Socialistisk Arbejderavis
Nr. 106 – August 1994 – side 16
Arbejderkamp i Sydafrika og Nigeria
Håbet i en kaotisk verden
Martin B. Johansen
Medierne giver os et billede af en kaotisk verden. Men arbejdernes kampe i Sydafrika og Nigeria viser alternativet.
Hver dag præsenterer medierne os for en verden med krig, krise og kaos. Heldigvis er der nogle “good guys” i form af FN, vestlige politikere og fredsskabende styrker, der kan frelse grædende kvinder og børn og tage fat i verdens “bad guys” i form af blodtørstige og hævngerrige diktatorer.
Demokrati er et fremmedord
Men medierne fortæller os aldrig, at disse “good guys” ikke bekymrer sig om almindelige menneskers velfærd. USA invaderede Somalia i 1993 for at hjælpe somalierne fra at dø af sult. Undervejs myrdede de op mod 10.000 mennesker og forsyningerne af fødevarer blev i perioder sat i stå.
Golfkrigen i 1991 skulle frelse verden fra diktatoren Saddam Hussein, og de lovede at indføre demokratiske tilstande i Kuwait. Men Hussein blev siddende ved magten, og demokrati er stadig et fremmedord i Kuwait. Til gengæld blev hundredtusindvis af mennesker slået ihjel eller lemlæstet.
Medierne fortæller os ikke, at verdens “good guys” først og fremmest er interesseret i at fastholde deres magt og profitter.
Vi hører heller aldrig noget om, at almindelige mennesker faktisk er i stand til selv at kæmpe for at opbygge en bedre verden. I Sydafrika forsøgte magthaverne i årevis uden held at spille den sorte befolkning ud mod hinanden. Magthaverne påstod, at de sorte var splittet i massevis af stammer. Men i kampen mod apartheid lykkedes det gennem strejker og demonstrationer at overvinde de splittelser.
Vi har næsten intet hørt om det oprør, der for nylig har tvunget militærjuntaen i Nigeria i knæ. Begivenhederne i Nigeria er et fantastisk eksempel på, at borgerkrig og stammekrig kan afløses af fælles kamp mod undertrykkerne.
Forenet mod magthaverne
For blot 25 år siden var Nigeria hærget af en borgerkrig, som i rædsler ikke stod tilbage for blodbadet i Rwanda. De sidste måneders generalstrejke har forenet arbejderklassen mod de magthavere, som i årtier har forsøgt at udnytte de etniske og regionale forskelle. Ved at opbygge kommiteer for at sikre forsyninger af mad til byerne er arbejderklassen i Nigeria i virkeligheden ved at opbygge de første spirer til et socialistisk samfund.
Billedtekst:
I medierne hører vi ikke meget om, at arbejderne i Nigeria har tvunget militærjuntaen i knæ.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe