Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 87 – December 1992 – side 12

Stands nazi-terror

Charlie Lywood

Brandmordet på to tyrkiske kvinder og en pige på ti år i Mölln d. 23. november har skabt rædsel og vrede i det tyske samfund.

Men allerede aftenen efter var der fire angreb mod asylcentre i Tyskland. Samme weekend dræbte nazisterne en ubevæbnet anti-racist på åben gade i Berlin. Flere nazister har, også i dansk TV, ikke villet tage afstand fra mordbrandene.

Nazismen er ikke noget, vi skal frygte, vil komme. Den er her!

I 1992 har 17 mennesker i Tyskland måttet lade livet på grund af nazisterne. Der har været over 2000 politiske motiverede overfald på udlændinge i år. Enhver har kunnet konstatere det, som politiet indtil nu ikke har villet erkende.

Nynazister i “Deutschen Alternativer” med Christian Worch som leder har længe opereret i området omkring Hamburg, hvor Mölln ligger. Så sent som den 30. oktober angreb Worchs stormtropper en fredelig anti-nazi demonstration. De har terroriseret ungdomsklubber i området. Efter en politiransagning i deres lokaler fandt man en “dødsliste” over folk og organisationer, de havde som mål. Heriblandt IS’s tyske søsterorganisation Socialistische Arbeitergruppe (SAG).

Reaktioner

Reaktionerne mod angrebet og mordene i Mölln har været massive. Allerede dagen efter fyldtes gaderne i Mölln med skoleelever fra skolerne i byen. Dette billede gentog sig i alle de store tyske byer, men som noget nyt, også i mange mindre byer.

Også på arbejdspladser kom der reaktioner. På stålvalseværket Hoesch i Dortmund har man dannet en telefonkæde, således at en arbejder-selvforsvarsgruppe ved den mindste trussel fra nazisterne kan træde i funktion. Skraldemændene i Frankfurt har på et stormøde vedtaget en resolution imod nazisterne.

I selve Mölln nedlagde 300 kvindelige tekstilarbejdere arbejdet for at deltage i en protestdemonstration. I forbindelse med begravelsen har forskellige indvandrerorganisationer opfordret til en landsdækkende ét minuts strejke i sympati med de dræbte.

Socialisten og antinazisten Volkhard Mosler siger til Socialistisk Arbejder Avis, at

“Mordbrandene har afstedkommet en langt bredere og mere dybtgående debat i arbejderkredse om, at det her vil vi ikke finde os i. Tyrkerne er en integreret del af den tyske arbejderklasse.”

“I begyndelsen af november var der 750.000, der demonstrerede mod racismen og nazismen. I dag er der mange millioner, der diskuterer, hvad vi skal gøre ved det.”

Vejen frem

Desværre hersker der stor tvivl blandt antiracister om vejen frem. Men, som Volkhard Mosler siger: ”Der er brug for en anti-nazistisk bevægelse, som kan samle bredt imod nazisterne. Samtidig er det vigtigt at forsvare asylansøgernes ret til uhindret at søge ly fra krige og undertrykkelse.”

Kohl og socialdemokrater ønsker nemlig en grundlovsændring som gør, at man kan afvise visse flygtninge ved grænsen. Det ville være et knæfald for nazisterne og give dem vind i sejlene.

På Socialdemokratiets kongres for nylig fik partiledelsen opbakning til denne linje på trods af stor modstand fra specielt JUSO’er (unge socialdemokrater). I denne situation skal socialister gå ind i forhold til almindelige socialdemokrater og arbejdere med ideer om fælles kamp både mod nazister og stramning af asylloven.

Se også:
SAA 87: Nazister hærger på Islands Brygge

Flere artikler fra nr. 87

Flere numre fra 1992

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Tyskland

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 1998 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside