Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 95 – September 1993 – side 19

Tillæg

Rød på gymnasiet

Helle Schøler Kjær

Venstres Ungdom stormer frem på gymnasierne, men det er kun på overfladen.

 Der er grænser for, hvor naive folk er. Selv om der er mange, der siger, at de går ind for “the American dream” – at enhver er sin egen lykkes smed – så når man snakker med dem, går de jo ind for, at vi allesammen skal være her. Og det er i hvert fald ikke fattigrøvene, der er VU’ere, siger Sara Heil-Jensen, 3.g’er på Århus Statsgymnasium og medlem af Internationale Socialister.

Vild med Uffe

Århus Statsgymnasium er kendt for at være rødt, men det er et hårdt diskussions-klima at være rød i for tiden. Venstre-løven Uffe Ellemann stormer frem i meningsmålingerne, og det er blevet moderne at være VU’er – medlem af Venstres Ungdom.

Det samme siger Martin Petersen, medlem af IS og 3.g’er på Virum Gymnasium i Nordsjælland.

– Vi havde besøg af en stand-up-comedian, der også skulle lave et nummer om Uffe Ellemann, – og bare han sagde navnet, rejste folk sig op og klappede. Han havde ikke engang fortalt vitsen endnu!

Men det er kun på overfladen, mange af gymnasieeleverne er liberalister. Sara Heil-Jensen fortæller:

– Vi havde et panelmøde på gymnasiet med folk fra Fremskridtspartiet, de konservative, VU og SF, – og så holdt hele salen skægt nok med SF’eren. Når det gælder folks egne forhold, deres skole, om de skal betale for bøgerne, så er der flere med på vores side. Og jeg tror faktisk, det er den måde, vi som socialister kan få fat i folk – ved at vi holder store offentlige debatter, hvor vi diskuterer de konkrete ting.

VU vil have Bertel Haarder

Venstres Ungdom slår sig heller ikke op på gymnasie- eller uddannelsespolitik, men på de store ideer, fortæller formanden for VU, Carl Holst.

– Vi er ikke en studenterorganisation. Og det er regeringsmagten, der optager os mest, siger VU-formanden.

– Hvad retning skal Danmark gå i – borgerlig eller socialdemokratisk. Vi mener selvfølgelig borgerlig, siger Carl Holst, der understeger, at Venstres Ungdom gerne vil have Bertel Haarder til undervisningsminister igen.

Det er ham med karakterer i de kreative fag, med større klassekvotienter i folkeskolen, med stopprøver på universiteterne og med brugerbetaling.

Med regeringsskiftet i januar kommer gymnasie-eleverne fra næste finansår af med de forhadte kopi-afgifter.

Men socialisterne synes, det er for ringe, at gymnasieelevernes organisation – Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) – ikke gør noget for, at de 1.g’ere, der starter i år, skal undgå at betale kopi-afgiften.

– Der er ikke planlagt en skid, siger Gunhild Riis Madsen, 3.g’er på Falkonergården på Frederiksberg og IS’er.

– Og på min skole var rektor så snu at sende opkrævningen ud, inden 1.g’erne startede i skolen, som de skulle betale oveni det depositum, de skal betale, for overhovedet at starte på gymnasiet.

Men problemet er ikke kun de 300 kroner, der skal betales for kopierne. På Frederiksberg Gymnasium fortæller eleverne om flere, der har fået regninger på 800 til 1.000 kroner, fordi der bliver lagt renter på, hvis man ikke betaler til tiden.

På Århus Statsgymnasium får man ikke sit studenter-eksamensbevis, hvis kopiafgiften ikke er betalt.

Stavefejl giver lav karakter

Socialisterne blander sig også i det faglige indhold i undervisningen og i alle de ændringer, der er på vej i systemet.

Sidste år blev de, der skulle til studentereksamen, pludselig præsenteret for, at hvis de havde et vist antal stave- og komma-fejl i deres eksamens-opgaver, kunne de kun få en særlig lav karakter. Ramaskrig på gymnasierne, underskriftsindsamling imod det – og lige nu er der ikke afklaring på, om det helt er taget af bordet i forhold til næste års eksamen.

Karakterræset har nu nået alle de kreative fag – først var det billedkunst og musik. Fra i år skal der også gives karakter i gymnastik.

Men det nytter at slås mod ændringerne. Kopiafgiften er væk fra næste år efter utallige aktioner og protester. Og mange af gymnasieeleverne vil slås for deres egne krav og vil gerne diskutere politik på det større plan – når man kommer et par centimenter under VU’ernes bralre-plan.

Billedtekst:
VU vil have Bertel tilbage som undervisningsminister, men det har de ikke opbakning for blandt gymnasieelever

Se også:
SAA 95: Tillæg: Kampen om uddannelserne: 21.000 nye grunde til socialisme
SAA 95: Tillæg: Kæft trit og retning
SAA 95: Tillæg: Studenterkamp giver resultater
SAA 95: Tillæg: Vi vil lave verden om!
SAA 95: Tillæg: IS holder efterårsseminar: En verden i kaos – for et socialistisk alternativ
SAA 95: Tillæg: 45.000 til avisen

Flere artikler fra nr. 95

Flere numre fra 1993

Se flere artikler af forfatter:
Helle Schøler Kjær

Siden er vist 1915 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside