Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 333 – 5. november 2013 – side 11

Antifascisme

Hvorfor skal fascismen tages alvorligt i dag?

Jesper Juul Mikkelsen + Christine Kyndi


De små, fascistiske partier i Danmark prøver at gå i offensiven. Men er det overhovedet noget, man bør tage alvorligt som socialist i Danmark i dag? Det spørgsmål bliver diskuteret på venstrefløjen. Her på avisen argumenterer vi for, at det skal man. Læs her hvorfor.

1. maj buhede tusindvis af arbejdere af Helle Thorning. Vreden mod de røde partier er voksende. Folk føler sig snydt og afmægtige – og det med god grund.
Sideløbende er den racistiske hetz vedholdende fra politikere og medier. Det kulminerede i løbet af sommeren med en hadefuld kampagne mod halalkød og muslimer. Samtidig blev østarbejderne udråbt som årsagen til, at danske arbejdere bliver arbejdsløse.

Det er i det miljø af dyb krise, voksende afmagt, skuffelse over politikerne og den vedholdende racisme, at små, nazistiske grupper forsøger at gøre vreden racistisk og organisere med vold og machokultur.

Gyldent Daggry i Grækenland viser, at når de nazistiske organisationer begynder at organisere i sådan et klima kan det gå stærkt.

Fascismen, nationalismen og racismen

Mussolini i 1930’ernes Italien viste, at racismen ikke behøver at være en central del af den fascistiske bevægelse, men meget tyder på, at de to fænomener i dag hænger tæt sammen.

De fascistiske bevægelser søger at opbygge en organisation med en militaristisk disciplin og har nationalismen som den altomfattende ideologi.

I nationalismens “folke-fællesskab” finder fascisterne deres alternativ til arbejderklassens organisering. Fascistiske partier har haft arbejdere som medlemmer, men har aldrig kunnet bygge op i arbejderklassen og på arbejdspladserne.

Fascistiske bevægelser forsøger derfor at opbygge styrke på gaden og i offentligheden. De ‘moderne’ nazister i White Pride herhjemme og English Defence League i England bygger især op omkring hooligankulturen.

Denne opbygning kan hjælpes på vej af vreden over arbejdsløshed og den hetz, som har kørt mod muslimer for at legitimere, at vi gik med i krigene i Afghanistan og Irak.

I Grækenland har politikere bevidst brugt racismen som et forsøg på at aflede arbejderklassens opmærksomhed, fra fx nedskæringer på sygehusene, ved at sige, at det er indvandrerne, der tager de “ægte” grækeres sengepladser.

Fascismens had til arbejderklassen

Den åbenlyse fjendtlighed mod arbejderklassens partier og organisationer er en helt central del af den fascistiske bevægelse. Dette kan også ses i lille skala i Danmark i dag, selvom den fascistiske bevægelse er meget svag.

Vold mod venstreorienterede er noget, disse smågrupper ønsker at opildne hos deres medlemmer, og i Århus har der været mange voldelige overfald og Enhedslisten har fået smadret deres ruder gentagne gange.

Danskernes Parti har også støttet Amin Skov i ”kampen” mod faglig organisering i Vejlegården, og nazister fra White Pride har været brugt til at chikanere faglige aktivister fra Fremtidsfighters, da de lavede blokade mod en café i Århus, som ikke havde overenskomst.

Fascismen kan stoppes

Fascismens sejr er det mest dødelige slag, arbejderklassen kan blive udsat for. Derfor er det nødvendigt, at fascistiske grupper bliver stoppet.

En stærk kamptradition inden for arbejderklassen er et af de bedste midler til at stoppe fascisterne i at vokse.

Kollektiv aktivitet er vejen til at forsvare vores rettigheder. Når fascisterne siger ”dansk arbejde til danske hænder”, skal vi vise, at det ikke er en vej til forbedringer. En sådan parole vil splitte arbejderklassen endnu mere og vil derfor gøre alle arbejdere svagere.

Kun ved at stå sammen kan vi slå igen mod arbejdsgiverne. Arbejderklassen har ikke noget hjemland, vi er en international klasse og kan kun slå igen ved at styrke den internationale solidaritet.

Sidst men ikke mindst er det også nødvendigt at møde fascismen på gaden.

Sammenhængskraften i fascistiske bevægelser opstår, når bevægelsen kan vise sig som uimodståelig og magtfuld. Derfor er det vigtigt at blokere deres marcher og møder. Kampen om, hvem der skal samle den voksende utilfredshed med nedskæringspolitikken op, er taget til.

Vi ønsker at stoppe de små fascistiske bevægelser, samtidig med at vi organiserer utilfredsheden mod systemet og magthaverne.

Se også:
SAA 333: Anti fascisme: Racismefri By
SAA 333: Kommunalvalg 2013: Dårligt nyt for nazisterne – godt nyt for alle andre
SAA 333: Kommunalvalg 2013: Valgdebat med nazister mødt af modstand i Odense
SAA 333: Anti racisme: Tørklæde-opråbet

Flere artikler fra nr. 333

Flere numre fra 2013

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen
Christine Kyndi

Siden er vist 3646 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside