[ Socialistisk Revy nr. 5 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 22 artikler

Fra Socialistisk Revy nr. 5

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Indonesien 1998 – Danmark 1998: En verden i oprør

5

1

jun 98

 

Leder: Socialistisk venstrefløj ønskes

5

3

jun 98

 

Den første halvdel af 1998 har vendt op og ned på store dele af dansk politik. Tilbage i efteråret 1997 var den store bekymring, at racisme og intolerance stormede frem i meningsmålingerne. Aktiviteter, demonstrationer og strejker var få og begrænsede. Næsten alle forventede, at Uffe Ellemann-Jensen inden længe ville blive ny statsminister med Pia Kjærsgaard som sparringspartner.

 

Martin B. Johansen: Opsving med problemer

5

4

jun 98

 

For mindre end et år siden var en række fremtrædende økonomer ved at skrotte deres gamle lærebøger i økonomi. De mente, at den økonomiske udvikling i bl.a. USA, Storbritannien og Danmark gav grund til at tale om en “ny økonomi”, der på afgørende måde brød med traditionelle økonomiske teorier.

 

Sydkorea: Regeringen angriber venstrefløjen

5

4

jun 98

 

Det sydkoreanske styre har slået hårdt ned på venstrefløjs- og fagforeningsaktivister. Det hemmelige politi har anholdt 17 medlemmer af Internationale Socialister i Sydkorea og stormet Seoul Universitet. Dette skete i dagene efter, at politiet havde angrebet en 1. maj-demonstration.

 

Jens Loller: Den politiske forbruger: Skrot markedsmekanismerne

5

5

jun 98

 

Landbruget og fødevareindustrien har i årevis kastet ansvaret for underlødig og uetisk produktion over på forbrugerne. Deres typiske argument er: “Det er forbrugernes valg i supermarkedet, der bestemmer udbuddet af varer. Hvis de ikke blev solgt, ville vi ikke producere dem.” Modsvaret til den holdning er blevet den politiske forbruger, som tilrettelægger sine indkøb efter etiske holdninger ud fra krav om sundere fødevarer og et renere miljø.

 

Frank Antonsen: Le Pen på tilbagetog

5

6

jun 98

 

Le Pens Front National led et stort nederlag i maj, da partiet mistede sit eneste parlamentsmedlem ved et suppleringsvalg i Toulon. Dagen efter jublede antinazister i hele Frankrig, især i Sydfrankrig, hvor fronten har størst indflydelse. Ikke mindst i byen Vitrolles, som er berygtet for sit Front National-bystyre, vakte nederlaget jubel.

 

Chris Harman: Ved nærmere eftertanke: 1968 i bakspejlet

5

7

jun 98

 

Året 1968 forbindes stadig, her tredive år senere, med revolutionære forhåbninger. Og det var da også året med verdenshistoriens største strejke i Frankrig, de Sorte Panteres vækst i USA og det første sviende nederlag til de amerikanske tropper i Vietnam.

 

Frank Antonsen: Indonesien: Miraklet blev til et mareridt

5

8

jun 98

 

Indonesien, som er blevet fremhævet som en af Sydøstasiens mirakeløkonomier, har forvandlet sig til et mareridt for magthaverne. Frank Antonsen ser på baggrunden for det oprør, som i maj måned væltede Suharto-regimet.

 

Margit Johansen: Israel – 50 år som USA’s vagthund

5

10

jun 98

 

Bogen Det tabte land giver et kritisk billede af Israel set indefra. Margit Johansen kigger på, hvor langt selvransagelsen går.

 

Martin B. Johansen: Storstrejken: Strejken vi kunne have vundet

5

13

jun 98

 

Selv om storstrejken i maj måned ikke gav det store resultat, har strejken alligevel forandret Danmark. Martin Johansen forklarer i denne artikel, hvordan mange især unge arbejdere har fået øjnene op for arbejderklassens styrke

 

Andreas Ytterstad: Storstrejken: "Arbejdere har kun magt, når de står sammen"

5

15

jun 98

 

Storstrejken vakte bekymring hos arbejdsgiverne. Men der var også folk, der så med begejstring på konflikten. Andreas Ytterstad fra den norske avis Sosialistisk Arbeideravis besøgte under konflikten flere blokader i København. Han sendte denne rapport hjem.

 

Sharon Smith: USA på vrangen: Grønt lys for gramserne

5

16

jun 98

 

De fleste åndede lettet op, da Paula Jones' sexanklager mod Bill Clinton i sidste måned blev afvist af retten. Amerikanerne havde hurtigt nået mætningspunktet med mediernes utrættelige besættelse af de malende detaljer omkring Clintons seksuelle eskapader. -- Men afvisningen af Paula Jones' sag om seksuelle overgreb, gav en stor sejr til alle sexistiske chefer.

 

Jørn Andersen: Hans Erik Madsen m.fl.: “Frem mod år 200 – har fagbevægelsen en fremtid?”: Månedens bog: Fagbevægelsen i et andet perspektiv

5

17

jun 98

 

En ny debatbog tager spørgsmålet om fagbevægelsens fremtid op. Jørn Andersen diskuterer i denne artikel nogle af de bud, bogens bidragsydere har på venstrefløjens opgaver i fagbevægelsen.

 

Nina Holm Jensen: Er de autonome revolutionære?

5

19

jun 98

 

De autonome er en af de mest omtalte grupper på venstrefløjen i dag. Nina Holm Jensen har kigget på udviklingen af deres idéer og spørger, om disse idéer kan forandre samfundet i den retning, som de autonome ønsker.

 

Tom Christiansen: Da middelklassen opfandt moralen

5

22

jun 98

 

Kapitalismens gennembrud betød kaos og ekstrem fattigdom i byen. Tom Christiansen ser på middelklassens stræben efter at forme byens fattigdom, svineri og lastefulde levevis i sit eget billede.

 

Ole Andersen: Globalisering – fælde eller fremskridt?

5

24

jun 98

 

Globaliserings-spøgelset har været brugt til at skræmme alle, der har været imod, at markedskræfter frit skulle hærge. Ole Andersen påviser i denne artikel, at det meste omkring globalisering bygger på myter.

 

Martin Smith: Nekrolog: Sinatras røde fortid

5

27

jun 98

 

Frank Sinatra er efter sin død blevet lovprist i medierne. De har endog glorificeret hans forbindelser til mafiaen og hans skørtejægeri. Men pressen har fuldstændig glemt at nævne, at gamle Frankie-boy engang tilhørte “de røde”.

 

Tom Christiansen: H Tjørnehøj: “Fremad og atter Fremad” + H Grelle og A E Hansen: “I takt med tiden”: Fagtoppens selvforherligelse

5

27

jun 98

 

LOs monumentale jubilæumsskrift i anledningen af 100 års-jubilæet på godt 1300 sider er mere en hyldest til LO-toppen gennem tiderne, end det er fagbevægelsens historie. De fleste konklusioner er kendt på forhånd fra andre af LOs udgivelser og selve historieskrivningen er holdt i stramme socialdemokratiske tøjler.

 

Martin B. Johansen: Freerk Huisken: “Ungdomsvold”: Voldens oprindelse

5

28

jun 98

 

Gennem de seneste år er der tilsyneladende opstået nye miljøer af unge, som gennem vold, tyverier og hærværk sprænger alle rammer for almindeligt accepteret opførsel og moral. Oven i købet synes de bedøvende ligeglade med samfundets reaktion. Det er en opførsel, der kommer til udtryk i 'meningsløs' vold, opkrævning af 'beskyttelsespenge', biltyverier osv.

 

Inge-Lise Bjørn: Hanne Reintoft: “Træd varsomt – Dansk socialpolitik ved en skillevej”: Blind for klassekamp

5

29

jun 98

 

Hanne Reintoft har skrevet bogen, Træd varsomt – dansk socialpolitik ved en skillevej, som et indlæg i den offentlige debat. Hun er en af de få socialrådgivere, der tør "gå imod strømmen". Som sådan er det dejlig læsning og den giver et historisk overblik med udgangspunkt i solidaritet med de nederste i samfundet.

 

Martin B. Johansen: Marxisme i hverdagen: Fra storstrejke til arbejdermagt

5

30

jun 98

 

I 1899 skrev Lenin om Rusland: "Enhver strejke minder kapitalisterne om, at det er arbejderne og ikke dem selv, der er de virkelige herrer – de arbejdere, som mere og mere tydeligt proklamerer deres krav. Enhver strejke minder arbejderne om, at deres situation ikke er håbløs, at de ikke er alene."
Dette gælder også for Danmark næsten 100 år senere.

 

Nye bøger (annonce, IS-Forlag)

5

31

jun 98

 

Der blev fundet 22 artikler

< Nr. 4 –– Nr. 6 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 22. maj 2024 kl. 10:02