Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 76 – December 1991 – side 5

Kampen mod racismen i Tyskland, Danmark og Norge

Tyskland: Racister på tilbagetog

Henrik Christensen

Efter voldsomme overgreb på tyske asylcentre så det ud til at racisterne og nazisterne for alvor var på fremmarch. Men de sidste par måneder har styrket kampen mod dem.

De danske medier har forsøgt at skabe billedet af et Tyskland befolket af ene racister.

De sidste måneders mange demonstrationer mod racisterne og nazisterne viser det ikke er tilfældet.

Men selvom den antiracistiske bevægelse er vokset i styrke og selvtillid, mangler den en landsdækkende koordinering.

Indtil nu har den antiracistiske bevægelse været svagest i øst og stærkest i vest. Det er et problem, fordi nazisterne satser mest på at bygge op blandt de desillusionerede i det tidligere Østtyskland.

Det er afgørende for modstanden mod nazisterne, at der bliver bygget bro mellem modstanden i øst og vest. I den kommende tid vil venstrefløjsgrupper og studerende forsøge at danne et netværk mellem alle de forskellige antiracistiske grupper i det tidligere Østtyskland.

Det er nemlig vigtigt at være parate, for selvom nazierne lige nu er i defensiven, er de stadig uhyggeligt nærværende, og de vil med garanti forsøge endnu engang at få et politisk gennembrud. Spørgsmålet er mere hvornår de vil prøve.

Også på en anden måde har nazisterne det ikke helt så let længere. På grund af et voksende offentligt pres, har politiet i den sidste tid været nødt til at gribe hårdere ind overfor optøjer og brandattentater.

Krystalnatten

De tyske nazister havde proklameret at de ville marchere i gaderne og slippe et voldsorgie løs den 9. november, der er årsdagen for Krystalnatten i 1938. Dengang myrdede og bortførte nazisterne 20.000 jøder og smadrede jødisk ejendom. Men krystalnatten gentog sig ikke. Tværtimod blev den en demonstration af antiracisternes styrke.

I over 100 byer var der antiracistiske demonstrationer, som samlede over 100.000 deltagere. Der blev også demonstreret i adskillige byer i det tidligere Østtyskland. I Halle – som er en af nazisterne højborge – blev en demonstration af 7-800 nazister mødt af 1500 moddemonstranter.

Demonstrationen, som først blev annonceret en uge før, var det første initiativ antifascister i øst havde for at mobilisere på landsplan mod nazisterne. Det er et stort skridt i den rigtige retning.

I weekenden den 16.-17. november havde Republikanerne indkaldt til demonstration i München, hvor 1200 fascister deltog. Små 1000 moddemonstranter hujede og piftede af fascisterne, og forsøgte at blokere for dem, hvilket politiet dog forhindrede. Det er første gang, Republikanerne direkte har opfordret til aktioner på gaden.

Pænt ansigt

Hidtil har de forsøgt at skabe sig et mere respektabelt image som dem, der var imod indvandrere og flygtninge, men uden at have forbindelser til mere ekstreme højrekræfter. De har nu ændret taktik og indkalder til demonstration sammen med åbenlyst fascistiske grupper.

De er nu klar til at gå på gaden for at opfange de utilfredse unge gadebøller. Selv om facisterne nu forsøger at vinde retten til at holde møder og demonstrationer, er der desværre stadig antiracister, som ikke for alvor er parate til at tage kampen op.

Politisk er det et stort problem at nogle antiracister ikke vil demonstrere sammen med Socialdemokraterne og De Grønne. Det tidligere kommunistparti (PDS) og De Autonome vil ikke samarbejde med Socialdemokraterne og De Grønne i kampen mod nazisterne. Argumentet er, at de selv er en slags racister. Det er rigtigt, at De Grønne går ind for kvoter for flygtninge, og at SPD billiger stramninger i udlændingeloven, medens de samtidig erklærer sig mod racismen. Det er naturligvis inkonsekvent.

Men skal racisterne og nazisterne stoppes er man nødt til at samarbejde og demonstrere med dem, og samtidig diskutere med dem, så de menige partimedlemmer i praksis forstår at deres parti fører en forkert politik.

Enhedsfront

At demonstrere sammen med socialdemokrater mod nazister, betyder ikke man undlader at kritisere dem. Men det er nu engang lettere at overbevise folk hvis man går sammen med dem. Men også fordi en bred enhedsfront er den bedste vej til at knuse nazisternes opbygning.

Se også:
SAA 76: Kampen mod racismen i Tyskland, Danmark og Norge: Stramning af flygtningeloven
SAA 76: Kampen mod racismen i Tyskland, Danmark og Norge: Norske racister pebet ud

Flere artikler fra nr. 76

Flere numre fra 1991

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Tyskland

Se flere artikler af forfatter:
Henrik Christensen

Siden er vist 1820 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside