Socialistisk Arbejderavis
Nr. 219 – 2. oktober 2003 – side 7
Interview med Olivier Besancenot om mobiliseringen til ESF
De bliver en stor begivenhed
Socialist Worker (UK)
OLIVIER BESANCENOT er en ung fransk postarbejder, der chokerede det etablerede samfund ved at få 1,2 millioner stemmer ved sidste års præsidentvalg – vel at mærke på et revolutionært socialistisk grundlag.
Hver syvende franskmand under 25 år stemte på Olivier, der er et ledende medlem af den Revolutionære Kommunistiske Liga (LCR). I et interview i Socialist Worker, som er Socialistisk Arbejderavis engelske søsteravis, fortæller han om mobiliseringen til Europas Sociale Forum (ESF).
“ESF bliver en stor begivenhed,” siger Olivier. “Fra hele Europa kommer der fagforeningsaktivister, NGO’ere og venstrefløjspartier, for at diskutere konsekvenserne af globalisering på virksomhedernes præmisser, såvel som alternativer til det eksisterende samfund. Der vil også være ny lejlighed til at debattere de forskellige opfattelser af forholdet mellem de sociale bevægelser og de politiske partier.”
“Vi kommer til at se en kløft mellem den neoliberalt inspirerede og reformistiske “venstre”-fløj på den ene side og den radikale og antikapitalistiske venstrefløj på den anden. ESF kommer til at handle om at uddybe forbindelserne mellem den antikapitalistiske bevægelse og de sociale spørgsmål på globalt plan, og sat i relation til EU.”
Der er allerede nu en større mobilisering i gang for ESF i Frankrig. “I byer overalt i Frankrig bliver der afholdt møder for at mobilisere til ESF,” fortæller Olivier.
“At modtage tusinder af folk fra andre lande, især fra Europa, er en af de største udfordringer for ESF. Der vil blive god lejlighed til at styrke båndene mellem kæmpende dele af arbejderklassen og ungdommen på tværs af alle grænser. ESF sidste år i Firenze var startskuddet til opbygningen af den store antikrigsbevægelse.”
“Vi ved alle, at antikrigsbevægelsen i England har været meget stærk. Så tilstedeværelsen af britiske aktivister vil hjælpe til at give interessante debatter om disse erfaringer. ESF vil være en scene for politiske debatter mellem de forskellige strømninger, der eksisterer inden for anti-globaliserings bevægelsen.”
Der vil være en stor massedemonstration den sidste dag, den 15. november. Olivier siger, “at demonstrationen selvfølgelig er en yderligere grund til at komme i stort antal til Paris.”
ESF finder sted i et Frankrig, der i foråret var præget af en omfattende strejkebevægelse og store demonstrationer mod regeringens angreb på pensionsaftalerne. “Protestbevægelsen i den tidlige sommer var endnu mere kraftfuld end under de offentligt ansattes strejke i november og december 1995,” fortæller Olivier.
Den var alligevel ikke stærk nok til at tvinge den højreorienterede regering til at opgive deres pensionsprojekt. Alligevel deltog 300.000 i Larzac i det sydlige Frankrig i solidaritet med José Bové fra bondebevægelsen og imod WTO årsmødet i Cancun i Mexico.
Under hedebølgen i sommer døde tusinder af ældre franskmænd, alene fordi der ikke var plads til dem på hospitalerne.
“Manglen på tillid til den borgerlige regering er mere tydelig nu end nogensinde før. Det kan føre til nye sociale oprør, selv om vi ikke kan forudse hvor og hvornår, og om hvilke spørgsmål.”
Se også:
SAA 219: Social Forum i København og Paris: En anden verden er mulig
SAA 219: Kasper Bjering Jensen, Studenterrådet på RUC: ESF: RUC på vej mod Paris
SAA 219: Allan Baumann, BUPL: ESF: Fagbevægelsen bør deltage
SAA 219: Jørn Andersen, Nej til krig: ESF: Nej til Krig
SAA 219: Pernille Skipper, DGS: ESF: Gymnasielever til Paris
SAA 219: Pelle Dragsted, Globale Rødder: ESF: Globale Rødder
SAA 219: ESF: Diskussioner på vejen til Paris
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe