingene. De gør det ved at organisere angreb på dem, hvilket allerede har kostet menneskeliv. Men regeringen ligger heller ikke på den lade side, hvad angreb på udlændinge angår. Kohl har været med til at legitimere volden ved at sige, at store dele af befolkningen nærer stor bekymring for “udlændingestrømmen”.

Nazisternes angreb på et asylcenter ved højlys dag i byen Hoyerswerda er for nazisterne blevet et symbol på, at de med intensiv terror kan få magt til at smide udlændingene på porten. De er gået ud med paroler som: “Gør som i Hoyerswerda, og I slipper af med udlændingene!”

Racistiske overfald

Der har indtil nu været over 100 angreb på asylcentre rundt omkring i Tyskland, og mere eller mindre nazistiske partier er blevet repræsenteret i nogle enkelte byråd rundt omkring i Tyskland. Stemmerne er hovedsageligt kommet fra arbejdere, som tidligere stemte på SPD (Det tyske Socialdemokrati). SPD er også redet med på højrebølgen ved at sige, at man måske burde tage asyllovgivningen op til drøftelse for at forhindre, at den ekstreme højrefløj får mere magt.

Magthaverne spiller på racismen for at dreje opmærksomheden væk fra de stigende sociale problemer. Udlændingene får skylden for den økonomiske krise osv. Ligesom herhjemme er der også i Tyskland mange, der hopper på den. Det er som regel de folk, som selv socialt set lider størst nød, nemlig arbejderklassen. Det er især i det tidligere DDR, at de fleste racistiske overfald finder sted, og det er da også her, at nazisterne har formået at vokse mest.

Det hænger nøje sammen med, at de ved genforeningen blev lovet guld og grønne skove. Men i dag mangler der 2,5 millioner boliger i Tyskland, og 4,3 millioner mennesker er registreret som arbejdsløse eller korttidsarbejdere, hvad der i det tidligere DDR normalt blot var en omskrivning for arbejdsløshed. Derfor er der i det, der i dag hedder de fem nye forbundslande, en dyb angst for fremtiden.

Men hvis man hermed tror, at de tidligere DDR-borgere er mere racistiske end deres frænder i Vest, tager man fejl. Det tyder i hvert fald meningsmålingerne på. Disse viser nemlig, at kun 21% af østtyskerne har forståelse for højreradikale tendenser, hvorimod tallet i Vest ligger på 38%.

Og det er vigtigt at understrege.

Man kan i dag let få det billede af Tyskland, at det er en nation af nazister og racister, som er i gang med at smide alle udlændinge ud. Det skyldes, at pressen næsten kun fokuserer på de racistiske overfald, som finder sted. Glemt er f.eks. at for et halvt år siden var millioner af tyskere ude at demonstrere mod krigen i Golfen. Og nazisterne har trods alt “kun” 6.000 medlemmer i dag organiseret i forskellige partier.

Venstrefløjen mobiliserer

Pressen har stort set undgået at fortælle om den anti-racistiske modstand, som er blevet bygget op rundt omkring i Tyskland.

Det er faktisk lykkedes for venstrefløjen at forhindre en række angreb på asylcentre rundt omkring. F.eks. var der 500 mennesker, som tog i demonstration fra Berlin til Hoyerswerda for at beskytte et hotel med asylansøgere, og i selve Hoyerswerda var der 4.000 mennesker, som gik på gaden til fordel for udlændingene.

I Berlin demonstrerede over 18.000 antiracister, og i Øst-Dresden, som nazisterne regner for deres højborg, samlede en demonstration til fordel for asylansøgere 2.000 mennesker. I Frankfurt demonstrerede 5.000 mennesker med støtte fra lokale fagforeninger, 5.000 i Hamburg og endelig et par tusinde i Stuttgart.

Venstrefløjen i Tyskland er nøglen til at kunne opbygge en bevægelse, som er i stand til at stoppe nazisterne i gaderne og rette vreden over de sociale nedskæringer og arbejdsløsheden det rette sted hen – til Kohl. Og mulighederne er der!

Se også:
SAA 75: Brev fra tyske socialister

Flere artikler fra nr. 75

Flere numre fra 1991

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Tyskland

Se flere artikler af forfatter:
Roland Christensen

Siden er vist 1284 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside