Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 286 – 12. februar 2009 – side 3

Det mener vi

Stop skattereform og fyringer – Gør som de studerende: Sig nej

Først to bankpakker, så en skattereform, og det næste de snakker om er en “vækstpakke“. Alt sammen mens fyresedlerne fordeles i store bundter.

Krisen er over os, og den samlede elite fra Fogh til Mærsk, Dansk Industri og hele raden af økonomiske eksperter er enige om, at det er os, der skal betale.

Alle pakkerne er en del af den herskende klasses krisepolitik. De håber på, at hvis de gør mere af alt det, der har forgyldt dem selv de sidste mange år, så går krisen over.

Det er enorme summer, de i disse måneder forsøger at overføre fra almindelige arbejdere til bankernes kasinospil eller til at redde erhvervslivets profitter.

Jamen, hov

Hvordan kan det være, at socialdemokrater, SF og fagforeninger kun brokker sig over skattereformen, men ikke over bankpakken (som er en 3 gange så stor foræring)? Tværtimod støttede de alle sammen bankpakken.

Deres tankegang er, at bankpakken var en “økonomisk nødvendighed“. At hvis de ikke gjorde det, så ville flere banker krakke, flere virksomheder ikke kunne få kredit. Og så fortæller de os andre, at det ville betyde, at flere ville miste deres arbejde og skulle gå fra hus og hjem.

Men hvor er forskellen mellem at give 100 milliarder kr. (bankpakken) til de rige og at give 35 milliarder kr. (skattereformen)? Egentlig skulle den sidste vel være lettere at sluge.

Problemet for dem er, at mens de på den ene side har accepteret, at der skal gives penge til de rige, så kan de ikke forklare deres vælgere, at pengene skal trækkes op af almindelige menneskers lommer på så tydelig en måde, som skattereformen gør.

Bankpakken derimod – den var der ingen, der sagde noget om, hvor pengene skulle komme fra.

Det virker ikke

Problemet for socialdemokrater, SF og den store del af fagforeningstoppen, som støttede bankpakken, er, at den ikke vil virke. Problemet er ikke kredit, men profit.

Verden over forsøger magthaverne at sikre, at netop deres bank eller virksomhed overlever.
Det kan de kun gøre ved at trække pengene op af lommen på os andre. Dvs. få os til at arbejde mere og samtidig skære i lønnen, velfærden, pensionen, SU’en osv.

Det vil være skruen uden ende. Hvis de italienske bosser er bedre end de danske bosser til at få “deres“ arbejdere til at knokle mere og få mindre med hjem, så går det godt i Italien. Eller omvendt.

Med andre ord: Krisepolitikken tvinger italienske, danske, tyske, amerikanske arbejdere til at konkurrere med hinanden om, hvem der kan få de ringeste forhold.

Hvis vi får det slemt nok, så kommer der måske et lille økonomisk opsving – lige indtil den næste krise tvinger os alle sammen endnu længere ned.

Hvad kan vi gøre?

Når folk oplever fyringer i tusindtal som nu, så synes de, at der må være noget galt.
Når 70 pct. af befolkningen er imod, at en skattereform skal skabe mere ulighed, så er det fordi de ved, at det er dem selv, der bliver ramt.

Så bliver krisepolitikken konkret og synlig.

Men hvad kan man gøre ved det? De fleste af os føler os magtesløse over for en økonomisk verdenskrise og over for “den økonomiske nødvendighed“.

Lad os starte med at gøre som de studerende. Da de hørte om angrebet på SU’en, så startede de med at snakke om det indbyrdes, fik indkaldt til et møde, og fik deres studenterorganisation til at komme og fortælle om, hvor galt det stod til.

Det er den slags ting, man også kan gøre på sin arbejdsplads. Rejs diskussionen om fyringer, bankpakker og skattereform. Hold fagligt møde og invitér fagforeningen ud for at fortælle, hvad de vil gøre ved det. Fortæl dem, hvad du og dine kolleger synes de skal gøre.

Strejk, blokér, besæt

Krisepolitikken er først lige startet. Hvis Fogh ikke møder modstand her og nu, har han 10 andre forslag i skuffen af samme kaliber.

Det er nødvendigt med store protester, strejker og meget mere for at stoppe skattereformen – og hele krisepolitikken.

Men store protester starter ofte med små. Med et fagligt møde, en protestskrivelse eller en underskriftsindsamling. Diskutér, hvad I kan gøre, der hvor du er. Stil krav til din tillidsmand, din fagforening eller din studenterorganisation.

Det handler ikke kun om skat eller om SU. Det er et samlet angreb på det store flertal af befolkningen – “Under-Danmark“ skal betale til “Over-Danmark“.

Støt de studerende. Gør som dem: Protestér mod Foghs krisepolitik. Det er vores allesammens fremtid det gælder.

Se også:
SAA 286: Gi’ dem fyresedlerne tilbage
SAA 286: Studerende protesterer mod SU-angreb
SAA 286: Fyringer, fyringer, fyringer ...
SAA 286: Skattereform: Større ulighed mellem rig og fattig
SAA 286: USA: 598.000 færre jobs i januar
SAA 286: Hvem skal nu betale?
SAA 286: Fra krise til oprør?
SAA 286: Obamas økonomiske plan vil ikke løse krisen
SAA 286: Enhedslistens faglige konference: Faglig kamp mod krisen

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 286

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand (DK)

Siden er vist 3219 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside