Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 102 – April 1994 – side 4

Nazistisk vold i Birkerød

Kasper Munk Nizam

I Birkerød har nazister i lang tid spredt frygt med vold og terror. Politiet gør intet.

Nazisterne er samlet omkring en ung mand, der hedder Marcel. Det drejer sig kun om en håndfuld, men deres aktivitet i Birkerød gør mange angste for at gå på gaden alene i frygt for at møde dem. Især når tyske nazister er på besøg hos nazisterne i Birkerød. SAA har talt med nogle unge socialister og aktivister fra Birkerød angående situationen i byen.

Bevægelse for kultur

David og en ven fra Birkerød startede en bevægelse, der hed Sort Front. Bevægelsen pressede på for at forbedre de kulturelle forhold i byen.

De lavede derfor en folder, der beskrev deres ønsker, mål og aktiviteter. Desuden understregede de, at de var imod racisme og nazisme. Folderen blev delt ud på områdets biblioteker, cafeer, kontorer m.m.

Dette blev åbenbart nazisterne for meget, og det gik udover Davids ven i bevægelsen.

Hærværk og terror

“Da min ven var på ferie i juli 1993 blev hans hus vandaliseret, det blev overmalet med hagekors og racistiske og nazistiske slogans,” beretter David og fortsætter:

“En måned senere mødte min ven nazisterne på den vej, hvor Marcel bor. De skubbede ham ind i en hæk, og pludselig trak Marcel en pistol frem og skød ham i hovedet med løst krudt.”

David fortæller videre: “Min ven har det stadig dårligt efter episoden, som er et chok for livet. Han kan stadig lugte krudtslammet, der sad i ansigtet på ham efter skuddet.”

Frygt

Episoden blev meldt til politiet, som svarede, at de ikke kunne gøre noget, da der ikke var nogle beviser. Men man ville samle oplysningerne i statistikken.

Udover dette overfald er der andre, der har fået tæv eller er blevet  chikaneret af Marcel og hans sympatisører. Det  er nazisternes strategi at skræmme folk med vold og trusler for ikke at møde modstand mod deres ækle og brutale kampagne.

Jesper siger: “Da et mærkat med et antinazistisk symbol faldt af min jakke, havde jeg ikke lyst til at skaffe et nyt – det passede mig egentlig godt, for jeg er ikke meget for at møde nogle af nazierne med det mærke på.

Nogle folk har med god grund frygt for, hvad nazisterne kan finde på, hvis de møder nogen der ser “forkert” ud".

Stanley, der har boet i Birkerød, supplerer: “Det er værst, når Marcel har besøg fra Tyskland, så går de i byen og drikker og terroriserer folk.”

Utilregnelige

Unge har fået tæv eller er flygtet fra cafeer og værtshuse for at undgå nazisternes angreb.

“Den seneste episode var, da Marcel en aften med sine venner i byen gik amok og slog en ung fyr ned,” siger Jesper og fortsætter:

“Da han ville rejse sig op, tyrede Marcel en fyldt ølflaske centimeter over hans hoved, hvorefter den smadrede en sikkerhedsrude i en juvelbutik – det viser, hvor utilregnelige og voldelige, de er,” slutter Jesper.

Modoffensiv er nødvendig

De unge fra Birkerød siger samstemmende, at nazisterne i området er få – men farlige, og at de skal stoppes.

Når nazister begynder at røre på sig og terrorisere folk, kan det udvikle sig til deres fordel. Derfor må de stoppes, før de får fodfæste.

Det er uacceptabelt, at politiet ikke tager sagen alvorligt og gør noget. Politiet ved endda, hvem de er, og hvor de bor, så det kan ikke være særlig kompliceret at skride ind.

De unge fra Birkerød mener, at folk skal gøre noget. De opfordrer derfor til, at man skal organisere demonstrationer, næste gang nazisterne øver vold mod nogen.

Folk må gå på gaden og demonstrere mod deres svineri, så de mister selvtilliden og kryber tilbage til de huller, de kommer fra.

Billedtekst:
Tyske nazister besøger jævnligt  deres “venner”  i Birkerød

Se også:
SAA 102: Mange på gaden mod nazisterne
SAA 102: Nazisterne i Frankrig svækket
SAA 102: Sådan er det!: Tysk modstand mod nazismen
SAA 102: Film: Steven Spielberg: “Schindlers Liste”: Tag stilling imod nazismen

Flere artikler fra nr. 102

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Danmark

Se flere artikler af forfatter:
Kasper Munk Nizam

Siden er vist 2342 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside