Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 8 – April 1985 – side 2

Påskestrejkerne (Århus)

Schlüter reddet – i første omgang

Tirsdag efter påsken dykkede strejken som ventet kraftigt. Det betød, at det ikke længere var muligt med nemme blokader som i opsvinget før påske.

Ved sporvejene førte det fra OK 85’s side til en fastholdelse af blokader, som der ikke længere var forudsætning for, og det endte med, at chaufførerne blev presset til at køre under politibeskyttelse.

Påsken betød også et brud med tendensen til, at OK 85 samlede aktive arbejdergrupper, men i stedet blev til et forum af enkeltaktivister. En svækkelse, som dog ikke anfægtede den generelle popularitet.

Trods tirsdagens matte stemning steg den igen om onsdagen. Generalstrejkesituationen nærmede sig, og henved 40.000 samledes til den største demonstration i byens historie.

Der var igen basis for at videreføre strejken og for de mange blokader.

Men tillidsmandsmødet samme dag blev strejkens død. Bevidst havde FO’s formandsskab – som oprindeligt var imod mødet – lagt mødet 4 timer efter demonstrationen. Så undgik man, at stemningen fra demonstrationen fik for meget greb i tillidsmandsforsamlingen, og man fik mulighed for at samle tropperne inden mødet, så det effektivt kunne bruges til at stoppe strejken.

Strejken blev ført ud på to forskellige sidespor.

Vi mødes 1. maj!

Det første stod Børge Jørgensen for, formand for FO. Fra et formandsmøde kort inden tillidsmandsmødet lanceredes en fælles 1. maj som svaret. På trods af at samme mand indtil for ganske nylig har sat sig stærkt imod det.

Det andet forestod Poul Erik Hougård, formand for Metal og ledende DKP’er. Kort før tillidsmandsmødet var Metal-tillidsfolkene blevet banket på plads omkring en parole om lokal lønkamp. »Kampen skal føres videre, men på en anden måde,« blev der sagt. Uden noget som helst svar på, hvordan arbejdsløse, offentligt ansatte og folk, som vil have kortere arbejdstid, kæmper videre lokalt.

En lang række tillidsfolk gik på talerstolen og sagde, at nu var der ikke længere basis for at fortsætte strejken mod Schlüter. Men sandheden er jo, at det, som arbejdspladserne mangler, er et klart signal fra tillidsmandsmødet.

Et graverende eksempel er Bent Gammelgård, fællestillidsmand på Dokken og DKP’er, som proklamerede, at hos dem var situationen ikke til at fortsætte strejken. Dagen efter blev han for tredie gang nedstemt på sin opfordring om at genoptage arbejdet.

Hurtige i vendingen

Sandheden er, at de; som kunne have bredt stemningen, var med til at ødelægge den. F. eks. var formandsmødets melding til et massemøde for offentligt ansatte, at inden for det private var der ikke stemning for at fortsætte. Meldingen blev givet inden tillidsmandsmødet, som var det mest relevante sted at tage en pejling.

På trods af disse manøvrer fortsatte kampen på en række arbejdspladser herunder især offentlige.

Alligevel var dykket så kraftigt, at strejken sluttede som en frontal bevægelse mod Schlüter.

Men bevægelsen mod lønrammen er ikke død. På en lang række arbejdspladser er der stadig en god stemning, og folk føler sig snydt for den kamp, vi i et glimt så muligheden for.

Derfor drejer det sig om at samle og styrke de arbejdspladser, som reelt vil kæmpe for mere i løn. Og som ikke med lønkamp mener lokale forhandlinger.

OK-85 må skifte

Men under alle omstændigheder nødvendiggør det et skift i OK 85’s prioriteringer. Nu drejer det sig om at opbygge et mere traditionelt strejkestøttearbejde og nedprioritere blokade-aktiviteterne.

Uden en generel strejkekamp er blokader stort set umulige og vil kun føre til isolation.

I forhold til Ceres, hvor der strejkes mod tillidsmandsfyringer, gælder det om at starte indsamlinger på arbejdspladserne og arbejde på sympatiaktioner.

Her står OK 85 med gode kort på hånden med den generelle sympati og de mange arbejdspladskontakter, der er opnået.

Se også:
SAA 8: De sked på os!
SAA 8: Påskestrejkerne (Kbh.): Efterladt på Slotspladsen
SAA 8: Påskestrejkerne: Aalborg
SAA 8: Påskestrejkerne (Silkeborg/Randers): Aktive kørt af sporet
SAA 8: Påskestrejkerne: Odense
SAA 8: IS mener: Sådan blev strejken slagtet
SAA 8: Hvad lærte vi af strejken?
SAA 8: Bevægelsen der kan vælte Schlüter

Flere artikler fra nr. 8

Flere numre fra 1985

Se flere artikler om emnet:
Påskestrejkerne 1985

Siden er vist 1913 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside