[ Socialistisk Arbejderavis nr. 127 ]
Socialistisk Arbejderavis nr. 127
jan 1996

Socialistisk Arbejderavis hjemmeside

 

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

 

Temasider

Temaer

 

Indhold nr. 127

Udskriv artikel

 

Nr. 127

Side 1
· Arbejdsgiverne tjener allerede mere end nok

Side 2
· Racistisk hetz for at skjule social elendighed
· Sandheden om løgnen
· Profit på svineri
· Kulturby 96: Værd at se
· Diskrimination af lesbiske
· Penge er vigtigere end demokrati

Side 3
· Det syge væsen
· Tjetjenien: Blodbad for olie
· Strejkebølge gav resultater

Side 4
· Generalernes krig mod sandheden
· Det 21. århundrede: Tilpasning eller kamp

Side 5
· Narkoforbud koster menneskeliv

Side 6
· Hvorfor er det vigtigt at organisere sig

Side 8
· Fuld støtte til skraldemændene

 

Hovedmenu

Internationale Socialisters Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English version

   

Socialistisk Arbejderavis 127 – Side 3 – 25. januar 1996

Udskriv

Frankrig:

Strejkebølge gav resultater

af Jens Klüver

Offentligt ansatte i Marseille har fået store indrømmelser fra den franske regering efter at have strejket ind i det nye år

Den franske regering blev tvunget til at give store indrømmelser af den største strejke- og protestbølge siden maj 1968.

Således blev planerne om masseafskedigelser af jernbanearbejdere taget af bordet. Ligeledes blev forringelser i deres pensionsordninger droppet samtidig med, at omfattende privatiseringsplaner blev lagt på is.

De steder, hvor strejken fortsatte ind i det nye år, endte det med en entydig sejr til arbejderne. I Marseille vandt arbejderne ved den offentlige bus, sporvogns- og undergrundstrafik og postarbejderne en langvarig strejke, selvom politiet prøvede på at sætte skruebrækkere ind.

Åbnet for forhandlinger

Strejkebølgen og protestdemonstrationerne har rystet regeringen og landets arbejdsgivere. Regeringen har derfor åbnet for, at der på lokalt plan kan forhandles om løn til arbejderne i den periode, de var i strejke.

De studerende, som var meget aktive deltagere i protestbevægelsen, har fået hævet deres studiestøtte og fået lovning på flere undervisere på læreanstalterne.

Rystelserne i den herskende klasse har været så store, at de har bredt sig til Belgien, hvor regeringen er på vej til at opgive besparelser på 20 mia. kr. af frygt for franske tilstande. Den belgiske regering må derfor vinke farvel til ønsket om at leve op til Maastrichttraktatens krav om reduktion af det offentlige underskud.

December måneds strejkebevægelse har givet arbejderne en større selvtillid. De har i praksis set, at de har en styrke, der kan ryste den herskende klasse, når de kæmper sammen.

Varmt forår

Men regeringens nedskæringsreform af social- og sundhedssystemet og skattelettelserne til de rige vil Juppé stadig prøve at presse igennem. Så selvom arbejderne har vundet store sejre i denne omgang, er utilfredsheden i arbejderklassen stadig stor. Modstanden mod regeringens klassepolitik kan derfor meget vel gå hen og føre til et varmt forår i Frankrig.

 

 

www.socialister.dk – 23. maj 2024 kl. 21:18