Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 13 – Oktober 1985 – side 1

Sydafrika

Dansk kapital – sort blod

– Er vestlige landes vilje til at boykotte Sydafrika ligefrem proportional med landenes handel?

Sådan spurgte en journalist forleden Danmarks udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), som ikke mente, at man kunne stille det så groft op – men at det da var klart, at der var en sammenhæng.

Danmark har som nation ikke de store interesser i Sydafrika. Eksporten udgør kun omkring 327 millioner kroner. På importsiden vejer Elsams kulindkøb tungest med omkring 800 millioner kroner, men derudover er der »kun« en import på omkring 400 millioner kroner.

Men enkelte kapitalister i dette land gør fine forretninger med apartheidens hjemland. Danmarks »nationalindustrier« – landbrug og fiskeri – sælger faktisk for henholdsvis 17 og 30 millioner kroner til Sydafrika. Bryggerierne leverer øl for godt to millioner kroner og medicinalindustrien sælger for godt fire.

Danske møbler og kunsthåndværker fylder også i de hvides hjem – for godt 5,4 millioner kroner. Og alle tallene er vel at mærke kun et udtryk for den handel, der foregik fra januar til juni i år.

Åbenlys handel

I Danmarks Statistiks opgørelse er der ikke navne på de implicerede firmaer, men ud fra varesortimentet kan man regne ud, at der er tale om mange danske firmaer, der handler åbenlyst med Sydafrika.

Der er i årets første seks måneder leveret for 112 millioner kroner maskiner til opbygning af sydafrikansk industri og for næsten 50 millioner elektronik. Kemisk industri sælger for små 10 millioner.

På importsiden vejer frugt og grønt mest, når man ser bort fra kullene. Danskere spiste sydafrikansk frugt for godt 300 millioner kroner.

Mange af de borgerlige fordømmer nu i ord apartheid-systemet. De gør det, fordi den stigende modstand truer deres profitter. De presser på for at Sydafrika genetableres som et sikkert investeringsområde med stabile profitter.

Men Sydafrika er ikke kun råddent, fordi det er racistisk, det er racistisk fordi det er kapitalistisk. Derfor er solidaritet med kampen mod apartheid en kamp mod kapitalister, som tjener på sydafrikansk blod og sultelønninger.

Individuel boykot af æbler er langt sværere end kollektiv aktion på en arbejdsplads.

Måske kan kun få arbejdspladser organisere for at nægte at arbejde med sydafrikanske varer. Mange flere kan indsamle støtte til fagforeningerne, som organiserer de sorte arbejdere. De alene har magten til at tilintetgøre både apartheid og det kapitalistiske system, der skabte det.

Kampen mod apartheid er på din arbejdsplads

Se også:
SAA 13: Sydafrika: Er kompromis muligt?
SAA 13: NUM, Sydafrika: Med den ene hånd på ryggen
SAA 13: Irland: Arbejdersolidaritet mod apartheid

Flere artikler fra nr. 13

Flere numre fra 1985

Se flere artikler om emnet:
Sydafrika

Siden er vist 1320 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside