Socialistisk Arbejderavis
Nr. 289 – 26. juni 2009 – side 8
Iran
Løgn, forræderi og bestikkelse er en central del af systemet
Iran er et land hærget af korruption. Almindelige mennesker er nødt til at betale bestikkelse til politifolk og statsansatte. Små forretningsfolk og handlende må betale heftige “bonuser“ til embedsmænd for at få kontrakter.
Denne korruption har fået mange i det ledende lag til at lufte deres bekymringer over landets indgroede dårlige forvaltning.
Ayatollah Jalaleddin Taheri er en ledende figur i den sydlige by Isfahan. I 2002 fordømte han offentligt “de brudte løfter fra revolutionen“ og trådte tilbage fra sin post som leder af fredagsbønnen.
I sin fratrædelsestale sagde Taheri: “Nogle af det privilegerede afkom (sønner af gejstlige) og visse andre mennesker, hvoraf nogle endda bærer kapper og turbaner, konkurrerer indbyrdes om at samle mest rigdom og om at tjene deres egne interesser. De der plyndrer landets rigdomme – ja, jeg skammer mig gul og grøn på vegne af dem, der mener, at muslimers offentlige rigdom tilhører dem, og opfatter landet som deres private, nedarvede ejendom.“
Sin stærkeste kritik rettede han mod regerings-militserne. Han fordømte dem som “håndlangere for tyranni og lejesoldater, ukultiverede, gale køllesvingere med falske ideer og grusom opførsel.“
Den udbredte bekymring tvang parlamentet til at udpege Abbas Palizdar, en tidligere allieret af Ahmadinejad, til at undersøge højtstående embedsmænd. Palizdars undersøgelse afslørede et bestikkelsesnetværk, der nåede helt ind i kernen af det iranske establishment. Det omfattede medlemmer af det magtfulde Vogternes Råd, chefen for særlige undersøgelser, de islamiske revolutionsgarder, efterretningsministeren og selv tidligere præsident, ayatollah Hashemi Rafsanjani.
Den største skandale løb op i omkring 100 millioner US dollars, der forsvandt under privatiseringen af Almakaseb, et stort statsejet handelsselskab, som blev ledet af sønnen af en ledende gejstlig.
Palizdar fandt, at den mest korrupte institution var de magtfulde revolutionsdomstole, som tager sig af afvigende holdninger, narkotika-smugling og blasfemi. Han fandt, at folk med penge eller indflydelse kun havde lidt at frygte fra domstolene, selv om beviserne mod dem var overvældende. De, der ikke kunne betale, blev ikke vist megen barmhjertighed.
Da Palizdars rapport blev undertrykt, brød han sin loyalitet og rejste rundt til universiteterne for at afsløre de korrupte embedsmænd og deres private projekter. Han blev arresteret i juni 2008 og man har ikke hørt om ham siden.
Socialist Worker, 20. juni 2009
Se også:
SAA 289: Iran og Vestens hykleri
SAA 289: Iran – et regime i krise
SAA 289: Arbejderklassen er nøglen til succes i Iran
SAA 289: Folkemagt ryster Iran
SAA 289: Stop the War om krisen i Iran
SAA 289: Iran: Undergrundsavisen „Khiaban“ („Gaden“): “Vi stoler på gaderne“
SAA 289: Irans magthavere er splittede
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe